Du er her

Kan vinne nordisk matpris

De sju norske nominerte til den nordiske matprisen Embla er klare. Blant kandidatene finne blant annet Rørosmeieriet, Roderick Sloan og Heidi Bjerkan. 1. juni kåres vinnerne på Island.
Av Redaksjonen
Publisert 02.05.2019 16:47

De nordiske bondeorganisasjonene samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.


Den norske Embla- juryen: Anya Seeberg Liaaen (gründer av matmagasinet NORD, Lars Petter Bartnes (leder av Norges Bondelag) og kokk Even Ramsvik. I tillegg er Bondelagskokk Halvar Ellingsen i juryen. (Foto: Norges Bondelag)

De som innstilles til Embla skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen deles ut hvert annet år og det kåres en vinner i syv ulike kategorier.

Jury ledet av Even Ramsvik

Den norske juryen, ledet av mesterkokk Even Ramsvik, har gått gjennom over 100 nominasjoner for å finne de som skal representere Norge i den nordiske finalen på Island.

– Vi har fått inn mange nye og spennende kandidater, flere som jeg ikke kjente til. Det viser at det er mulig å etablere virksomheter og å livnære seg på noe basert på både norsk mat og mattradisjoner, sier Ramsvik.

Dette er de norske kandidatene til Embla 2019


Roderick Sloan er én av de norske kandidatene (Foto: Morten Holt)

Årets mathåndverker: Indre Oslo Matforedling, IOM (Oslo/Akershus)

Årets råvareprodusent: Roderick Sloan (Nordland)

Årets matgründer: Rørosmeieriet (Trøndelag)

Årets mat til barn og unge: Norsk smaksskule (Oppland og hele landet)

Årets matformidler: Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge (Trøndelag)

Årets matdestinasjon: Arktisk mat (Nordland)

Årets mat til mange: Matvalget (Akershus og hele landet)

Ny norsk vinner?


Heidi Bjerkan (bildet) er nominert sammen med Jon Fredrik Skauge. (Foto: Geir Mogen)

For to år siden gikk Norge helt til topps med Geitmyra matkultursenter for barn i kategorien «Mat til barn og unge.» Lars Petter Bartnes, jurymedlem og leder i Norges Bondelag, er spent på om vi når helt opp i år også.

– Jeg gleder meg og er stolt over å representere så mange dyktige nominerte. De viser bredden og mangfoldet i alt det som skjer innen norsk matproduksjon, formidling og utvikling, sier Bartnes.

Den norske juryen består i tillegg av Bondelagskokk Halvar Ellingsen (bl.a. tidligere kokkelandslaget) og Anya Seeberg Liaaen, gründer av matmagasinet NORD.

– Brister av stolthet


Trond V. Lund hos Rørosmeieriet. (Foto: Rørosmeieriet)

– Dette er stort, sier meieribestyrer Trond V. Lund hos Rørosmeieriet, én av de sju norske kandidatene.

Embla Food Awards er en kåring som på kort tid har opparbeidet seg et solid renommé. De legger i sin juryering vekt på det nordiske særpreget, bærekraft både miljøbasert, sosialt og økonomisk. Målet er å styrke kunnskapen om nordisk mat og synliggjøre kvaliteten og menneskene som står bak.

– Vi står midt opp i en hektisk periode. Skjørostsesongen er i full gang og produksjonen vår på Tolga flyttes nå til det nylig utbygde anlegget på Røros. Vi har medarbeidere som står på fra morgen til kveld. Å motta en slik anerkjennelse for det arbeidet som er lagt ned på Rørosmeieriet siden oppstarten, og som legges ned hver dag, det får hjertet til å briste av stolthet, sier Lund.

Finale 1. juni

De nominerte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene vil være med i finalen i Reykjavik. Der vil en nordisk jury kåre en vinner i hver kategori.

De syv nominerte fra hvert enkelt nordisk land finner du på www.emblafoodaward.com.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca