Bjørn Eirik Lohne i Iskrem Is As (til venstre) og majoritetseier i Food Union, Andrey Beskhmelnitskiy.

Utfordrer de to store norske is-produsentene

Food Union kjøper Isbjørn Is AS, og utfordrer de to store norske is-produsentene.

Publisert

Det internasjonale meieri- og iskrem-konsernet Food Union, som har sitt tyngdepunkt i Baltikum, kjøper opp den norske iskremprodusenten Isbjørn Is AS.

Food Union kjøper Iskrem Is AS. Fra venstre Trond Lohne, Bjørn Eirik Lohne og Andrey Beskhmelnitskiy.

Ser muligheter i det norske markedet

«Food Union ser store muligheter i det norske markedet. Konsernet, som i fjor hadde en omsetning på omkring 2,1 milliarder kroner, kjøpte i 2015 også iskremprodusenter i Hviterussland og Danmark. Isbjørn Is AS er i dag den tredje største norske iskremprodusenten med en markedsandel på omkring 7 - 8 prosent», heter det i en pressemelding.

Med fabrikker i Latvia, Estland, Hviterussland og Danmark, er Food Union en betydelig aktør innen produksjon og salg av iskrem i Nord-Europa. Oppkjøpet av den tradisjonsrike norske iskrem-produsenten Isbjørn Is AS er en naturlig del av selskapets vekststrategi.

Det norske markedet domineres i dag av Tines Diplom-is tett fulgt av Henning Olsen.

Skal utfordre de store

Kjøpet styrker muligheten for Isbjørn Is til å bli en nasjonal utfordrer i is-markedet. Isbjørn Is er i dag ledende på direktesalg til forbruker gjennom Den Norske Isbilen AS og har dessuten god distribusjon til dagligvarekjedene på Vestlandet. Siden i fjor sommer har Isbjørn Is i tillegg vært tilgjengelig i alle landets Bunnpris butikker. Isbjørn Is har et spesielt godt utvalg av sparepakker med is av høy kvalitet.

– Vi ser et betydelig potensiale for vekst, særlig når det gjelder salg av små-is i sparepakker i dagligvarebutikkene, forteller Andrey Beskhmelnitskiy, som er største eier i Food Union, i pressemeldingen.

Reinkind blir styreleder i Isbjørn Is AS

Asbjørn Reinkind, tidligere konsernsjef i Rieber & Søn AS, vil gå inn som styreleder i Isbjørn Is AS.

Reinkind kjenner det norske dagligvaremarkedet som få andre.

– Isbjørn Is er svært godt posisjonert for videre vekst. Dagligvarekjedenes gode distribusjons-systemer for frosne produkter gjør det mulig i dag å distribuere iskrem til kjedenes butikker over hele landet. Food Union vil gå inn som en aktiv eier og vil kunne tilføre selskapet både kapital og kompetanse for videre vekst, sier Reinkind.

Vil utvide på Askøy

Oppkjøpet fører ikke til endringer for de ansatte. Produksjonen vil fortsatt skje på Askøy, og Food Union forhandler med å overta fabrikk-bygget og eiendommen på Follese. De nye eierne ønsker å samle produksjon og lager/kontor med å utvide dagens fabrikk når en utbygging av riksveien er ferdig i slutten av 2016.

Tor Andersen, tidligere sjef i Hansa Borg Bryggerier, har vært midlertidig administrerende direktør siden november 2015. Han vil gå inn som styremedlem når ny administrerende direktør er på plass i løpet av våren.

Fabrikksjef Bjørn Eirik Lohne, sønn av Bjørn Lohne som startet bedriften i 1962, er svært fornøyd med de nye eierne.

– I Food Union har vi funnet den eieren vi har vært på jakt etter som kan bidra til å løfte virksomheten til neste nivå. Vi har ønsket å tenke nytt, og da er det spesielt hyggelig for oss eiere at vi har funnet et selskap som har iskrem som satsingsområde og kan dette markedet. Vi er trygge på en positiv utvikling basert på de folkene og den virksomheten vi har bygget opp gjennom mer enn 50 år, sier han.

Styrker merkevaren Isbjørn Is

Isbilen, eksisterende merkevarer og varianter beholdes, og navnet Isbjørn Is kan kanskje bli enda mer tydelig i årene som kommer. Flere av de andre produsentene i Food Union har nemlig også en isbjørn som logo.

– Dette bygger opp under merkevaren vår, og vi ser frem til å styrke Isbjørn Is i det norske markedet, sier Andrey Beskhmelnitskiy på vegne av de nye eierne.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Isbjørn Is Holding AS

Iskrembedrift fra Askøy, utenfor Bergen. Etablert i 1962

Eid av 4 brødre som er sønner av grunnleggeren Bjørn Lohne

Tredje største iskremprodusent i Norge, etter Diplom Is og Hennig-Olsen Is

Produserer og leverer ulike iskrems- og frossendesserter i hele Norge

Eier datterselskapene Isbjørn Is AS, Den Norske Isbilen AS og Stølen Utvikling AS

Isbjørn Is Holding AS hadde omsetning på 165 millioner kroner i 2015

Food Union

Meieri- og iskremkonsern fra Baltikum med hovedkontor i Riga

Etablert i Latvia i 2011

Omsetning på ca. 2,1 milliarder norske kroner i 2015

Eier følgende datterselskaper, sentrert i Nord-Europa:

o   Rigas Piena Kombinats (meieriprodukter og iskrem, Latvia)

o   Valmieras Piens (meieriprodukter, Latvia)

o   Rigas Piensaimnieks (meieriprodukter, Latvia)

o   Premia (iskrem, Estland)

o   Premier Is (iskrem, Danmark)

o   Ingman Ice Cream (iskrem, Hviterussland)

Har betydelige investeringer i det kinesiske meierimarkedet

Grunnlegger og hovedeier Andrey Beskhmelnitskiy bygde fra 2002 opp Unimilk til en av de ledende meieri-konsernene i Russland med ca. 15000 ansatte. Unimilk ble solgt/fusjonert med Danone i Russland, og Beskhmelnitskiy solgte sin siste eierandel på 42,5 % av selskapet i 2015 til Danone.

 

Powered by Labrador CMS