Nok en stjerne til Stavanger

I fjor fikk RE-NAA, som den første restauranten utenfor Oslo, en Michelin-stjerne. I dag fikk Sven Erik Renaa selskap av en annen Stavanger-restaurant, Sabi Omakase. Maaemo beholder sine tre, og i tillegg til RE-NAA, beholder også Statholdergaarden og Restaurant Kontrast sine stjerner.

Publisert
Roger Asakil Joya og flere andre fra Sabi Omakase tok imot hederen av den internasjonale direktøren for Guide Michelin, Michael Ellis (til venstre). (Printscreen)

Stjernen til Sabi Omakase kommer ikke overraskende. Sushi-restauranten, som åpnet så sent som i 2015, har hevdet seg meget bra i andre kåringer det siste året, og den var ventet.

Kjøkkensjef Roger Asakil Joya tok imot hederen, og det var også flere andre fra Sabi Omakase til stede under tildelingen i Stockholm.

– Nå er jeg sykt glad! Jeg har vært så spent at jeg ikke sov i natt. Dette gir Stavanger et løft som matby. Det at Sven Erik Renaa (RE-NAA) fikk stjerne i fjor, har brøytet vei for oss. Når folk nå tar turen fra utlandet for å spise godt, vil sjansen for at de tar turen også til Stavanger øke, sier Njål Gaute Solland, en av gründerne bak Sabi Sushi, til Stavanger Aftenblad.

Les også: Feiret stjernen hos Sabi (Stavanger Aftenblad)

Foto: Sabi Omakase

Åpner snart i Kristiansand

– Dette har vært drømmen hele tiden. Omakase handlar om kompromissløs sushi. Vi bruker de beste norske råvarene og blander det med ekte japansk sushikunst, sier Solland videre.

Til nå har Sabi Sushi restauranter i Stavanger, Haugesund, Bergen og Oslo, og snart åpnes det også en ny restaurant i Kristiansand.

Maaemo beholdt alle de tre stjernene. (Foto Bandar Abdul-Jauwad)

Se hele den nordiske oversikten lengre ned i saken

Maaemo holdt på stjernene

Statholdergaarden fikk Michelin-stjerne for 20. året på rad. (Foto: Morten Holt)

Maaemo fikk tre stjerner i Michelin-guiden i fjor, og beholdt alle tre i år.

Også Geranium i København, som sammen med Maaemo ble de to første nordiske restaurantene med tre stjerner, beholdt sin stjerne i 2017.

Kontrast beholdt stjernen.

Fikk sin 20. stjerne

Statholdergaarden og Bent Stiansen klarte å få stjerne for 20. året på rad. Stiansen & co fikk den første stjernen i 1998, og har siden hart stjerne.

Restaurant Kontrast i Oslo og RE-NAA i Stavanger fikk begge sin første stjerne i fjor. Begge beholdt den i år.

– Bent Stiansen er kokkebransjens «grand old man», som alltid leverer kvalitet. Han er en ener i å utdanne de beste lærlingene, utrolig hyggelig mot kundene. I tillegg er Stiansen engasjert i Bocuse d'Or for å fremme nye talenter til verdenstoppen. Stjerner kommer og går, Bent Stiansen består, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, som også gratulerer Sabi Omakase med sin første stjerne:

Sven Erik Renaa ogh RE-NAA beholdt stjernen fra i fjor. (Foto: Morten Holt, arkiv)

– Det er stor stas og svært positivt for både Stavanger og Norge som reisedestinasjon, sier hun.

Les også: Får Statholdergaarden sin 20. stjerne?

Les også: Disse fikk stjerner i 2016

Tredje nordiske utgaven

I dag presenterte Michelin den nye utgaven av Michelin-guiden for de nordiske landene, The Michelin Guide Nordic Countries 2017. Dette er den tredje nordiske utgaven, og innbefatter foruten Norge, Sverige, Finland, Danmark, Færøyene og Island.

Michael Ellis i Guide Michelin.

Totalt er 274 nordiske restauranter listet i årets nordiske MIchelin-guide.

Bib Gourmand

Det var visse forhåpninger til at flere norske restauranter kunne komme på Bib Gourmand-listen i år, men det ble med de samme to som i 2016: Restauranteik og Smalhans.

Første stjernen til Færøyene og Island

For aller første gang ble det tildelt stjerner til restauranter på Island og Færøyene.

Koks like utenfor Torshavn på Færøyene fikk stjerne, det gjorde også Dill i Reykjavik på Island.

– Våre inspektører var begeistret over å oppdage kvaliteten innenfor Reykjaviks kulinariske miljø og å tildele Dill den aller første stjernen på Island. De var også imponert over kokkens bruk av lokale råvarer og tradisjonelle teknikker som røyking og salting på Færøyenes Koks, som også mottar Michelin-stjerne. Vi er veldig fornøyd over å ha utvidet guiden til de ytre delene av de nordiske landene og å fortsette vår ekspansjon ved inkludere Island og Færøyene, sier Michael Ellis, internasjonal direktør med ansvar for alle Michelin-guidene.

To nye nordiske restauranter med to stjerner

Årets Michelin-guide inneholder også to nye to-stjerners restauranter, dessverre ingen fra Norge.

De to nye er Vollmers i Malmö, Sverige og Henne Kirkeby Kro i Henne, Danmark.

Nordiske stjernerestauranter 2017

Her er den nordiske oversikten i Michelin Guide Nordic Countries 2017.

Danmark leder nå an i Norden med 28 stjerner fordelt på 24 restauranter (en restaurant med tre stjerner), Sverige følger deretter med 26 stjerner fordelt på 23 restauranter (ingen restaurant med tre stjerner), mens Norge har sju stjerner fordelt på fem restauranter (en restaurant med tre stjerner).

Videre har Finland fire stjerner fordelt på fire restauranter, samt Island og Færøyene en stjerne hver. Totalt blir det 67 nordiske stjerner.

Norge

Tre stjerner: Maaemo (Oslo)

En stjerne: Statholdergaarden (Oslo), Kontrast (Oslo), RE-NAA (Stavanger) og Sabi Omakase (Stavanger)

Bib Gourmand: Restauranteik (Oslo) og Smalhans (Oslo)

Danmark

Tre stjerner: Geranium (København)

To stjerner: a|o|c (København), Henne Kirkeby Kro (Henne)

En stjerne: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder, Marchal, 108, Relæ, Søllerød Kro, Studio at the Standard (alle København), Domestic, Frederikshøj, Gastromé, Substans (alle Århus), Kadeau (Bornholm), Ti Trin Ned (Fredricia), Slotskjøkkenet (Hørve), Frederiksminde (Prestø)

Færøyene

En stjerne: Koks (Torshavn)

Sverige

To stjerner: Oaxen Krog (Stockholm), Vollmers (Malmö), Fäviken Magasinet (Järpen)

En stjerne: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Imouto, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho, Volt (alle Stockholm), Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+, Upper House (alle Göteborg), Bloom in the Park, Sture (begge Malmö), Hotell Borgholm (Öland), Daniel Berlin (Skåne Tranås), PM & Vänner (Vaxjö)

Island

En stjerne: Dill (Reykjavik)

Finland

En stjerne: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Olo (alle Helsinki)

Saken oppdateres

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Guide Michelin



Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris (Bib Gourmand feirer 20-årsjubileum i 2017)

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er i restauranten.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.

Powered by Labrador CMS