Cortado selger hybridene i Norge, i to størrelser. Harald Kåsa håper å selge 20 av dem neste år. (Foto: Georg Mathisen)

Bedre kaffe uten barista

Toppkvalitet med egen barista – eller trykknapp-kaffe som hvem som helst kan lage? Med en ny espressomaskin prøver Astoria å si «ja takk, begge deler».

Publisert
Hybridmaskinen er et godt verktøy der det ikke er mulig eller ønskelig å ansette baristaer, sier produktsjef Michele Salice i Astoria. (Foto: Georg Mathisen)

– Vi prøver ikke å gjøre baristaen overflødig. Det vi gjerne vil, er å hjelpe dem som ikke kan ansette egne baristaer, til å få toppkvalitetskaffe, sier Michele Salice.

Filterholderen tas ut og settes inn med en patentert løsning som ikke krever like mye krefter som de klassiske espressomaskinene.

Taper kvalitet

Slik ser den største av de to hybridvariantene ut.

Han er produktsjef hos den italienske espressomaskin-produsenten. Nå lanserer Astoria en hybrid som ifølge Salice kan gjøre at en hvilken som helst ansatt kan lage kaffedrikker med baristakvalitet.

– Men de automatene som er på det profesjonelle markedet nå, er det først og fremst tre ting som gjør at espressoen ikke blir like god som den en profesjonell barista lager, mener Salice:

Hybridmaskinen kan lage én eller to espressokopper eller -doser samtidig, og den største utgaven har to slike plasser som gjerne kan brukes til forskjellige drikker og forskjellig malingsgrad.

– Filterholderen er dypere og smalere. Det gir vannet lengre vei gjennom kaffen, og da trekkes det ut noen uønskede smaker helt i bunnen. Det andre er at når espressoen er ferdigtrukket, må den gå gjennom et rør på vei ut til koppen. Det gjør at den mister litt kvalitet på veien. Og dessuten er det ikke mulig å være sikker på at filterholderen er like ren når den er rengjort automatisk uten manuell børsting.

Kombinerer

Fordelene med en automatisk espressomaskin, på den annen side, er åpenbare: De kan gi stabil temperatur, kompresjon, kaffemengde og eventuelt melkeinnhold hver eneste gang. De krever ikke det profesjonelle håndlaget til en barista som regulerer alt manuelt fra gang til gang.

Ren filterholder og et enkelt trykk på skjermen er nok – slik ser det ut når teknikeren omprogrammerer hvor lang tid melken skal bruke og hvor varm den skal være når du lager en latte macchiato.

– Det vi gjør med hybriden, er å bruke de klassiske, manuelle filterholderne. De er videre og grunnere, de trekker kaffen rett over koppen, og de kan tas ut slik at du slår ut kaffekaken og gjør helt rent etterpå, demonstrerer Michele Salice.

Alt det andre skjer automatisk. Teknikeren som monterer maskinen, kan programmere den for enhver kaffedrikk som kunden måtte ønske. Det er også mulig å omprogrammere den senere ved hjelp av en enkel minnepinne.

Kjedetilpasset

– Wifi-tilknytning er på vei, slik at en kjede som kjøper maskinene, kan lese av alle nøkkeltall for hver enkelt maskin eller omprogrammere alle i kjeden samtidig, forteller produktsjefen. Hybridmaskinene kan også kobles direkte til kassesystemet.

– Disse espressomaskinene passer for et sted som har mye å gjøre og høyt press, sier Harald Kåsa. Han er daglig leder i Cortado, som selger espressomaskinene fra Astoria i Norge.

– Målet er å selge 20 hybridmaskiner i Norge i 2017, fastslår Kåsa.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS