Paul Svensson er en av Sveriges mest kjente kokker, og jobber aktivt mot matsvinn. (Foto: Electrolux)

Den beste fredagstacoen lager du med stygge råvarer

Hvorfor kaste tørt brød og gamle grønnsaker, når du kan lage mesterkokk Paul Svenssons eksklusive kimchi-taco.

Publisert
Foto: Electrolux

Det ligger i menneskets natur: vi sikter oss inn på det pene fremfor det stygge. Men visste du at smaken og intensiteten som regel ligger i de delene av råvaren vi aldri bruker?

Upcycling-trenden der avfall og andre tilsynelatende ubrukelige materialer blir forvandlet til noe nytt blir stadig mer populær. Likevel sier 6 av 10 nordmenn at de ikke bruker hele råvaren, og brød er den matvaren som kastes oftest. Det viser en fersk undersøkelse om matvaner og bærekraft, gjennomført av Electrolux. 4 av 10 nordmenn sier også at favorittmåltidet deres består av kjøtt – samtidig som umami-smaken som regel er forbundet med kjøtt.

– Det forteller meg at mange ikke vet hvordan man tilbereder grønnsaker på best mulig måte, sier mesterkokk og bærekraftsekspert Paul Svensson.

Sammen med Electrolux jobber han for å inspirere folk over hele Norden til å ta grønne valg på kjøkkenet – blant annet med et knippe oppskrifter basert på prinsippet «No waste».

Gjenbrukstaco med kimchi

Tortillas (12 – 15 stk)

400 gram brødmel

100 gram steinmalt mel

1 teskje bakepulver

1 spiseskje maisolje

220 gram varmt vann

Fremgangsmåte: Bland mel, bakepulver og maisolje i en bolle. Hell over varmt vann og kna til deigen er jevn og fast. La deigen hvile en time i kjøleskapet. Kjevle ut og skjør ut runde lefser i ønsket størrelse. Damp i 3 minutter og stek begge sider lett på pannen før servering.

Express kimchi

½ kål (gjerne napakål)

1 spiseskje kimchi base

1 spiseskje hakket ingefær

Finskåret agurk

¼ hakket chilli

Finskåret gulrot

1 spiseskje eddik

1 spiseskje sukker

1 dl crème fraiche

Koriander

Fremgangsmåte: Finhakk kålen, tilsett salt og la den tørke. Tilsett kimchi base, agurk, ingefær, chilli, sukker, eddikk og gulrot. Krydre med salt og pepper. Topp med crème fraiche og fersk koriander før servering.

Moden sopp

16 stk. champignon eller aromasopp

5 dl soppfond

3 spiseskjeer soyasaus

3 kvaster timian

2 hvitløksfedd

Fremgangsmåte: Småkok soppfond og tilsett soyasaus, timian og hvitløk. Tilsett soppen og stek i ovnen på 120 grader i fem timer under lokk. Når soppen er ferdigstekt, deler du den opp og krydrer med salt og pepper.

Når komponentene er klare er det bare å montere og servere!

Ble du inspirert? Her finner du flere av Paul Svenssons oppskrifter.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS