Bibimbap betyr blandet ris, her toppet med grønnsaker, egg og kjøtt. (Foto: Matprat)

Friskt, ferskt og fargerikt fra Asia

Asiatisk mat og kokekunst har et enormt mangfold, som nordmenn har latt seg inspirere av.

Publisert
Foto: Matprat

Vi nordmenn reiser stadig mer i Asia, og på tur bruker vi smakssansen vår til å utforske de lokale mattradisjonene. Når vi kommer hjem lar vi oss inspirere av det vi har opplevd, og gjenskaper det i retter med våre lokale råvarer. – New fusion kan denne trenden kalles, forteller Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.

– Ved å hente inspirasjon fra Korea, Japan, Vietnam, Filipinene og Kina, blir vi kjent med helt nye retter, ofte tilberedt med svinekjøtt. Typisk retter som har dukket opp de siste årene er pho, ramen, bibimbap, banh mi og steam buns.

Thailandsk hønsesuppe. (Foto: Matprat)

Inspirasjon fra Thailand og Vietnam

På lokale markeder kan vi som nysgjerrige turister komme tett på de ulike kulturene, og smake oss gjennom en uendelig rekke spennende, uvante, fargerike og fantastiske matretter. Slik oppdager vi stadig nye måter å tilberede og servere råvarer på.

Foto: Matprat

Det thailandske kjøkkenet har en spesiell plass i hjertet til mange nordmenn etter feriereiser dit. Friskt, ferskt og fargerikt er noen av stikkordene, sammen med enkelt, smaksrikt og elegant. Navn som phatthai, tom yam, laab moo og massaman curry vekker smaksløkene til liv og får hjertet til å banke litt hardere.

Vietnamesisk er sunt

Vietnamesisk mat regnes av mange som noe av den sunneste maten man kan spise – med ferske råvarer og lite bruk av meieriprodukter og olje.

Bulgursalat med egg. (Foto: Matprat)

Friske grønnsaker, salat og urter danner sammen med en rekke konsentrerte sauser og smakstilsetninger grunnlaget i vietnamesisk kokekunst, sammen med kjøtt og sjømat.

– Buljongsuppen pho er en av Vietnams nasjonalretter, og vel verd å bruke litt tid på å tilberede, ifølge André Wrengbro, kokk og matrådgiver i MatPrat. Ferske vårruller med ytrefilet av svin og pizza inspirert av banh mi er begge vietnamesiske retter som er enkle å lage hjemme.

Kina, Korea og Japan

Foto: Matprat

Et besøk på et kinesisk matmarked er en opplevelse som gjør kraftig inntrykk. De spiser dobbelt så mye svinekjøtt per år som vi nordmenn gjør, og et par populære retter er rødkokt sideflesk og steam buns med saftig fyll.

Koreanerne har en forkjærlighet for fermentert mat, og til nesten alle måltider står det en skål medkimchi, fermentert kål på bordet. Bulgogi er koreanernes svar på barbeque – marinert kjøtt som grilles over kull. Alle typer kjøtt kan brukes i en bulgogi, svinekjøtt er svært vanlig. En annen populær koreansk rett er bibimbap, som rett og slett betyr blandet ris, en skål med varm ris toppet med grønnsaker, egg og kjøtt – ofte solgt fra boder på matmarkeder.

Sammenliknet med det kinesiske og koreanske kjøkkenet er det japanske kjøkkenet mildere og nærmest spartansk, med enkle metoder og ukomplisert krydring. Bruken av ferske råvarer er utbredt, og det gjenspeiler seg også i omelettretten okonomiyaki. Navnet er avledet fra det japanske ordet okonomi som kan oversettes med «hva vil du ha».

Svinekjøtt med asiatisk inspirasjon

At svinekjøtt er populært i mange asiatiske land, vet alle som har besøkt land som Thailand, Vietnam, Kina og Korea. Svinekjøttet regnes som appetittlig, rent og lett å kombinere med andre smaker. Med enkle metoder og redskaper tilberedes både enkle og mer kompliserte retter.

– Det er et enormt mangfold innen asiatisk kokekunst, ifølge Wrengbro. Fellesnevneren er ingredienser som kuttes i små biter, slik at maten kan tilberedes raskt, og helst spises med pinner.

Kilde: Matprat

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS