Baileys med salt karamell

I dag lanserer Baileys Salted Caramel i Norge. Den originale Baileys Original Irish Cream er blendet med fyldig karamell og et hint av salt og blitt til en ny Baileys-variant.

Den kan, som originalutgaven, nytes like god alene på is, men Baileys Salted Caramel egner seg også godt sammen med varm sjokolade toppet med krem, eller drysset over favorittdesserten for en ekstravagant vri.

Under finner du noen ideer til hvordan du kan brukes den nye Baileys-varianten.

Baileys Salted Caramel er tilgjengelig på utvalgte Vinmonopol fra fredag 6. november 2020.

Baileys Salted Caramel

Land: Irland

Alkohol: 17 %.

Pris: 246 kroner (Vinmonopolet)

Baileys Salted Caramel Cake

Ingredienser

Karamelliserte popkorn

10g (ca 2 dl) poppede popkorn

60g (4 ss) strøsukker

30g smør

10g smør

1 klype havsalt

1. Varm opp en stekepanne på middels varme og smelt sukkeret gradvis

2. Når sukkeret er smeltet tilsetter du den største mengden smør og rører godt om

3. Tilsett popkornet og bland godt sammen. Tilsett det siste smøret og rør om.

4. Hell popkorn-blandingen over på bakepapir. Separer med skjeer hvis behov. For å få dem kuleformet, rull de forsiktig med håndflatene.

5. Avslutningsvis strør du havsalt over, før blandingen skal avkjøles.

Sjokoladebunner, totalt 4 stk til 1 stor kake

Ingredienser

330 g (5 ½ dl) hvetemel

450 g (5 dl) strøsukker

120 g (3 dl) kakaopulver

10 g (2 ts) natron

10 g (2 ts) bakepulver

15 g (3 ts) vaniljesukker

10 g (1 ½ ts) salt

165 g (3st) egg, romtemperert

300 g (3 dl) romtemperert melk

180 g (2 dl) vegetabilsk olje

350 g (3 ½ dl) varm kaffe

1. Dekk 4 springformer/bakeformer (20-22ø) med bakepapir

2. Forvarm ovnen til 155 grader

3. Bland alle tørre ingredienser

4. Visp sammen melk, egg og olje

5. Rør miksen inn med de tørre ingrediensene

6. Spe inn den varme kaffen, hell deretter miksen over i springformene

7. Stek i 25-30 minutter i forvarmet ovn

8. La sjokoladebunnene kjøle ned. Om nødvendig, jevn de ut ved å skjære vekk de høyeste punktene med brødkniv.

Baileys salted caramel buttercream

Ingredienser

125 g (3-4 stk) eggehvite

235 g (2 ½ dl) strøsukker

100 g (1 dl) vann

400 g romtemperert saltet smør

150 g hvit sjokolade

100 g (1 dl) romtemperert Baileys salted caramel

1. Kok opp sukker og vann til 121 grader.

2. Når sukkerlaken er på 110 grader, begynn å vispe sammen eggehvitene på middels hastighet med en kjøkkenmaskin eller stavmikser.

3. Når sukkerlaken er klar, hell den en tynn stråle over eggehvitene og visp sammen til det kjølner.

4. Bland smøret inn gradvis til det blir en jevn smørkrem.

5. Smelt sjokoladen forsiktig i mikrobølgeovn eller i vannbad. Tilsett sjokoladen i smørkremen gradvis.

6. Tilsett Baileys gradvis.

7. Visp sammen kremen til alt er jevnt blandet sammen.

Karamellsaus til speilglasur

Ingredienser

210 g (2 dl + 2 ss) sukker

200 g (2dl) kremfløte

165 g (1 dl + 1 ss) lys sirup

60 g (4 ss) lyst muscovadosukker

¼ ts salt

1. Vei opp alle ingredienser i en kasserolle.

2. Kok opp under lett omrøring i ca 10 minutter til sausen tykner

3. La sausen kjøles ned.

Montering

1. Legg en sjokoladebunn sentrert på fatet du skal servere kaken fra. Sett en kakering rundt.

2. Dekk bunnen med krem ved hjelp av rørpose.

3. Legg på neste sjokoladebunn og repeter med krem.

4. Legg på enda en sjokoladebunn og repeter enda en gang. Sett deretter kaken i kjøleskap i 1t.

5. Skjær rundt ringen så kaken løsner.

6. Smør et supertynt lag med smørkrem over hele kaken for å kapsle inn alle smulene. Dette kalles «crumbcoating». Som dekor, sprøyt topper langs kanten ved hjelp av rørpose. Sett deretter i kjøleskap i 20 minutter.

7. Fyll kakeringen med nedkjølt karamellsaus.

8. Topp kaken med karamelliserte popkorn.

Baileys Salted Caramel Snowball

Baileys salted caramel ice cream

Ingredienser

2,5 dl helmelk

200g Baileys salted caramel

1,5 dl kremfløte

60 g strøsukker

5 eggeplommer

1. Kok opp melk, Baileys salted caramel og kremfløte sammen med halvparten av sukkeret i en kasserolle.

2. Visp sammen eggeplommene og resterende sukker.

3. Hell oppkoket over eggeplommene, visp sammen.

4. Hell tilbake i kasserollen og varm opp til 84 grader under konstant omrøring.

5. Stavmiks og sil blandingen ned i en bolle. Kjøl ned blandingen. Når blandingen er kald, kjør den i ismaskin.

Marengsskål

Ingredienser

50g strøsukker

50g (4 stk) eggehvite

50g melis

1. Visp sammen strøsukker og eggehvite luftig marengs

2. Sikt melis inn i marengsen og rør rundt

3. Hell marengsen over i sprøytepose

4. Smør opp seks små, varmefaste skåler

5. Sprøyt små topper med marengs i skålene. Stek i ovnen på 100 grader i 90 minutter. La de kjøles helt ned.

Karamellsaus

Ingredienser

210 g (2 dl + 2 ss) sukker

200 g (2dl) kremfløte

165 g (1 dl + 1 ss) lys sirup

60 g (4 ss) lyst muscovadosukker

¼ ts salt

1. Vei opp alle ingredienser i en kasserolle.

2. Kok opp under lett omrøring i ca 10 minutter til sausen tykner

3. La sausen kjøles ned.

Garnityr

1 dl frosne tyttebær, stavmikset til «tyttebær-snø»

2 dl vispet krem

Montering

Legg en marengsskål i bunn på en tallerken. Fyll skålen med iskrem, topp med vispet krem og «tyttebær-snø». Server varm karamellsaus ved siden av.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS