Vant NM i lunsj for ungdommer

350 ungdomsskoleelever fra hele landet har i februar og mars konkurrert om å bli årets norgesmester i lunsj. Laget FoodForce fra Tingvoll gikk av med seieren.

Publisert

NM i lunsj er forankret i nasjonale kostholds satsninger. Eldre og folkehelseminister Åse Michaelsen er opptatt av fokuset konkurransen har mot ungdomsmålgruppen og sier i en kommentar:

– Mange tror at ungdommer bare vil ha pølser og pizza, boller og brus. Sånn er det ikke. Ungdommene som deltar i årets NM i lunsj har laget sunne, vakre og gode lunsjer. Både vinnerne, FoodForce, og de andre finalistene viser en imponerende kreativitet og bevissthet om kosthold i sine lunsjer. Det er viktig å ikke legge lista for høyt, men å gi god inspirasjon til sunne skolemåltider som mange kan lage. Gratulerer til vinneren og alle deltakerne, sier Michaelsen.

Høy matkompetanse og kreativitet

Laget FoodForce utpekte seg som verdig vinner og består av 14 ivrige elever fra 8. og 9. trinn på Tingvoll ungdomsskole i Møre og Romsdal.

– FoodForce har levert et solid konsept, vist høy matkompetanse og kreativitet. De har bidratt til å sette skolemåltidet på agendaen ved å engasjere både skoleledelse, kommune og lokalsamfunnet. Spesielt imponerende er samarbeidet som er opprettet med flere lokale aktører og fokuset de har på bærekraft i sitt konsept, ved for eksempel å bruke rester av skolefrukt inn i nye retter på en veldig god måte.

Sunn mat i skolen

Tirsdag 24. april reiser fagjuryen tilbake til Tingvoll for å feire vinnerne og overrekke pengepremien på 30 000 kroner til vinnerlaget. Konkurransen har i tillegg hatt en publikumsavstemming på Facebook, og laget FoodForce dro også her seieren i land og vinner ytterligere 5000 kroner som årets publikumsfavoritt.

– Vi håper pengepremiene fra konkurransen gir FoodForce og de andre elevene ved Tingvoll ungdomsskole en ekstra mulighet til å fortsette sin satsing på sunnere mat i skoletiden og at de på sikt klarer å få til varige gode løsninger for måltidssituasjonen på sin skole, sier prosjektleder Silje Thoresen Tandberg.

NM i lunsj

NM i lunsj er en kreativ konkurranse med fokus på godt kosthold og matglede hvor elevene selv kommer opp med løsninger på skolemat de ønsker, uavhengig av om de spiser tradisjonell matpakke eller det er kantineløsning på skolen. Elevene blir utfordret på om lunsjforslaget de kommer opp med kan gjennomføres på skolen og om det er mulig å samarbeide med lokale aktører for å få til varige løsninger for måltidsituasjonen på sin skole.

Konkurransen har som overordnet mål og bidra til at flere av landets ungdomsskoleelever spiser et fullverdig måltid i en hyggelig setting i løpet av skoledagen og at de har et tilbud som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd, Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i ungdomsskolen.

NM i lunsj

·  Nasjonal konkurranse for alle landets ungdomsskoleelever

·  68 påmeldte lag fra 16 fylker konkurrerer om å bli årets Norgesmester i lunsj 2017/18

·  Konkurransen har engasjert rundt 350 elever fra hele landet.

·  Konkurransen skal arrangeres i tre år, der dette er den første i rekken.

·  Konkurransen er finansiert av Gjensidigestiftelsen og konkurransearrangør er opplysningskontorene i landbruket (matprat.no, brodogkorn.no, melk.no og frukt.no) og Norges sjømatråd (Godfisk.no).

·  Konkurransen støttes av Helsedirektoratet, Elevorganisasjonen, Landslaget for mat og helse i skolen, Nasjonal senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Utdanningsforbundet, Kost og ernæringsforbundet, FUG- foreldreutvalget for grunnopplæringen, Landsgruppen for helsesøstre NSF, Skolelederforbundet og NHO mat og drikke.

·  Årets tre finalister har fått besøk av fagjury på sin skole i uke 15 og fått overlevert kr 10 000

·  Årets vinner mottar ytterligere 30 000 kroner og tirsdag 24. april vil vinneren bli behørig feiret av konkurransearrangør og by på «skoledag utenom det vanlige».

·  Premiebeløpene skal brukes til et tiltak som kommer skolens spisemiljø til gode.

·  Konkurransen bygger videre på konseptet som ble arrangert første gang i skoleåret 2016/17 i regi av Helsedirektoratet.Kontaktinfo til vinnerlaget

«3 i uka» skal øke unge konsumenters lyst til å spise mer sjømat. Ved å vise hvor enkelt, godt og hvor store variasjonsmuligheter sjømat gir, skal «3 i uka» gi en positiv påminnelse om å velge sjømat oftere. Norges sjømatråd er avsender av «3 i uka».

Powered by Labrador CMS