Det var Jan Haugan (bildet) og botaniker Rolv Hjelmstad i Urtekilden som sto for høstingen, og sørget for at det var de riktige plantene som ble tatt med fra Svalbard, der all fauna er fredet. (Foto: Det Norske Brenneri)

Barentsakevitt med skjørbuksurt

Du har kanskje fulgt litt med på «Svalbard, minutt for minutt» på NRK. Det har vært en rundreise i den fantastiske Svalbard-naturen – i forbindelse med at Svaldbardtraktaten feirer 100 år. Samtidig lanserer også Det Norske Brenneri sin egen barentsakevitt.

Publisert

Takket være en dispensasjon fra miljøetaten hos Sysselmannen fikk Det Norske Brenneri i 2013 lov til å dra ut til fuglefjellet ved Diabas (mellom Longyearbyen og Pyramiden) for å plukke skjørbuksurt.

Skjørbuksurt full av C-vitamin

Det er en viktig plante av korsblomstfamilien, som det vokser ganske mye av rundt om på Svalbard, og som var livsviktig for de gamle fangstmenn.

Bladene på denne planten er nemlig fulle av C-vitaminer. Akkurat disse skjørbuksurtene endte opp i Barents Aquavit, som er laget spesielt for Svalbard.

Tilegnet Willem Barentsz

Akevitten er tilegnet Willem Barentsz (1550 - 1597), den nederlandske sjøfareren og oppdageren som i slutten av det 16. århundre oppdaget Bjørnøya, Spitsbergen og Novaja Semlja. Barents-akevitten er laget etter gamle norske håndverkstradisjoner. Det er brukt urter fra Barentsregionen, som kvann, rosenrot og skjørbuksurt.

Akevitten får du selvsagt blant annet kjøpt på Nordpolet, Longyearbyens eget brennevinsutsalg.

Barents Aquavit

Varenr.: 488302 (Vinmonopolet)

Pris: 359 kroner

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS