Tørrfisk Lofoten

Tørrfisk fra Lofoten med lovbeskyttelse

Kun tørrfisk som er produsert i Lofoten kan heretter kalles Tørrfisk fra Lofoten. Som lovbeskyttet geografisk betegnelse stiller Tørrfisk fra Lofoten dermed i samme klasse som Champagne og Parma-skinke. Hittil har 15 norske matprodukter fått lovbeskyttede produktnavn i tråd med den offentlige norske merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Publisert

Lovbeskyttelse av produktnavnet skal nå sikre eksklusiviteten til en av Norges eldste eksportvarer.

Det formelle beviset på lovbeskyttelsen ble overrakt tørrfiskprodusentene i Lofoten under et møte i Svolvær fredag 9. mai.

Bak produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten står en sammenslutning av så langt 27 tørrfiskprodusenter i Lofoten. Tørrfisk som produseres og selges under navnet Tørrfisk fra Lofoten skal ifølge beskyttelsen være torsk som er fanget i Lofoten og Vesterålen, og deretter naturtørket og kvalitetssortert av bedrifter i Lofoten. Historisk - Dette er historisk og gir nye muligheter for tørrfisknæringen. Vi sikrer oss på denne måten eierskapet til en unik merkevare. Samtidig etablerer vi et nytt og tettere samarbeid mellom produsenter som tidligere har vært konkurrenter. Dette vil bidra til å gjøre tørrfiskprodusentene i Lofoten til forutsigbare kvalitetsleverandører, sier Jens Petter Gylseth ved Moskenes Fiskeindustri AS.

Han er også leder for Tørrfiskforum, som i tillegg til å drive forsknings- og utviklingsarbeid for norsk tørrfisk, også har bidratt til søknaden om lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten.Fortrinn

I fjor ble det eksportert tørrfisk for 680 millioner kroner. Av dette utgjør verdien av tørrfisk av torsk fra Lofoten 443 millioner kroner.Det aller meste av Tørrfisk fra Lofoten eksporteres til Italia. En undersøkelse viser at kjøperne i Italia er villige til å betale mer for tørrfisk med tydelig opprinnelsesgaranti og -merking.- Vi tror lovbeskyttet opprinnelsesmerking vil gi fortrinn og bidra til å sikre det gode omdømmet som Tørrfisk fra Lofoten har i Italia. Vi tror kort sagt at dette vil bidra til å styrke lønnsomheten i næringen, samtidig som forbrukerne kan være sikre på at de får det de vil ha, sier Jens Petter Gylseth.Også her hjemme er det økende interesse for tørrfisk, og flere restauranter har allerede tørrfisk på menyen.

Beskyttede betegnelser

Beskyttede betegnelser er en merkeordning som gir offentlig lovbasert beskyttelse til navn på matprodukter med klar geografisk opprinnelse, særpreg og tradisjon.

Ordningen omfatter både landbruksprodukter, fisk og sjømat, og forvaltes av Mattilsynet i samarbeid med KSL Matmerk. Ordningen ble formelt etablert i 2002, og de norske bestemmelsene bygger i all hovedsak på den tilsvarende ordningen i EU (Protection of Designations).

Beskyttede betegnelser omfatter tre former for lovbeskyttelse basert på graden av geografisk forankring av produksjonen; Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, Beskyttet geografisk betegnelse og Beskyttet tradisjonelt særpreg.

15 norske matprodukter er så langt tildelt lovbeskyttelse av produktnavnene. Disse er:

* Økologisk Tjukkmjølk fra Røros

* Ringerikserter

* Eplejuice frå Hardanger

* Skjenning

* Fjellmandel fra Oppdal

* Hardangereple

* Hardangerplommer

* Hardangerpærer

* Hardangermoreller

* Rakfisk fra Valdres

* Gamalost frå Vik

* Ishavsrøye Vesterålen

* Ringerikspotet fra Ringerike

* Gulløye fra Nord-Norge

* Tørrfisk fra Lofoten

Merkeordningen Beskyttede betegnelser bli forvaltet av Mattilsynet i samarbeid med stiftelsen KSL Matmerk.

Powered by Labrador CMS