Halldis Nedrebø og Bjørn Bergum. (Foto: Hanen)
Halldis Nedrebø og Bjørn Bergum. (Foto: Hanen)

Fikk prisen for årets beste norske vin nok en gang

Da Norsk vinskue ble arrangert sist helg gikk for andre året på rad prisen for både «Årets beste vin» og «Årets vinbonde» til vinbondeparet Bjørn Bergum og Halldis Nedrebø på Slinde gård i Sogndal. Men det ble delt ut en rekke andre priser også.

Publisert

Norsk vinskue ble gjennomført på Haula vingård innerst i Hjørundfjorden på Sunnmøre.

Det var foreningen Norske druedyrkere som for tredje gang hadde invitert sine medlemmer til profesjonell bedømmelse. Hele 35 viner fra 10 produsenter ble bedømt og ble tildelt enten gull, sølv eller bronse i henhold til internasjonale kriterier for vinpremiering.

Profesjonell jury

Produsentene fikk sine viner bedømt av en jury bestående av fem utvalgte vineksperter.

I år besto juryen av leder Olav Heen, Knut Helge Thompsen, Anne Enggrav fra Vinmonopolet, Monika Wessel som inntil nylig har vært sortimentsansvarlig i Vinmonopolet og Albert Schamaun, som er ønolog og rådgiver innen vin av yrke. Alle jurymedlemmene er aktive som vinprodusenter eller utdannet som kvalitetsbedømmere av vin.

Prisdryss

Den gjeveste prisen for årets beste norske vin gikk til Bjørn Bergum fra Slinde gård i Sogndal. Hans Solaris 2018 gikk helt til topps med høyest poengsum, og høstet hele 16,8 av 20 mulige poeng. Bjørn Bergum fikk også gull for Leon Millot 2018 og Slindemiks 2018 pluss sølv for Rosevin Rondo.

Kaare Hjorth fra Rossafidja vingård på Vestre Skogsfjord ved Mandal fikk sølv for sin Hvitvin Solaris og det gjorde også Ivar Spilling fra Songdalen i Vest-Agder for sin Hvitvin Solaris.

Leder av foreningen Norske druedyrkere, Erik Lindås, fra Skudeneset Gaard ved Søgne

fikk særlig utmerkelse for Sygna musserende og Sygna musserende rose. Gjert Gravningen fra Sande i Vestfold fikk særlig utmerkelse for sin Ve Rosé.

Ærespris

For andre året på rad ble både prisen for Årets beste vin og Årets Vinbonde tildelt vinbondeparet Bjørn Bergum og Halldis Nedrebø og de kunne dermed stolt ta med vandrepokalen tilbake til Slinde i Sogndal.

Juryleder Olav Heen sier om årets vinnere: «det er tydelig at de lar den høye fruktkvaliteten stå frem tydeligere og at de ikke gjemmer den bort bak eikesmak eller andre tilsetninger under vinifiseringen. Det er mange av produsentene som har gjort store byks for å lage viner av meget høy kvalitet. Dette ser vi spesielt på de røde vinene, hvor mange har fått et godt grep om hvordan en får utmerkede viner ut av blant annet druesorten Rondo».

– At kvalitetsnivået er økende, viser også andelen som ble godkjent, dvs viner som ikke var beheftet med feil i årets konkurranse. Over halvparten ble i motsetning til i fjor, akseptert, sier juryleder Olav Heen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca