Adgangen til innleie fra bemanningsforetak er regulert i arbeidsmiljøloven § 14-12.

Hvilken adgang har horecabedrifter til innleie av arbeidskraft?

Horecabransjen er kjent med varierende arbeidskraftsbehov, for eksempel etter sesong. Innleie fra bemanningsforetak er en praktisk tilknytningsform for bedrifter der arbeidskraftsbehovet varierer.

Advokat Margrete Fivelstad har skrevet denne saken.
Advokat Margrete Fivelstad har skrevet denne saken.

I 2023 ble adgangen til denne type innleie begrenset. I denne artikkelen forklarer vi rammene som nå gjelder.

Adgangen til innleie fra bemanningsforetak er regulert i arbeidsmiljøloven § 14-12. Den mest generelle og praktiske adgangen til innleie fra bemanningsforetak ble fjernet ved lovendring i april 2023. Tidligere var det tillatt å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak med begrunnelsen at «arbeidet er av midlertidig karakter», som typisk omfattet sesongarbeid på hotell eller restaurant.

De nye reglene

Etter endringene er innleie fra bemanningsforetak tillatt for: b) arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat), c) praksisarbeid, d) deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeids- og velferdsetaten, og e) idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten. Vikariat er den mest praktiske adgangen blant de gjenværende vilkårene i arbeidsmiljøloven § 14-12 første ledd. I dette tilfellet må den innleide arbeidstakeren erstatte en annen eller andre faste ansatte i bedriften. En utlyst stilling som enda ikke er besatt, omfattes også av vikariat. Utover vikariattilfellene, er de øvrige vilkårene i loven nokså snevre, spesifikke og treffer som oftest ikke på bedriftenes behov for å leie inn arbeidskraft.

Partner hos Føyen, Ole André Oftebro, har skrevet denne saken.
Partner hos Føyen, Ole André Oftebro, har skrevet denne saken.

For horecabedriftene kan innleie begrunnet i «praksisarbeid» være relevant. Praksisarbeid er arbeid som er del av et ledd innenfor et fastsatt utdanningsløp. Horecabedrifter kan være aktuelle praksisplasser for elever og studenter som tar utdanning og fagbrev innenfor for eksempel kokke-, service- og reiselivsyrket. Disse utdannelsene er ofte praktisk rettet, der det legges opp til praksisarbeid ute hos bedrifter.

I tillegg er det særlig én annen praktisk adgang til innleie fra bemanningsforetak etter endringen etter arbeidsmiljøloven § 14.12 andre ledd. Bestemmelsen åpner for at bedrifter som har inngått en tariffavtale med en stor fagforening (med mer enn 10 000 medlemmer), fortsatt kan leie inn ved midlertidig behov. En forutsetning er at den innleide arbeidstakeren tilhører samme arbeidskategori som en allerede eksisterende gruppe i bedriften. I tillegg må tillitsvalgte representere et flertall av arbeidstakerne i denne kategorien, kontrakten mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver må inngås skriftlig og innleien må være tidsbegrenset.

Selv om en bedrift har inngått en tariffavtale med en fagforening med over 10 000 medlemmer, kreves det også at den tillitsvalgte er enig i at bedriften skal leie inn arbeidstakere i denne arbeidstakerkategorien fra et bemanningsforetak. Det betyr at det på lokalt nivå må fremforhandles en avtale mellom partene. I denne sammenheng, er det verdt å nevne at det har oppstått usikkerhet om forståelsen av tillitsvalgtbegrepet etter endringen i april. Spørsmålet har vært om den tillitsvalgte må være en fagforeningstillitsvalgt. Høsten 2023 uttalte arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna, at lovendringen var ment å sikte til sistnevnte, og at en presisering skulle vedtas på stortinget. Fra tidligere er tillitsvalgtbegrepet i arbeidsmiljøloven forstått som alle tillitsvalgte uavhengig av tilknytning til et fagforbund. Etter gjeldende rett er det derfor grunn til å forstå lovteksten som at også en tillitsvalgt uten tilknytning til et fagforbund, kan inngå avtale om innleie. I november 2023 kom en innstilling fra Stortinget, som ber regjeringen presisere i «veileder for innleie» at begrepet skal forstås i snever forstand, nemlig at det kun er fagforeningstillitsvalgte som kan inngå avtale om innleie. Hvordan dagens tillitsvalgtbegrep skal forstås er fortsatt usikkert. For bedrifter er den praktiske betydningen av dette at for å benytte seg av adgangen til innleie etter § 14-12 andre ledd, og samtidig være på den sikre siden, bør den skriftlige avtalen om innleie inngås med en tillitsvalgt tilknyttet et fagforbund.

For enkelte bransjer er det gitt en utvidet adgang til innleie. Disse unntakene er forskriftsfestet i forskrift om innleie fra bemanningsfortak. Av de forskriftsfestede unntakene er det kun ett som er relevant for Horeca-bedriftene. Dersom bedriften har behov for spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjeneste i et klart avgrenset prosjekt, er innleie fra bemanningsforetak tillatt med denne begrunnelsen.

Hvordan horecabedriftene bør tenke fremover

Endringen snevrer vesentlig inn adgangen til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Horecabedriftene bør derfor være bevisste på grunnlaget for innleie, vurdere nåværende bruk av innleie grundig, kartlegge fremtidige behov og vurdere alternative tilknytningsformer. Selv om det ikke er dokumentasjonsplikt for de fleste begrunnelsene for innleie, anbefaler vi at bedriften dokumenterer vurderingene som er gjort rundt grunnlaget for innleien.

Hvis det viser seg at ingen av de nevnte adgangene er aktuelle, er det neste steget å se til andre tilknytningsformer for å dekke midlertidig behov. Her er det særlig direkte midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14-9 som er aktuell, eventuelt innleie fra en produksjonsbedrift etter § 14-13. Et siste alternativ er å vurdere rene tjenestekjøp.

Advokatfirmaet Føyen kjenner horecabransjen

Føyen holder til i Barcode i Oslo. Har du juridiske spørsmål om arbeidsforhold eller annet vedrørende din virksomhet? Ta kontakt med Føyen for en gratis og uforpliktende samtale. Les mer på Foyen.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS