
Krevende for byhotellene tross flere solgte rom
Ni av de elleve største destinasjonene har vekst i solgte hotellromdøgn i årets ti første måneder, målt mot samme periode i fjor. Samtidig selger distriktshotellene færre hotellrom.
Det viser ferske tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeidet for NHO Reiseliv.
Størst vekst i Stavanger
Mens Haugesund og Kristiansand har en nedgang i solgte rom på henholdsvis 9,6 og 0,2 prosent, har følgende destinasjoner vekst:
Stavanger (10,3 %), Bergen (8,5 %), Gardermoen (3,9 %), Kristiansund (2,5 %), Lillehammer (1,8 %), Oslo med Fornebu (1,5 %), Bodø (1,2 %), Tromsø (0,9 %) og Trondheim (0,5 %).
Samtidig viser tallene fra Benchmarking Alliance at store destinasjoner som Bergen, Oslo og Gardermoen har større vekst i antall tilgjengelige rom enn i antall solgte rom.
– Reiselivet vokser og vi selger flere romdøgn. Derfor er reiselivet kommunenes bestevenn både nå og fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Beskjeden prisvekst
Ni av elleve hotelldestinasjoner har hatt vekst i romprisen i årets ti første måneder, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Av de ni destinasjonene var det riktignok bare fem som fikk høyere prisvekst enn veksten i konsumprisindeksen, som var på 3,1 prosent fra oktober 2017 til oktober 2018. Det gjelder hotellene i Oslo (inkludert Fornebu), på Gardermoen, i Stavanger-regionen, i Haugesund og Kristiansand.
– Mer markedsføring er viktig for å lokke til oss nye grupper utenlandske besøkende og få nok av verdens reiselivsvekst til å fylle ny hotellkapasitet i Norge, sier Krohn Devold.
Les mer om byhotellene på NHOReiseliv.no
Færre solgte rom på distrikshotellene
Hoteller utenfor storbyene på Vestlandet og i Nord-Norge har nedgang i antall solgte rom i årets ti første måneder, målt mot samme periode i fjor.
Det viser et utvalg tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert for NHO Reiseliv. Tallene stammer fra et begrenset utvalg hoteller i tettsteder og mindre byer, og er oppdatert per oktober.
Utvalget på Vestlandet har en nedgang i antall solgte rom på 1,5 prosent, mens nedgangen er på 0,2 prosent for hotellutvalget i nord.
– Distriktshotellene er oftere frittstående og familieeid, og de blir derfor dobbelt presset ved at de er mer prissensitive enn storbyhotellene, samtidig som de rammes hardere av formuesskatten. Derfor haster det å få innført verdsettelsesrabatten i formuesbeskatningen av norskeide hoteller, som regjeringen lovet i reiselivsmeldingen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Romprisene i det nordnorske utvalget steg med 3,8 prosent fra perioden januar-oktober 2017 til samme periode i år, mens romprisene for Vestlandets del økte med 1,4 prosent. Sistnevnte er langt unna veksten i konsumprisindeksen, som var på 3,1 prosent fra oktober 2017 til oktober 2018.
Les mer om distriktshotellene på NHOReiseliv.no