Du er her

Mer varm mat til lunsj

– På fem år er salget av varm mat i våre bedriftskantiner økt med 75 prosent. Hvert tredje måltid vi serverer er nå varm mat, sier Mathilda Rein, leder av kantinevirksomheten i ISS. ISS driver 400 norske bedriftskantiner og serverer 100 000 måltider hver dag.
Av ct_admin
Publisert 26.04.2012 09:00

Varm mat hver dag på lunsjmenyen til Line Hofstad i ISS. (Foto: Olav Heggø/Fotovisjon)

Én av tre nordmenn spiser varm mat til lunsj. Brødskivene er i ferd med å bli byttet ut med varme retter.

– Lunsjvanene til norske arbeidstakere endrer seg kraftig, særlig i de store byene. Men tendensen er tydelig også i andre deler av landet. Svært mange spiser varm mat til lunsj.

ISS gjør jevnlig undersøkelser som viser at salget av varm lunsjmat øker mest i bedrifter med mange unge ansatte, sier Rein.

– Brødmat til lunsj er ikke like viktig for denne aldersgruppen. De vil ha varm mat. Vårt inntrykk er at mange unge spiser dagens hovedmåltid på jobb, sier Mathilda Rein.


Fullverdig måltid

Det er lenge siden varmmat i kantinen var det samme som karbonadesmørbrød. Nå er lunsjen mer som et fullverdig måltid med kjøtt eller fisk og varme grønnsaker.

– Her går det i varme salater med ovnsbakte norske rotgrønnsaker som kålrot, selleri og persillerot som tilbehør til maten. Menyen inneholder både tradisjonsmat og mer moderne retter med etnisk inspirasjon, sier kokk Line Hofstad i ISS.


Behov for næring

Hun serverer 300 ansatte daglig i Norske Skogs kantine på Skogn i Nord-Trøndelag. De siste tre-fire årene har salget av varm mat til lunsj har økt kraftig.

– Mange har behov for mer mat midt på dagen enn det de får i salatbaren. Folk som trener mye eller har fysisk arbeid, brenner mye energi og trenger solid påfyll til lunsj.

Den nye trenden med varm mat setter kokkene på prøve.

– Folk spiser i kantinen hver dag og vil ha variasjon. Vi må hele tiden utvikle nye menyer som passer med sesongen og med nye mattrender, sier Hofstad.


Følger med

Ifølge Mathilda Rein er bedriftene veldig tydelige på at de ønsker sunn og god mat som er i tråd med myndighetenes kostholdsråd.

– Folk er mye mer opptatt av sunnhet og av å spise riktig også på jobben. Bedriftene ønsker å være oppdatert og satser kvalitet og større utvalg av mat. Fisk, kylling og grønnsaker er viktige ingredienser på norske lunsjbord.

Og det gjelder ikke bare i de store bedriftskantinene.

– Varm mat serveres nesten overalt. Selv de minste kantinene har et tilbud om et varmt måltid til sine ansatte. Om ikke annet så en hjemmelaget suppe eller en enkel varmrett, sier Rein.

Newswire


Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her 

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"