Gardasjøen. (Foto: Morten Holt)
Gardasjøen. (Foto: Morten Holt)

Gardasjøens ukjente hvitvinsperle

Lugana DOC er fremdeles en skjult perle for de fleste i Norge, selv om det ligger rett ved en av Italias største turistattraksjoner, Gardasjøen, og populariteten til vinen øker kraftig internasjonalt.

Publisert
Vinområdet ligger sør for Gardasjøen. (Foto: Interbrands)
Vinområdet ligger sør for Gardasjøen. (Foto: Interbrands)

Vinområdet ligger rett sør for Gardasjøen, mellom Veneto og Lombardia, og er bare 11 kilometer bredt og ni kilometer langt. Det lille området var ett av Italias første vindistrikt som fikk sin egen DOC (Denominazione di Origine Controllata) i 1967.

Historisk drue med flere navn

Det skal ha vært dyrket druer her siden Romertiden. De første nedskrevne hyllestene til den lokale hvitvinen og druen fra Lugana dateres til 1500-tallet. Regelverket krever at minst 90 prosent av vinen må være laget på den lokale druen, Turbiana. En genetisk undersøkelse har vist at druen stammer fra Verdicchio-druen.

Frisk

Mikroklimaet rundt druerankene påvirkes av kjølige vinder fra Gardasjøen og Alpene, noe som bidrar til frisk og livlig syre i vinen. Det mineralrike jordsmonnet, som består av leire fra istiden, gir også en mineralsk dimensjon på vinen. Samtidig kjennetegnes Lugana av å være aromatisk med aroma av sitrus og blomster.

Ny vin i Norge

Stadig flere oppdager vinen mens de ferierer ved populære Gardasjøen. Spesielt har tyskerne fått en forkjærlighet for vinen, noe som har gjort Tyskland til det største eksportmarkedet. Men vinen eksporteres til flere land både i Europa og land som Japan og USA.

I Norge er utvalget av disse vinene foreløpig lite. I mars i år ble Lugana lansert i Norge.

Tommasi-familien har laget vin i Lugana på Turbiana-druen i 30 år. Tommasi, som nok er mer kjent for sine røde viner fra Valpolicella, har som mål er å være ledende på høykvalitetsvin fra dette vindistriktet.

Den passer til aperitif og til lette retter av hvit fisk, sjømat og lyst kjøtt, og et alternativ for deg som ønsker å prøve et italiensk alternativ til Chablis.

Tommasi Le Fornaci Lugana 2017

Land/distrikt: Italia/Lugana - Gardasjøen.

Drue: Turbiana (100 %).

Alkohol: 12,5 %.

Pris: 160 kroner (Vinmonopolet).

Varenr.: 9151701 (Vinmonopolet).

Norsk importør: Interbrands.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS