Ny turisthytte på Skål. (Foto: Johnny Bjørge, Bergen og Hordaland Turlag)

Ny turisthytte på Skåla

I løpet av høsten 2016 åpner Den Norske Turistforening en ny turisthytte like ved det gamle Skålatårnet i Nordfjord i Stryn, 1843 meter over havet.

Publisert
Kloumanstårnet, mer kjent som Skålatårnet, har stått i 125 år. (Foto: DNT)

Det gamle Skålatårnet i stein (Kloumanstårnet), som ble oppført allerede i 1891, har fungert som husvære i 125 år.

Tårnet har 20 sengeplasser fordelt på tre «etasjer».

Skåla. (Foto: Printscreen, film fra DNT)

40 sengeplasser på toppen

Men det er værhardt på toppen. I 2003 blåste taket av det gamle tårnet i en kraftig storm, og DNT har valgt å bygge en ny og moderne hytte – denne gang i tre.

Skåla. (Foto: Printscreen, film fra DNT)

Når den nye hytta på Skåla er ferdig, vil DNT kunne tilby ytterligere 20 sengeplasser, og totalt omslag 40 sengeplasser på toppen av Skåla – både i det gamle steintårnet og i den nye trehytta.

Det nye bygget tar form. Utsikten er upåklagelig fra Skåla. (Foto: Johnny Bjørge, Bergen og Hordaland Turlag)

Sikringshytter – for hverandre

«Skålatårnet er et kulturminne av de sjeldne, og brukes hyppig i reklamekampanjer for å lokke turister til Vestlandet. Folk strømmer til som aldri før for å gå Norges lengste motbakke med dette karakteristiske tårnet på toppen. Den nye hytta vil hjelpe med å kunne ta imot det stadig økende besøket. Hytta vil også gjøre det mer behagelig å besøke Skåla på vinterstid, da tårnet er svært vanskelig å varme opp. De tjukke murveggene får stadig rehabilitering, men vi klarer ikke å hindre frostsprenging i tårnet. Vinterstid vil det derfor ikke være mulig å fyre i tårnet, slik at vi kan unngå hyppig oppvarming og nedfrysing. Tårnet vil fortsatt være åpent gjennom hele året, og hyttene vil fungere som sikringshytter for hverandre», heter det på Bergen og Hordaland sin nettside.

8-10 000 i året

Skåla regnes for Norges høyeste fjelltopp som har foten i fjorden. Det antas at rundt 8-10 000 personer besøker toppen årlig.

I 2009 ble deler av stien til Skålatårnet restaurert. Både stien fra broen over Fossdøla og deler av trappene ovenfor Skålavatnet er restaurert, bl.a. ved hjelp av sherpaer. Der er totalt nesten 1000 trappetrinn.

Her kan du følge byggeprosessen på Skåla

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS