Øl med bare norske råvarer

Nøgne Ø i Grimstad har lenge ønsket å brygge et øl utelukkende med norske råvarer. I august var ølet «Norsk høst» en realitet.

Publisert

«Det har lenge vært en drøm for oss å brygge et øl kun ved å bruke norske råvarer. Dessverre er ikke dette så lett som det høres ut til. Det finnes i dag ikke kommersielle produsenter av hverken malt eller humle i Norge», heter det i en pressemelding fra bryggeriet.

Malt fra Ringsaker

«Vi fikk imidlertid et tilbud fra Maltmons i Ringsaker som hadde maltet nok norsk bygg til at vi kunne brygge en hel batch (5000 liter). Vi bestemte oss for å gjøre drømmen til virkelighet!
I tillegg til byggmaltet fra Ringsaker har vi brukt rå hvete fra nabogårdene på Landvik i Grimstad, og selvfølgelig vårt eget Grimstadvann», heter det videre i pressemeldingen.

Som erstatning for humle har Nøgne Ø brukt pors og friske granskudd, slik de gjorde i gammel tid da øl ble brygget på enhver gård i Norge. Alle medarbeiderne ble rett og slett sendt ut på skogstur på Justøya utenfor Lillesand for å sanke disse i juni.

Gjær fra Voss

Som gjær har er det brukt norsk kveik fra Sigmund på Voss. Kveik er en gammel norsk gjærtype som nå får sin renessanse i ølbrygging her til lands. Den er nylig blitt analysert i laboriatorier og man har funnet ut at vi her sitter på en unik kulturarv, da norsk kveik er en unik gjærstreng som skiller seg fra de tradisjonelle gjærtypene som i dag brukes i ølbrygging. «Vi er svært entusiastiske over å kunne brygge med kveik, og det vil garantert komme flere øl gjæret med kveik både fra Nøgne Ø og andre norske bryggerier i tiden som kommer», heter det videre fra Nøgne Ø.

Norsk Høst ble lansert mandag 1.august. Årets versjon vil kun bli tilgjengelig i Gulating ølutsalg, da de kjøpte hele produksjonen.

Powered by Labrador CMS