Du er her

Vil ta oppvask-seieren hjem til Mortens Kro

Etter fjerdeplass i sitt første NM i 2011, og sølv i NM i maskinoppvask i 2014, sikter Varaporn Ta Seangwichai – eller bare «Ta», som hun vanligvis kalles, på den øverste pallplassen i NM i 2017.
Av Morten Holt
Publisert 06.02.2017 01:01


Varaporn Ta Seangwichai («Ta») (til venstre) og Krittikanyavee Raksaphon («Kritt») fra Mortens Kro er to av deltakerne i NM i maskinoppvask på Smak 2017 på Norges Varemesse i februar. (Foto: Morten Holt)

I 2014 tapte hun med tre små poeng, og nå er revansjelysten høyst til stede! Hun er til daglig avdelingsleder på Mortens Kro på Gjelleråsen, og har også rekruttert to andre fra sin avdeling til mesterskapet, Krittikanyavee Raksaphon og Edit Bende.

– Det er veldig inspirerende og moro å delta i denne konkurransen. Den viser at oppvask ikke bare er oppvask, vi må tenke på mange faktorer, og lære å gjøre det riktig og grundig. Jeg lærte meg rett og slett å gjøre jobben min bedre ved å være med i NM i maskinoppvask, sier «Ta», som har vært ansatt på Mortens Kro siden 2009.

Arrangeres for femte gang

NM i maskinoppvask arrangeres i 2017 for femte gang, også denne gangen i forbindelse med den store Smak-messen denne uka på Norges Varemesse på Lillestrøm.

Konkurransen foregår med innledende heat tirsdag, onsdag, og torsdag, før vinnerne fra disse dagene gjør opp om pallplassene i finalene fredag 10. februar.

Løfte en yrkesgruppe


– NM i maskinoppvask gjør heder på en yrkesgruppe som sjelden er «fremme i lyset», sier Joe Harald Strand (BFSN), Heidi Hansen og Siw Christine Hausmann (begge Mortens Kro). (Foto: Morten Holt)

– Vi ønsker å løfte frem en yrkesgruppe på kjøkkenet som ikke alltid blir nevnt i første rekke. I konkurransen viser de hvordan de løser oppgavene med tanke på hygieneperspektivet, sier Joe Harald Strand, daglig leder i BFSN (Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge), som er hovedarrangør for konkurransen.

Han legger til at etter at smilefjes-ordningen ble innført, er de ansatte i oppvasken viktigere enn noensinne. Strand forteller også at det blir et litt annet opplegg under konkurransen denne gang. Hver enkelt deltaker vil presenteres på en storskjerm mens de er i aksjon.

Viktig med tanke på hygiene

– Dette er en viktig konkurranse, og gjør heder på en yrkesgruppe som sjelden er «fremme i lyset». Vi ønsker å vise at vi tar oppvasken seriøst, sier daglig leder på Mortens Kro, Siw Christine Hausmann.

Heidi Hansen, som tok over som eier på det velkjente stedet etter hennes far Morten for ikke lenge siden, tilføyer:

– Dette er en givende konkurranse for de ansatte på kjøkkenet. Ren oppvask er viktig, og det bidrar til stoltheten for dem som arbeider der «ingen» ser. For oss er dette også viktig med tanke på hygieneperspektivet.

Hansen forteller at av om lag 120 ansatte, i del- og heltid, er rundt 20 av dem ansatt i oppvasken.

– Vi ønsker å vise utad at vi tar oppvask, hygiene og renhold seriøst, sier Hausmann og Hansen.

Leikvoll leder konkurransen nok en gang


Fra NM i maskinoppvask på Smak 2014. Bak vinneren Unni Clausen, og foran konferansier Thomas Leikvoll. Han skal også lede arrangementet i 2017. (Foto: Morten Holt)

Som de foregående mesterskapene, er det Thomas Leikvoll som er konferansier og som leder an i konkurransene, mens et dommerteam, ledet av hoveddommer Mona Lundby skal bedømme deltakernes innsats. Foruten at arbeidet skal gjøres raskest mulig, bedømmes også hvor grundig og godt oppvasken er utført.

Totalt kan 24 deltakere være med i konkurransen.

– For oss i BFSN, som er hovedarrangør, er dette en svært viktig konkurranse, og vi skal arbeide for å løfte den i årene som kommer, sier Joe Harald Strand.

De tre første plassene blir premiert med henholdsvis 10 000, 5000 og 3000 kroner.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Faktaboks

Vinnere i NM i maskinoppvask


Unni Clausen vant NM i maskinoppvask i 2014. (Foto: Morten Holt)

NM i maskinoppvask blir alltid arrangert i forbindelse med Smak-messene, og arrangeres i 2017 for femte gang. Disse har vunnet konkurransen.

2006: Viknaraja Sithampararajah, Soria Moria Hotell og Konferansesenter

2009: Kapil Thavarajha, Soria Moria Hotell og Konferansesenter

2011: Vigdis Simonsen, Nortura Sem

2014: Unni Clausen, Stiklestad Hotel

«Hensikten med arrangementet er å sette fokus på hygiene generelt og oppvaskrommet spesielt. Vi vil fremheve viktigheten av oppvaskfunksjonen og nødvendigheten av fagkunnskap og prosessforståelse for å oppnå et godt hygienisk resultat. Nødvendigheten av riktig, funksjonelt og godt vedlikeholdt utstyr er viktig. Bransjen ønsker å løfte oppvaskens og oppvaskerens anseelse», heter det på BFSN sin nettside.

Du kan lese mer om NM i maskinoppvask på BFSN.no