Dette er teamet bak Sanngrund. Fra venstre Beate Ferger, Freddy Ferger, Betty Udnesseter og Arne Udnesseter. (Foto: Morten Holt)

600 søndagsmiddager – året rundt

Korona-krisen har også rammet Sanngrund, men spisestedet i Sør-Odal har utmerket seg med sterke økonomiske resultater over mange år. Søndagsmiddag i lokalene er et «must» for mange i lokalområdet.

Sanngrund, som ligger langs E 16 like ved Glomma helt ved grensen mellom Innlandet og Viken (tidligere Hedmark og Akershus), har blitt et fast stoppested for mange.

Og et fast sted for middag for enda flere på lørdager og søndager.

Over 100 000 middager i året

I april kunne Tone Delbekk feire 26 år som ansatt på Sanngrund. Her sammen med kjøkkensjef Freddy Ferger. (Foto: Morten Holt)

Det blir gevinst når det serveres i snitt 600 middager hver eneste søndag året rundt.

– Det dreier seg om to-tre ganger det vi serverer på en vanlig hverdag, sier kjøkkensjef Freddy Ferger.

– Og nå tar også lørdagene seg opp! Det har blitt en «lille søndag» for oss, legger Betty Udnesseter til.

Totalt serveres det over 100 000 middager hvert eneste år. Og lunsjen tar seg også opp, der signaturretten «Stor sjåfør» er en bestselger.

Halvannet tonn med poteter skrelles for hånd hvert eneste år. Absolutt alt lages fra bunnen av. Det har blitt en suksessoppskrift. For gjestene kommer tilbake.

Igjen, igjen og igjen.

Mange gjester i «ingenmannsland»

Sanngrund. (Foto: Morten Holt)

– Vi ligger egentlig litt i «ingenmannsland», men har likevel mange gjester hver eneste dag, sier de fire eierne, ekteparene Beate og Freddy Ferger og Betty og Arne Udnesseter.

Stedet har «flere bein å stå på», men det er kafédriften som sørger for det meste av omsetningen. Når det gjelder selve serveringen, utgjør middager ca. 70 prosent, lunsj og frokost de resterende 30.

– Det er middagsserveringen som gir mest penger i «kassa», forteller daglig leder Arne Udnesseter.

Men også catering og selskaper (konfirmasjoner, årsmøter, minnesamvær etc.) genererer god omsetning til Sanngrund-kassa. Lokalmarkedet er aksen Kongsvinger-Oslo.

Siden 1972

Dette er teamet bak Sanngrund. Fra venstre Beate Ferger, Freddy Ferger, Betty Udnesseter og Arne Udnesseter. (Foto: Morten Holt)

Sanngrund-suksessen startet i 1971. Deres datter Audni bodde på denne tiden i Canada sammen med sin mann Roger Ferger og deres tre barn. De skulle hjem til Norge på noen ukers ferie, og på vei hjem til Eidskog stoppet de på Sanngrund. De kom i kontakt med eieren, som den gang var Alfred Schøyen, og halvt på spøk fikk Ferger tilbud om å kjøpe stedet. En pris ble nevnt. Astri og Arvid lengtet etter sine barnebarn og sa: «Vi kjøper stedet til dere kommer hjem».

Paret måtte «hjem» til Canada etter ferien, men fra mai 1972 var de tilbake i gamlelandet – klare for et nytt liv ved Glommas bredd. Fire år senere, kjøpte Audni og Roger Ferger Sanngrund av Astri og Arvid Bergersen. I 1997 ble stedet solgt videre til Betty og Freddy Ferger med ektefeller, som er tredje generasjons eiere og drivere.

Storflommen i 1995 gjorde at det måtte tenkes nytt

Storflommen i 1995 ble et veiskille for Sanngrund. Vannet sto langt oppover veggene i anlegget. Det meste ble ødelagt.

– Vi måtte ta et veivalg. Legge ned – eller satse og bygge opp på nytt, sier eierne Beate og Freddy Ferger og Betty og Arne Udnesseter.

Kafeen ble stengt i fem måneder, campingplassen et helt år.

Det ble en ny start for Sanngrund – en start på en helt ny epoke, som har gjort stedet til en helt spesiell «institusjon» på Østlandet.

Med årene økte trafikken jevnt og trutt, og nye grep måtte tas. I 2016 ble det investert 12 millioner kroner i en stor utbygging, som blant annet innbefattet et stort glassbygg ned mot Glomma og nytt kjøkken. Dessuten ble det tilrettelagt for bobiler på campingplassen.

– Nå er alle bygninger bedre tilrettelagt for å stå imot en ny storflom! sier eierne.

God service og god mat

– Tidligere var vi et serveringssted ved veien, men nå er vi et sted folk reiser til; en destinasjon, sier Betty og Arne Udnesseter. (Foto: Morten Holt)

– Hva er årsaken til suksessen?

– Det dreier seg mye om trivsel. God mat, hyggelig betjening og rene og innbydende lokaler er nok viktige elementer, svarer eierne.

I tillegg til det enorme salget av middager, er Sanngrund også avhengig av yrkesmarkedet, og næringslivet i kommunen bruker stedet. – Det har blitt noe roligere på overnattingsfronten, der AirBnb har blitt en konkurrent, men vi utvider stadig tilbudet, sier Arne Udnesseter.

Mange yrkessjåfører tar også turen innom, selv om dette markedet har forandret seg etter at de utenlandske sjåførene nå har overtatt mye av lastebiltrafikken. «Stor sjåfør» har lenge vært en signaturrett, og selger godt til alle kundegrupper som en populær lunsjrett.

– Vi skal alltid være beredt til å ta mot mange gjester samtidig. Det er viktig at gjestene ikke skal vente lenge på maten. De skal få god mat – raskt, sier kjøkkensjef Freddy Ferger, som har vært kjøkkensjef de siste 23 årene.

Tradisjonell husmannskost

Freddy Ferger fortsetter:

– Vi ønsker å formidle at vi selger tradisjonell husmannskost. Det er også det våre gjester vil ha. Menyen er tradisjonsbundet, med noen få endringer når det er egnet, sier han.

Derfor kommer den faste MC-gjengen tilbake hver lørdag. Og gjesten fra Årnes er tilbake hver eneste søndag året rundt.

– Vi lever av det gode ryktet. Folk i nærmiljøene snakker om oss, påpeker Freddy Ferger.

– Vi er virkelig stolte av det vi sammen med våre medarbeidere leverer, legger Beate Ferger til.

Rekrutterer

Daglig leder Arne Udnesseter påpeker at nesten alle ansatte er rekruttert fra nærmiljøet.

– Vi får stadig nye mennesker i systemet, og har alltid 1-2 lærlinger på plass. Trolig har det vær et sted mellom 20 og 30 lærlinger her. Sanngrund er for mange det første møtet med arbeidslivet, og derfor er det viktig for oss som arbeidsgivere å ta vare på de yngre arbeidstakerne – for en fremtidig jobb i bransjen. Vi har blitt en viktig arbeidsplass for rekrutteringen i vår bransje i kommunen – rett og slett en inngangsport for dem som vil. Vi er opptatt av at Sanngrund skal være en stabil og god arbeidsplass, sier han.

Men rekruttering og ansatte er ett poeng: Mange av Sanngrunds ansatte har vært med i en årrekke, flere av dem 20-25 år. De begynte som lærlinger på stedet – og endte der. Det sier vel muligens sitt om arbeidsmiljøet.

Årets beste veimat i 2018

Spisestedet like ved E16 har fått anerkjennelse for sin servering. I 2018 kåret Motors lesere Sanngrund til «Årets beste veimat».

Men så var det veien da.

Gjennom år har diskusjonen gått hvor nye E16 skal gå. Eierne er innforstått med at nye E16 aldri vil gå forbi eksisterende Sanngrund, men frykter det ikke.

– Tidligere var vi et serveringssted ved veien, men nå er vi et sted folk reiser til; en destinasjon. Så vi frykter ikke en eventuell veiomlegging. Våre gjester venter på ledig bord på søndager. Vi håper og tror at det vil bli slik også i fremtiden, sier Betty og Arne Udnesseter.

I 2017 ble for øvrig Sanngrund kåret til «Årets bedrift» i NHO Reiseliv innkjøpskjeden, og i 2016 til «Årets bedrift» i Glåmdal-regionen)

Medeiere i suksessrestaurant

Noen har kanskje også lagt merke til restaurant Einer i Oslo, som nylig fikk heder for bærekraft under Michelin-utdelingen i Trondheim.

Sanngrund er største eier i restauranten med sine 35 prosent, og Arne Udnesseter forteller at de er stolte over hva de har fått til i Prinsens gate 18 – med sønnen Robert Udnesseter, Øyvind Engh, restaurantsjef Sara Johansson og kjøkkensjef Svein Trandem i spissen.

– Vårt mål var at de unge, engasjerte gründerne fra glåmdalsdistriktet skulle få til noe helt spesielt, og det har de virkelig, sier Arne Udnesseter.

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 3 2020, som hadde utgivelse i juni)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS