
Akevitt med gruvehistorie: Bergmannens Juleaquavit
Bergmannens Juleaquavit 2020 fra Thamsakevitt er lagret 12 måneder på madeirafat i Løkkengruva.

Thamsakevitt AS, som drives av Håvard Stiklestad og Øystein Kvåle, har siden 2015 hatt samarbeid med Det Norske Brenneri om å lage en signaturdrikke for Orklandsregionen.
– Vårt mål har vært å få produsert årlige akevitter som skal bidra til å markedsføre den unike Thams-historien, og ikke minst Orklandsregionen igjennom å tilby et «flytende kulturprodukt» til lokalt næringsliv, turister og lokale innbyggere, melder Øystein Kvåle hos Thamsakevitt AS.
– Vi styrer våre ideer igjennom at vi skal ha en historie å fortelle, at produktet skal ha en wow-faktor og at det skal innvolvere lokale samarbeidspartnere, fortsetter han.
Samarbeid med Det Norske Brenneri

– Høsten 2019 ble det fraktet to eikefat på 250 liter fra Det Norske Brenneri i Grimstad. Transporten ble utført av et lokalt transportselskap, Br.Rye. Med god hjelp i fra Drugli Maskin og engasjerte ansatte ved Orkla Industrimuseum, fikk vi fraktet fatene inn i gruven, trygt plassert i «Nordorta» med konstant temperatur på 11 grader og 97 % luftfuktighet – altså optimale forhold for lagring av akevitt. Dette gjør at alkoholen fordamper fortere enn væsken – noe som resulterer i en mykere og bløtere akevitt, forteller Kvåle.
I august 2020 ble fatene hentet ut fra gruven. Bildet på etiketten er i tatt fra «Nordorta», der fatene har vært lagret.
Historien
2016: Thamsakevitt AS fraktet sin første akevitt Thams 150-årsjubileum med kongevogna på Thamshavnbanen, som for øvrig er oppe i tredje opplag, eller tredje skjenkinga som produsenten har valgt å kalle det.
2018: Selskapet fikk laget en Thams jul med motiv i fra den spektakulære og verdenskjente Thamspaviljongen, som «kom hjem» til Orkdal igjen.
2019: Det ble laget en Orklandakevitt, som hedret en suksessfull kommunesammenslåing i 2020, som behørig ble laget i 2020 nummererte flasker.
2020: Thamsakevitt lanserer Bergmannens Juleakevitt, som er lagret 12 måneder under optimale forhold i Løkkengruva.
– Før lansering og slipp av årets juleakevitt ser vi oss fornøyd med så langt å ha solgt over 10 000 flasker akevitt. Mesteparten av dette er solgt ved lokalt vinmonopol og lokale serveringsteder, sier Kvåle.
Bergmannens Juleaquavit

Produsent: Thamsakevitt AS
Info ingredienser/råstoff: 100% norsk potetsprit og krydder.
Lagring: Lagret i over 12 måneder på madeirafat.
Sukker: 11 g/l
Farge: Gyllen
Lukt: Tiltalende duft av appelsin, og madeira, men innslag av lakris, kanel og kardemomme.
Smak: Fruktig anslag av appelsin og sitron, dernest sval karve og vanilje. Avslutter mot lakris.
Pressemelding