Server akevitten i tulipanformede glass.
Illustrasjonsfoto.

Akevittfestival med tradisjon og fremtidige talenter

Norsk Akevittfestival arrangeres på Gjøvik fra torsdag 26. til lørdag 28. september.

På et drøyt tiår har det blitt en av landets største og viktigste møteplass for norsk matkultur, tett sammenvevd med akevittens rike historie.

«Episenteret» for akevitt

Om du var i tvil: Gjøvik er «episenteret» for akevitt. 99 prosent av norsk potetsprit lages på Gjøvik, og herfra kommer også det som skulle bli Norges mest populære akevitt gjennom tidene.

For nøyaktig 170 år siden gikk bøndene rundt Gjøvik sammen om å lage et eget brenneri for å sikre avsetning på poteter og korn. Etter hvert gikk de fra lokal produksjon til å ekspandere og dermed så Gammel Opland dagens lys.

Stadig mer populært

– Det er fantastisk å oppleve folkefest og liv i akevittens hovedstad. Gjøvik omfavner sin historie og det er gøy å se hvordan Akevittfestivalen setter byen på kartet. At akevittfestivalen nå tiltrekker seg over 30 000 mennesker er intet mindre enn imponerende, sier akevittambassadør hos Anora, Atle Minothi.

Siden oppstarten i 2011 har festivalen vært i kontinuerlig utvikling. Målet er fortsatt å formidle den rike mat- og drikkekulturen i Norge. Fjorårets suksess med Smakshallen i den verdenskjente Fjellhallen videreføres i år. Det er blitt et unikt utstillingsvindu for akevitt med små og store produsenter. I Smakshallen kan du også oppleve NM i akevittcocktails, hvor målet å finne frem til Norges beste akevittcocktail.

Ser mot fremtiden

I år byr festivalen ikke bare på smakfulle opplevelser, men også en ny satsing som ser mot fremtiden for kulinariske talenter.

– Vi ønsker i enda større grad å inkludere kokkeopplæringen som en del av festivalens videre utvikling. Sammen med fylket vil vi at etablerte kokker og unge talenter kan møtes for å bygge nettverk, skape karrieremuligheter, hente inspirasjon og få anerkjennelse i en festivalsetting, forteller Marianne Aashaug. Hun var en av initiativtakere til festivalen, og er festivalsjef på tredje året.

Også Innlandet Cup for kokke- og reiselivslærlinger

Hele festivalen starter torsdag 26. september med Innlandet Cup for kokke- og reiselivslærlinger. Her skal fremtidens talenter innen norsk kokkekunst blant annet konkurrere om å lage den beste tre rettene. Selvsagt skal akevitt være fremtredende element i minst én av rettene, og i hovedretten må lagene benytte anis og karve (akevittens krydder).

Les mer om Norsk akevittfestival og årets program her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS