Marthe Bogstad. (Foto. Marte Garmann)

Når kua får bestemme

Så snart gresset utenfor fjøset er langt nok, slipper den norske kua ut for å beite. I det moderne fjøset bestemmer hun selv når hun vil være ute og når hun trives best innendørs. På Randby gård slipper melkebonde Marthe Bogstad ut 52 melkekyr denne våren.

Publisert
Marthe Bogstad. (Foto. Marte Garmann)

Hos Bogstad får kuene selv bestemme om de vil være inne eller ute og døren til fjøset står åpen hele sommerhalvåret.

– Det merkes her når vi åpner døren i fjøset for sommeren. Første gangen de ser at døren åpnes, så blir de litt klare. Det er akkurat som hos mennesker, noen er veldig sosiale og er med på det som skjer med en gang og andre er litt mer skeptiske til alt som er nytt. Men jeg ser jo at det er noen som er veldig glade i å være ute. De slår seg ned på en bakketopp utenfor fjøset og så ligger de der og ser utover og bare slapper av og koser seg. Andre er mer inn og ut av fjøset og er litt mer rastløse typer, sier Bogstad.

Marthe Bogstad. (Foto. Marte Garmann)

Glade kuer melker bra

På Randby gård har Bogstad bygd et helt nytt fjøs, med en melkerobot. Det betyr at kuene selv bestemmer når det passer for dem å melkes og kan rusle inn til roboten når de vil. Sommeråpne dører betyr likevel ikke at alle rutiner kastes for vinden. En typisk dag for kua starter i 5-6-tiden ved at den går og melker seg og spiser, og etter en rolig formiddag får de nytt fôr på ettermiddagen.

(Foto. Marte Garmann)

– Noen mener jo at kuene melker mindre om sommeren, fordi de må på beite, og da spiser mindre kraftfôr og mindre silo. Men vi har ikke hatt noen problemer med det i det hele tatt. Jeg mener at selvfølgelig skal de ut på beite og få friskt bra gress. Hos oss har de også økt litt i melk da. Jeg tror at det blir bedre smak på melken når dyra beiter - og det er jo bra for kropp og bein! Kuene hopper og spretter og koser seg, og en glad ku melker bedre. Det er jo så enkelt. Det er akkurat som hos oss, det også. Du yter en bedre jobb når du er glad!

Lang sommer for kua

Marthe Bogstad. (Foto. Marte Garmann)

Bogstad forteller at det er også kuene som bestemmer hvor lenge sommeren skal vare

– Sånn som i 2018, da det var lang høst, da var de ute nesten helt ut oktober, så de fikk en like lang uteperiode som inne. Hvis det blir veldig klinete og det ikke er noe gress så vil heller ikke dyrene ut. Det er litt kult å se her som de bestemmer selv. Når jeg ser at det er bare to stykker som står ute og resten er inne, så ja – da lukker vi igjen døra. For så seint på året ødelegger de mer enn de beiter. Men det er veldig væravhengig, sier melkebonden.

«Landets beste gress»

Selv når kua tar vinter, spiser hun av gresset som vokser utenfor vinduene i fjøset. Marte Bogstad eier og forpakter til sammen 700 mål med jord, hvor gresset for vinteren blir høstet tre ganger i løpet av sommeren.

– Mitt mål er at de skal spise mest mulig silo. De er jo drøvtyggere og jo bedre kvalitet det er i siloen, jo bedre melk. For meg så er det heller ikke lønnsomt å peise på med kraftfôr, for det er dyrt. Da er det mye bedre da at jeg er en god agronom og produserer bedre gress. Og jeg vant jo faktisk «Avlingskampen» for tre år siden, plakaten henger ute i gangen her – jeg fikk pris for beste gro-fôr i landet i 2016.

Denne saken er hentet fra Tine Partner

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Ramstad gård

* Marte Bogstad tok over Ramstad gård i 2014, da hun var 24 år gammel.

* Ramstad gård har vært i familien siden hennes oldeforeldres tid.

* Da Bogstad tok over, bygde hun et nytt fjøs med melkerobot.

* I 2018 leverte hun 130 tonn med elitemelk til Tine. Åpner du en kartong med melk på Østlande,  er det en sjanse for at den kommer fra kuene til Marte Bogstad. 

Powered by Labrador CMS