Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. (Foto: Oda Hveem/NHO Reiseliv)

Reiselivet reagerer sterkt på næringsministerens uttalelse

I forbindelse med et besøk i Bergen uttaler næringsminister Iselin Nybø at reiselivsnæringen må slutte å kalle situasjonen for en krise, og at ikke regjeringen kommer med pengestøtte til næringen nå. Uttalelsen skaper sjokkbølger i reiselivsbransjen.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er på vegne av hele reiselivsnæringen, overrasket og provosert over næringsministerens kommentarer:

– Helt useriøst

– Dette er helt useriøst. Staten har stengt ned reiselivsnæringen med strenge restriksjoner som har fratatt bedriftene inntjening, samtidig som de forventer at næringen skal ta hele regningen selv. Sånn kan man ikke behandle næringslivet. Mange innen reiselivet var optimistiske i starten av august, så kom regjeringen med nye restriksjoner og reiseråd som gjorde at situasjonen ble dramatisk forverret. Reiselivet er fortsatt i en alvorlig krisesituasjon. Vi står i fare for å miste tusenvis av arbeidsplasser, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

40 prosent har permittert ansatte og 30 prosent frykter konkurs

Hun viser til at 40 prosent av medlemsbedriftene til NHO Reiseliv fortsatt har permitterte ansatte, at 26 prosent av dem mangler penger til å betale regninger og 31 prosent vurderer det som en reel risiko for å gå konkurs. Blant utelivsaktørene er andelen 37 prosent.

NHO Reiseliv forventer nå at Stortinget vil sette næringsministeren på plass:

– Reiselivsnæringen består av flere tusen private bedrifter som gjennom krisen har deltatt i dugnaden for å håndtere koronasituasjonen. Smitteverntiltakene har ført til at hele næringen har hatt sterkt fall i omsetning og har siste måneder tært på sine siste ressurser. Reiselivet opplever nå kanselleringer og omsetningstap som minner om starten på krisen i mars. Det er helt urimelig at de må ta regningen alene. Nå må Stortinget rydde opp, fortsetter Krohn Devold.

NHO Reiseliv forventer at reiselivsnæringen får kompensasjon for tapte inntekter:

Det må videreføres spesifikke kompenserende tiltak for reiselivet ut året. Regjeringen må blant annet fortsette å dekke faste kostnader med opptil 80 % så lenge den ilegger bransjen strenge restriksjoner.

Den lave momssatsen på 6 prosent må forlenges ut 2021. Videre krever NHO Reiseliv en harmonisering av serveringsmoms (25 prosent) og matmoms til 15 prosent.

– Stortinget har bedt regjeringen følge opp med tiltak, men de har jo nærmest gjort det motsatte og forverret situasjonen med strengere restriksjoner uten kompensasjon. Både hotell og restaurantbransjen har fått to nye, kraftige restriksjoner (skjenkestopp ved midnatt og 200-maksgrensen på konferanser opprettholdes) som vi mener de må få kompensasjon for, sier Krohn Devold.

Næringsministeren presiserer at regjeringen fortsatt vurderer tiltak

NHO Reiseliv har i etterkant av saken snakket med næringsministeren og fått klarhet i at regjeringen fortsatt vurderer tiltak for reiselivet, og at møtet i Bergen var en del av denne prosessen. Dette beskriver næringsministeren selv på sin Facebook-side. NHO Reiseliv fortsetter dialogen med næringsdepartementet og regjeringen og har i dag uttrykt en klar forventning om at det vil komme kompenserende tiltak for reiselivet i høst.

Les mer på NHOReiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS