Alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars neste år.
Alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars neste år.

NM i kaffekunst på Umami Arena 2025

Fire norgesmestere skal kåres når NM i kaffekunst arrangeres på Umami Arena i mars 2025.

NM «Coffee in Good Spirits» arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.
NM «Coffee in Good Spirits» arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.

Det betyr at alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars neste år.

– Det er fantastisk å arrangere NM på Umami Arena, der hele serveringsbransjen møtes, og alt fra maskinleverandører og brennerier er representert. Vi møter med andre ord hele verdikjeden i Norge, sier daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

Baristakunst gjennom 30 år

Marit Lynes, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon.
Marit Lynes, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon.

Det første norgesmesterskapet i baristakunst ble arrangert i 1998, og ambisjonene for konkurransen i 2025 er høye.

– Først og fremst handler det om å kåre de beste deltagerne som etter hvert skal ut i verden å konkurrere i sine respektive grener i forbindelse med messen «World of Coffee» i Genève (Cupping, Latte-art og CIGS), Brewers i Jakarta i Indonesia, og Barista under Host-messen i Milano, forklarer Lynes.

Så langt er det klart for de fire konkurransene «Cup-tasting», «Barista», «Brewers» og «Coffee in Good Spirit» (CIGS). Foreløpig er det ikke avgjort om det også blir NM i latte-art.

Les mer om hver enkelt konkurranse under

Fire konkurranser spikret

Direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.
Direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

 – NM i kaffekunst er en naturlig og spennende del av alle konkurranser på Umami Arena. Kaffe representerer både et håndverk og en kultur som har en spesiell plass i måltidsopplevelsen. Her vil man som besøkende oppleve profesjonelle baristaer som eksperimenterer og kombinere smaker på lik linje med kokker, og inspireres til hvordan kaffe kan løfte helhetsopplevelsen av et måltid. Umami er en arena der ulike smakskomposisjoner, kreativitet og håndverk skal skinne, sier direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

NM klassisk baristakunst 

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto:

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen der deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker.

Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

NM «Brewers Cup» 

Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de 8 beste videre til en semifinale, hvor deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt seks beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. Odd-Steinar Tøllefsen er Norges eneste verdensmester i denne grenen.

Deltagere i Brewers og Barista kvalifiseres til NM gjennom regionale mesterskap som gjennomføres i byer over hele landet. 

Fakta om kaffe

· 90 % over 18 år oppgir at de drikker kaffe

· 74 % oppgir at de drikker kaffe daglig

· 77 % av de som drikker kaffe, drikker vanligvis svart kaffe uten tilsetninger

· 66 % har kaffetrakter, men preferansen for kaffe fra helautomatiske maskiner er økende

· 61 % mener kaffe virker positivt på den fysiske eller følelsesmessige helsetilstanden

Kilde: Kaffeundersøkelsen 2024

– De regionale mesterskapene er åpne for alle, men det er unektelig en fordel å både ha erfaring og god kunnskap og kjennskap til regelverket, forklarer Lynes.

NM «Cup Tasters» 

Cup Tasters er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. 

I hvert triangel er to like og en ulik. Den som korrekt identifiserer de ulike koppene på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i «World Cup Tasters Championship». Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.

 – NM Cup Tasters, også kalt Cupping, er kanskje den konkurransen som er «enklest» å følge med på, og med stor publikumsappell. Denne konkurransen skal foregå 19. og 20. mars på scenen i Konkurransekjøkkenet på UMAMI Arena, hvor vi også har med egen «speaker», sier Marit Lynes.

NM «Coffe in Good Spirits» 

Coffee in Good Spirits er en konkurranse der det fokuseres det på en barista eller barkeepers evne til å lage innovative drinker hvor alkohol og kaffe forenes i synergi. Også kaldt Kaffecocktails. 

Deltakerne skal lage to identiske varme eller kalde cocktails og to identiske varme Irish Coffe. Denne konkurransen arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.

– Det har blitt arrangert kaffe-VM siden 2000, og hit kommer det deltagere fra over 60 land, forteller presseansvarlig for Norsk Kaffeinformasjon, Bjørn Grydeland.
– Det har blitt arrangert kaffe-VM siden 2000, og hit kommer det deltagere fra over 60 land, forteller presseansvarlig for Norsk Kaffeinformasjon, Bjørn Grydeland.

Til NM «Cup Tasters» og NM «Coffee in Good Spirits» er det åpen påmelding.

Stor happening for kaffe

Til sammen vurderes de ulike konkurransene av 20 dommere fra inn- og utland som er kvalifisert gjennom nasjonale og internasjonale kurs. De norske dommerne er fra kaffebransjen i Norge. Til NM i kaffecocktails blir det også profilerte dommere fra bartendermiljøet.

Alle som går til topps og vinner i hver sin konkurranse i NM, går så videre for å representere Norge i VM.

– Det har blitt arrangert kaffe-VM siden 2000, og hit kommer det deltagere fra over 60 land, forteller presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon, Bjørn Grydeland.

Norsk Kaffeinformasjon

Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe.

Formålet er å arbeide for et høyest mulig kvalitetsnivå på kaffe i alle ledd.

Kontoret er næringens nøytrale faginstans, og ble opprettet i 1962. Sammen med Speciality Coffee Association Norway, arrangeres NM-konkurranser som kvalifiserer til deltagelse i VM.

Les mer på kaffe.no

 

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS