Du er her

Restaurant Under er under

Det gikk ikke helt etter planen da Under ble senket ved Lindesnes Havhotell fredag. Det gikk mye fortere.
Av Georg Mathisen
Publisert 28.07.2018 01:36


Stig (til venstre) og Gaute Ubostad puster lettet ut. Under er senket, og åpner for de første middagsgjestene i mars. (Foto: Georg Mathisen)

Europas første og verdens største undervannsrestaurant er på plass under bølgene. Gründerne Stig og Gaute Ubostad hadde nesten ikke tid til annet enn å ta imot klemmer fra gratulerende naboer fredag ettermiddag. Lindesnes er fritt for jantelov – i hvert fall når det er snakk om Under.

– Vi var spente. Ikke nervøse, men positivt spente. Men ting har gått veldig på skinner, sier Stig Ubostad.

Sakte-TV


Restauranten ble slept bort til den nye, faste plassen sin. (Foto: Georg Mathisen)

Lokal- og riksmedier direkteoverførte hele senkingen av undervannsrestauranten. Restauranten ble den dratt bort til riktig tomt, hektet på kranen som styrte den på plass og senket – og alt var ferdig mange timer før planlagt.

– Vi har hatt et trettitalls mennesker som har arbeidet med selve senkingen de siste to dagene, forteller prosjektleder Arne Marthinsen i Submar Group, som hadde ansvaret for jobben.

Nervepirrende


Prosjektleder Arne Marthinsen i Submar Group hadde en nervepirrende natt. (Foto: Georg Mathisen)

Han innrømmer at det var nervepirrende en liten stund:

– Dette ligner ikke på noe annet som vi har gjort tidligere. Denne måten å sjøsette båter på og denne måten å bygge med betong på, er kjent. Men hva om den ikke lå stabilt på vannet? Klokken tre natt til fredag da jeg så at den løsnet og fløt, tenkte jeg på det. Den lå litt skjevt i vannet med en gang. Det var nervepirrende, men den rettet seg fort opp, sier Marthinsen.

4500 bookinger


I løpet av natten ble lekteren under restauranten fylt med vann slik at Under kunne flyte på sin egen oppdrift. (Foto: Georg Mahisen)

Restauranten Under åpner i mars 2019.

– Akkurat nå har vi fått mellom 4000 og 4500 bestillinger til neste år. Vi har noen få enkeltbord ledige i juli, men vi la bare ut de fire første månedene for bestilling i første omgang. Nå skal vi legge ut to måneder til, forteller Stig Ubostad.

Saken fortsetter under bildene


Torsdag kveld lå Under på topp av en flytende lekter. (Foto: Georg Mathisen)


Det ble nervepirrende nattetimer, men Under holdt seg på rett kjøl. (Foto: Georg Mathisen)


Den dypeste kortveggen består av et stort vindu ut mot livet under vann. Slik så det ut før det ble senket og før beskyttelsen på innsiden ble fjernet. (Foto: Georg Mathisen)

Les mer om Under og senkingen av verdens største undervannsrestaurant i magasinet Horeca nummer 5, som er hos abonnentene i begynnelsen av september.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her