Håvard Stiklestad (til venstre) og Øystein Kvåle sammen med statister under fotografering i «Nordorta». (Foto: Thamsakevitt AS)

Akevitt med gruvehistorie: Bergmannens Juleaquavit

Bergmannens Juleaquavit 2020 fra Thamsakevitt er lagret 12 måneder på madeirafat i Løkkengruva.

Manuelle operasjoner og tunge løft for å få både fatene inn og ut av gruva. (Foto: Thamsakevitt AS)

Thamsakevitt AS, som drives av Håvard Stiklestad og Øystein Kvåle, har siden 2015 hatt samarbeid med Det Norske Brenneri om å lage en signaturdrikke for Orklandsregionen.

– Vårt mål har vært å få produsert årlige akevitter som skal bidra til å markedsføre den unike Thams-historien, og ikke minst Orklandsregionen igjennom å tilby et «flytende kulturprodukt» til lokalt næringsliv, turister og lokale innbyggere, melder Øystein Kvåle hos Thamsakevitt AS.

– Vi styrer våre ideer igjennom at vi skal ha en historie å fortelle, at produktet skal ha en wow-faktor og at det skal innvolvere lokale samarbeidspartnere, fortsetter han.

Samarbeid med Det Norske Brenneri

Erik Drugli i Drugli Maskin trakterte både hjullaster og fatene med stødig hånd slik at de trygt kunne sendes videre til Det Norske Brenneri i Grimstad av Br. Rye. (Foto: Thamsakevitt AS)

– Høsten 2019 ble det fraktet to eikefat på 250 liter fra Det Norske Brenneri i Grimstad. Transporten ble utført av et lokalt transportselskap, Br.Rye. Med god hjelp i fra Drugli Maskin og engasjerte ansatte ved Orkla Industrimuseum, fikk vi fraktet fatene inn i gruven, trygt plassert i «Nordorta» med konstant temperatur på 11 grader og 97 % luftfuktighet – altså optimale forhold for lagring av akevitt. Dette gjør at alkoholen fordamper fortere enn væsken – noe som resulterer i en mykere og bløtere akevitt, forteller Kvåle.

I august 2020 ble fatene hentet ut fra gruven. Bildet på etiketten er i tatt fra «Nordorta», der fatene har vært lagret.

Historien

2016: Thamsakevitt AS fraktet sin første akevitt Thams 150-årsjubileum med kongevogna på Thamshavnbanen, som for øvrig er oppe i tredje opplag, eller tredje skjenkinga som produsenten har valgt å kalle det.

2018: Selskapet fikk laget en Thams jul med motiv i fra den spektakulære og verdenskjente Thamspaviljongen, som «kom hjem» til Orkdal igjen.

2019: Det ble laget en Orklandakevitt, som hedret en suksessfull kommunesammenslåing i 2020, som behørig ble laget i 2020 nummererte flasker.

2020: Thamsakevitt lanserer Bergmannens Juleakevitt, som er lagret 12 måneder under optimale forhold i Løkkengruva.

– Før lansering og slipp av årets juleakevitt ser vi oss fornøyd med så langt å ha solgt over 10 000 flasker akevitt. Mesteparten av dette er solgt ved lokalt vinmonopol og lokale serveringsteder, sier Kvåle.

Bergmannens Juleaquavit

Fra 1654 til 1987 drev bergmennene ut 32 millioner tonn kobberholdig svovelkis i gruvene på Løkken, først med den tidkrevende fyrsettings-metoden, siden med krutt og dynamitt. Øl eller en klunk hjemmebrent var nok slett ikke uvanlig arbeidsdrikke blant de gamle bergmenn. Men maken til den tønnelagrede Thams Juleaquavit 2020 kunne de nok ikke drømme om, de som levde sine liv i mørket her nede. (Foto: Thamsakevitt AS)

Produsent: Thamsakevitt AS

Info ingredienser/råstoff: 100% norsk potetsprit og krydder.

Lagring: Lagret i over 12 måneder på madeirafat.

Sukker: 11 g/l

Farge: Gyllen

Lukt: Tiltalende duft av appelsin, og madeira, men innslag av lakris, kanel og kardemomme.

Smak: Fruktig anslag av appelsin og sitron, dernest sval karve og vanilje. Avslutter mot lakris.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS