Illustrasjonsfoto: Jarle Hagen, Vinmonopolet (arkiv)

Flere miljøvennlige og pantbare flasker på Vinmonopolet

Nå skal det bli enda enklere å ta miljøvennlige valg på Vinmonopolet. Et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet har ført til flere pantbare vin- og brennevinsflasker.

Det aller meste av vin og brennevin som leveres eller produseres i Norge, kommer på glass. Samtidig viser tall fra Vinmonopolet at det er vin og brennevin på PET-flasker med pant du burde velge for å være en mer bærekraftig forbruker.

Å bytte fra glassflasker til plastflasker gir nemlig en nedgang i CO2-utslipp på hele 95 prosent. Nå har et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet ført til at enda flere pantbare vin- og brennevinsflasker er tilgjengelig på Vinmonopolet.

Enklere å ta miljøvennlige valg

– Vi ønsker å gjøre det enklere for forbrukere å ta miljøvennlige valg. Et av tiltakene har vært å få flere produkter over fra ikke pantbare PET-flasker og glass, til pantbare PET-flasker. Som Norges største leverandør av vin og brennevin, ønsker vi å gå foran som et godt eksempel i bransjen. Da må vi hele tiden se på måter som kan gjøre oss mer bærekraftig, sier konserndirektør, bærekraft, innkjøp og FM i Arcus ASA, Erik Bern.

Brukes mye mindre energi

– Med tanke på det enorme energiforbruket som går til å lage glassflasker, er det vesentlig mer miljøvennlig med PET-flasker, sier administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum.

Det er Infinitum som eier og drifter pantesystemet.

– Når vi resirkulerer plast, bruker vi veldig lite energi, og i Norge pantes hele ni av ti flasker. I tillegg reduserer bruken av plast og aluminium i stedet for glass den totale vekten på drikkevareemballasje med over 530 000 tonn pr år. Det gir stor besparelse i transport og håndtering av materialet, sier Maldum.

Søkelys på kvalitet og bærekraft

Det er to år siden Arcus lanserte den første vinen på PET-flaske med pant. Siden da har det blitt flere miljøvennlige flasker å finne i hyllene på Vinmonopolet, senest i mai med fire nye. Likevel har bransjen et stykke igjen å gå.

– I tillegg til bærekraftperspektivet, må vi sikre en god nok kvalitet. Ikke alle produkter kan oppbevares på PET-flasker, rett og slett fordi visse typer krever en særlig tetthet – som f.eks. lagringsvin og noen av våre fatmodnede akevitter. Å tappe dem på PET ville ha forringet smaken og kvaliteten. Derfor jobber vi systematisk med å finne ut hvilke produkter som kan lanseres i en mer miljøvennlig variant, sier «Country Manager» i Arcus Norway AS, Holger Gramstad.

Pant gir stor miljøeffekt

Å få vin- og brennevinsflasker inn i den norske panteordningen er et annet mål aktørene har jobbet sammen om. For å ta inn et produkt i panteordningen, krever Infinitum at hele flasken kan resirkuleres. Det har krevd endring i design hos Arcus, som blant annet førte til at de vant Plastløftet-prisen 2021.

– De første PET-flaskene var med metallkork, men for at hele produktet skulle kunne resirkuleres, måtte vi endre korken til plast. Til og med limtypen som brukes til å klistre på flaskeetiketten er nå godkjent av Infinitum. Vi ser hvor viktig panteordningen er for miljøet, så målet vårt er å designe for resirkulering, sier Erik Bern i Arcus.

– Miljøeffekten av å pante er enorm. Å pante én flaske gir samme effekt som å parkere fem km fra hytta, eller å unngå å lade mobilen på 70 dager. Norge har verdens beste pantesystem. Alle flasker og bokser som pantes, resirkuleres og blir til nye flaske og bokser. Det er ressurseffektiv sirkulærøkonomi i praksis, sier Kjell Olav A. Maldum i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS