Før påsken 2020 ble det anslått at over 1400 ansatte i Trysil var blitt permittert som følge av koronakrisen. (Foto: Olve Norderhaug/Destinasjon Trysil)

Norske fjelldestinasjoner ber om forlenget kompensasjon for sesongbedrifter

Norges reiselivskommuner i fjellene er blant dem som er hardest rammet av koronakrisen i Norge i forhold til permitteringer. Inntektstapet for de over 2100 bedriftene er skyhøye, og mange vil gå konkurs hvis ikke regjeringen ser på en forlenging av kompensasjonsordningen.

I et brev til regjeringen 14. april ber norske fjelldestinasjoner om hjelp til å sikre en bærekraftig reiselivsnæring i fremtiden ved å forlenge kompensasjonsordningen ut 2020 for bedrifter med sesongvariasjoner, og gir innspill til hvordan modellen kan tilpasses sesongbedrifter.

– MÅ forlenge kompensasjonsordningen

– Vi ønsker å gi regjeringen og stortinget honnør for å på rekordtid utarbeide en kompensasjonsordning som treffer bredt, og vi har forståelse for at den derfor måtte være nokså generell, sier Jan Erik Dietrichson, talsmann for Norske Fjell og styreleder i Hemsedal Turisttrafikklag.

– Nå ber vi regjeringen innstendig om å forlenge kompensasjonsordningen frem til oppstart av ny sesong, for å sikre virksomhetene og de 14 000 arbeidsplassene på landets største fjelldestinasjoner. For å tilpasse modellen til bedrifter med sesongvariasjon i omsetningen, bør man kunne søke om dekning av faste kostnader for perioden fram til den aktuelle virksomheten igjen har et normalisert inntektsgrunnlag.

Ordningen hjelper ikke fjelldestinasjonene godt nok

Finanskomiteen viser til at selv om kompensasjonsordningen er bred, så vil den ikke treffe alle bedrifter like godt.

– Kompensasjonsordningen, slik den foreligger i dag, vil ikke på langt nær være nok til å holde liv i mange av bedriftene i norske fjelldestinasjoner frem til sesongstart for neste vinter. Netto driftsresultat genereres i stor grad nettopp i perioden fra mars og ut april, og er med på å holde liv i bedriftene i perioden mai til november. Vi foreslår også en tilpasning i modellen som bedre hensyntar alle bedrifter som vil ha en lavere inntekt i lavsesongen, ved å gjennomsnittsberegne inntekter fra mars og månedene fremover, sier Dietrichson.

Sesongbedrifter trenger oppstartshjelp

Reiselivet i fjell-Norge var på vei inn i høysesong da koronakrisen traff Norge med full kraft. I Trysil anslår man tapt omsetning tilsvarende 830 millioner kroner i mars og april.

– Virksomhetene trenger vedvarende økonomisk støtte gjennom 2020. Vi trenger virkelig hjelp fra norske myndigheter nå. Dette er avgjørende for å få hjulene i næringslivet i gang og sikre at ansatte blir sysselsatt igjen, sier daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS