Du er her

Til topps med Grov i Loen

Hotel Alexandra med hotelldirektør Richard Grov i spissen har vært helt sentral i etableringen av den nye pendelbanen Loen Skylift (Hoven-Loen), som tar deg til fjellet Hoven på drøye fem minutter.
Av Morten Holt
Publisert 30.06.2017 07:00


Hotelldirektør på Hotel Alexandra, Richard Grov, er også daglig leder for Loen Skylift. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Hotelldirektør Grov har drømt om «heisen til himmelen» i mange år, og fikk med seg lokalt næringsliv, som har investert om lag 300 millioner kroner i den nye banen.

Les mer på Hotel Alexandras hjemmeside

Åpnet av Dronningen


Kartet viser området og pendelbanens beliggenhet i Loen. (Illustrasjon: Loen Skylift)

Anlegget ble åpnet av Dronning Sonja 20. mai i år, og i løpet av den første måneden tok om lag 12 000 mennesker turen med gondolbanen.

Det er en firedel av det som er budsjettert i 2017.

Her kan du se bilder fra åpningen

«Norges letteste topptur»


«Norges letteste topptur». (Foto: Lars Korvald/Loen Skylift)

Den nye banen tar deg fra havnivå til fjellet Hoven (1011 moh.) på fem minutter, og markedsføres som «Norges letteste topptur».

Pendelbanen er en av de bratteste i hele verden (nesten 60 grader). På det høyeste svever gondolen 173 meter over bakken. Det er plass til nærmere 45 personer i hver av de to vognene som er i drift.

Banen er bygget etter pendelprinsippet. Når den ene gondolen går opp, går den andre ned.

En av verdens beste taubaner


Pendelbanen er en av de bratteste i hele verden. Turen opp tar drøye fem minutter. (Foto: Bård Basberg/Loen Skylift)

Leverandøren er sveitsisk-østerrikske Doppelmayr Garaventa, den største leverandøren i verden på taubaner.

Den nye taubanen i Loen er allerede blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser, og i en kåring er den rangert som en av verdens 10 mest spektakulære taubaner.

Restaurant på toppen


Panoramautsikt fra restauranten på toppen av Hoven (1011 moh.). (Foto: Bård Basberg/Loen Skylift)

Men det stopper ikke bare med taubanen.

På toppen finner du en restaurant, Hoven Restaurant. Den er oppført helt ute på kanten av stupet, og tilbyr panoramautsikt over området.

Det er plass til nærmere 350 personer i restauranten, som er bygd av Aaland Arkitektkontor i samarbeid med Eva Eide Koefoed.

Saken fortsetter under bildet


Fra restauranten. (Foto: Janne Elin Alsaker)

Les mer om restauranten her

Fornøyd primus motor


Utsikten fra restauranten. (Foto: Bård Basberg/Loen Skylift)

Primus motor og daglig leder for Loen Skylift, Richard Grov, er storfornøyd etter den første drøye måneden med Loen Skylift. I tillegg til at besøkstallet har vært høyere enn forventet, har det også gitt store positive ringvirkninger for regionen.

– De fleste gjestene bor i Loen eller i området rundt, men jeg har snakket med kollegaer andre steder i regionen som også sier at de har bedre besøk enn tidligere. Vi har også registrert «juli-trafikk» på veiene her i mai og juni, sier Grov til Smp.no.

– Sesongen har startet tidligere


Hele regionen har fått et løft med den nye pendelbanen. (Foto: Lars Korvald/Loen Skylift)

Ett av hotellene i området som har merket pågangen, er Gloppen Hotel i Sandane.

– Sesongen har startet litt før, og vi har hatt flere bestillinger enn normalt. Det er nok ingen tvil om at Loen Skylift er med å dra turister og folk hit, selv om vi ikke kan talfeste dette konkret, uttaler salgssjef på Gloppen Hotel, Joachim Scobi, til Smp.no.

Via Ferrata Loen


Via Ferrata Loen krysser Gjølmunnebrua. (Foto: Sverre Hjørnevik/Fjord-Norway/Loen Skylift)

På turen opp, kan du også se mot det velkjente Skåla-tårnet og Jostedalsbreen, samt en annen ny turistattraksjon i Loen, Via Ferrata Loen.

Dette er en klatresti som tar deg helt til toppen av nevnte Hoven. Mange går ruten opp, og tar pendelbanen ned igjen.

Som en del av ruten kan du krysse Gjølmunnebrua, den lengste i Via Ferrata-brua i Europa. Den ligger 750 meter over havet, er 120 meter lang, og går over det 160 meter djupe juvet. Brua ble åpnet i august 2013.

Les mer om Via Ferrata Loen her

Lokalbefolkningen vil se nyskapningen


Mange lokale har allerede benyttet anledningen til å teste nyskapningen i Loen. (Foto: Jogeir Agjeld/privat)

Grov registrerer også at mange av dem som så langt har tatt gondolbanen, er folk fra nærområdet og Nordvestlandet, og han regner med at trykket blir enda større når fellesferien starter for fullt nå i juli.

Les mer på Loenskylift.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her