Hvis alt går etter planen, blir det nå «lokalmatskole» på Røros. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Vil starte «lokalmatskole» på Røros

Lokalmatbransjen i Norge er ung og preget av mye erfaringsbasert kunnskap av de første som startet med videreforedling av råvarer fra egen produksjon. Nå tar matmiljøet i Røros-traktene grep om dette, og vil starte «lokalmatskole».

Publisert
Foto: Lokalmatnorge.no

Med forbehold om godkjenning fra NOKUT kan du fra høsten av starte utdanning i lokalmatproduksjon på Røros, som kan regnes som Norges «lokalmathovedstad».

Ingulf Galåen. (Foto: Morten Holt)

Lær av de beste

Ingulf Galåen ønsker alle velkommen til Røros. Det har han for så vidt gjort i mange år. Han var tidlig ut med å etablere salg og videreforedling av gårdens råvarer.

I fjor høst fikk Galåen Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats i denne bransjen.

«Verdiskaping i lokalmat»

Nå kan de som søker på «Verdiskaping i lokalmat», som studiet heter, få lære av Galåen og de andre i det mangfoldige lokalmatmiljøet som preger Røros-traktene. Med forbehold om godkjenning fra NOKUT vil det nå bli mulig å følge et poenggivende fagskolestudium i regi av Trondheim Fagskole i samarbeid med Røros Ressurs.

– Kunnskapen som de første i bransjen har tilegnet seg, er viktig for de som kommer senere, og dette bruker vi nå som pensum, sier prosjektleder Thorleif Thorsen, i en pressemelding.

Røros regnes som landets «lokalmathovedstad». (Foto: Morten Holt)

Matprodusentene med Galåen i spissen har selv vært delaktig i utforming av innholdet i studiet. Marit Evanger i Rørosmat sier dette har vært en svært interessant og spennende prosess.

– Vi ønsker å dele vår kunnskap med andre, sier hun.

Skape lønnsomme arbeidsplasser

Verdiskaping blir et sentralt emne i fagskolestudiet. Å starte egen lokalmatproduksjon kan være krevende, men å få lønnsomhet i produksjonen over tid er en enda større utfordring.

Målgruppe for studiet er de som har jobbet i bransjen noen år, men som ikke har noen formell utdannelse.

Studiet er også svært relevant for de som ønsker å etablere lokalmatproduksjon, enten som selvstendig bedrift eller som et tillegg til tradisjonell gårdsdrift/primærnæring.

I tillegg er det fullt mulig å følge deler av studiet som enkeltstående kurs. Dette kan være svært relevant for f.eks. restaurant- og reiselivsbransjen. Fullført studie gir 30 studiepoeng, og gjennomføres ved å delta på samlingsbasert undervisning over ett skoleår.

Prosjektet Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv

Utviklingen av fagskolestudiet er ett av flere satsingsområder i prosjektet Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv, som eies av Røros kommune og Holtålen kommune, der Rørosregionen Næringshage er prosjektleder.

Du finner mer informasjon om studiet og link til søkeside på Lokalmatnorge.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS