Fire viner til påskens retter

Lammekjøtt står på tusenvis av middagsbord i påsken. Rødvin uthever de delikate smakene i lam, men enkelte viner passer bedre enn andre.

Publisert

Lam er noe av det mest allsidige og smaksrike kjøttet som er å finne. Derfor er det sjeldent vanskelig å planlegge hva som er på menyen i påsken.

Fire utvalgte til påskelammet

Importøren Interbrands har plukket ut fire vintyper til påskens lammeretter (se lengre ned i saken).

Det klassiske vinvalget til lam er rødvin, der kjøttet kommer best til sin rett med krydrede viner, spesielt de med urteaktige toner. Samtidig kan de gjerne ha en markant garvesyre, som kan skjære igjennom fettet fra kjøttet, samt en lett sødme, som komplementerer både kjøtt og tilbehør.

Lam absorberer mer smak fra krydder og sauser enn andre kjøttyper, så tenk på smaken, samt syren og sødmen i sausen når du velger vin. Dette kan være like avgjørende som kjøttet i seg selv.

Dette skriver Interbrands i pressemeldingen:

«I Norge serveres det en rekke fabelaktige retter i påsken, men den mest tradisjonsrike, er lammelår fylt med hvitløk og rosmarin, enten med brun saus eller en rødvinsbasert saus til. En italiensk Ripasso-vin som Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella “I Pianeti” 2014, er en sikker vinner til denne retten. Den har en stram og litt tørr stil, samt kryddertoner som passer til rosmarin. Den renser også fett fra kjøtt og saus. En annen italiener, som er verdt å prøve sammen med lam er AMARANTA Montepulciano d'Abruzzo 2014. Er du Amarone-fan fra før av, er denne noe som sikkert vil falle i smak hos deg. Den er tett og konsentrert, men allikevel balansert. Den er i ferd med å utvikle seg til litt av en kultvin, etter at flere anerkjente vinskribenter har gitt den «toppscore». Noen har utropt den til Italias beste vin. Har du tilgang til grill i påsken, vil vi anbefale deg å la lammelåret få en skikkelig skorpe på grillen, og servere det med rotgrønnsaker.

Også vin fra den nye verden – nærmere bestemt Australia, har mye å tilføre påskelam. Skal du servere mindre stykningsdeler enn låret, kan vi anbefale deg å prøve ut en lammecarré, gjerne med mye urter sammen medBerton Vineyards The Black Shiraz 2015. Den har en fyldig smak av bær, og krydret karakter med mye fruktighet og modne tanniner. Akkurat som Australia, er Portugal rikt på både lam og god vin. J. Portugal Ramos Smart Dog Syrah 2015 er laget på Syrah-druen, og den portugisiske druen Trincadeira, som bidrar med en fin syre. Vinen har et rent fruktbilde, duft og smak av friske bær samtidig som den er lett krydret. Vinen er nå også tilgjengelig på BiB».

J. Portugal Ramos Smart Dog Syrah 2015 BIB

Historien om den smarte hunden til vinmaker João Ramos begynner å bli kjent for de fleste, med hunden som stakk, gravde opp et kjøttbein og fant det som flere år senere skulle bli jordsmonnet hvor Syrah-druene til denne vinen kommer fra.

En vin med lette peppertoner, mørke bær og hint av vanilje på smak. God balanse og snille tanniner gjør dette til en svært drikkevennlig portugiser. Godt alternativ for dem som ønsker vin på BiB i påsken.

Land: Portugal

Drue: Syrah (85%), Trincadeira (15%)

Pris: 130 kroner (75cl), 300 kroner (BiB, 3 liter)

Berton Vineyards The Black Shiraz 2015

Australske Berton Vineyards ble stiftet så sent som i 1996, men har røtter tilbake til 1945. I de beste områdene sørøst i Australia får vin laget av Shiraz-druen et mangfold av smaker - noe The Black Shiraz er et godt eksempel på.

Vinen er like kraftfull som metall-etiketten, med fyldig smak av bjørnebær, plomme, blåbær og eukalyptus. Den har en krydret karakter med stor fruktighet, modne tanniner, fin struktur og god ettersmak.

Land: Australia

Drue: Shiraz (100 %)

Pris: 132 kroner (75cl)

Bestillingsutvalg (97 Vinmonopol har den inne)

Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella «I Pianeti» 2014

En sekstant (il sestante) er et presisjonsinstrument som krever dyktighet og kunnskap. Det samme gjelder for produksjon av Ripasso som krever nennsomhet under annengangsgjæringen og den videre lagringen på slavonsk eik. Denne vinen kommer fra vinmarken «I Pianeti», perfekt beliggende i Valpolicella-området.

Pepperduft med trøffel og rosiner. Intens smak i retning av krydder og søtlige kirsebær, balansert, med god fylde og lengde. En allsidig vin og sikker vinner uansett hvordan du tilbereder lammet.

Land: Italia

Drue: Corvino veronese (70%) Rondinella (25%) Molinara (5%)

Pris: 190 kroner (basis kategori 5)

Tenuta Ulisse Amaranta Montepulciano d’Abruzzo 2014

Jordsmonnet i Abruzzo har en dyp, fin tekstur, moderat alkalisk og svært kalkholdig jord. 30-35 år gamle vinstokker, med Pergola Abruzzese-oppbinding av drueplaten. 3000 planter pr. hektar. Avkastningen er 5000 liter/hektar. Innhøsting i slutten av oktober. Plukkes for hånd i kasser. Deler av druene er nøye plukket etter at de er så vidt blitt overmodne. 15/20 dager maserasjon, temperaturkontroll og fermentering ved 24º-26º C. 9/12 måneder lagring på fransk og amerikansk eik. Naturkork.

Land: Italia

Drue: Montepulciano

Varenr: 1743301

Pris: 210 kroner

Bestillingsutvalg

Les mer på Interbrands.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS