Du er her

Historien kviskrer i veggene

"Historien kviskrer i veggene" i det nygamle hotellet som er bygd inn i Brødrene Krogs Uldvarefabrik på Røros.
Av ct_admin
Publisert 20.07.2007 08:00

– Visjonen for Vertshuset Røros i 2002 var å tufte opplevelsesproduktet på lokale råvarer og lokal byggskikk, på Røros’ som del av Verdens kulturarv. Med de 15 nye multirommene som kan koples sammen til leiligheter i Brødrene Krogs Uldvarefabrik, er produktet blitt enda mer homogent for fornuftig drift, uttalte Hans Petter Kvikne, daglig leder for utbyggeren, Hotell Røros AS, under åpningen i juli.

De Historiske

Nyhotellet går rett inn i De Historiske. "Historien kviskrer i veggene" kalte Form til fjells prospektet som ble lagt til grunn for design av interiør, utsmykning og skilting. Designer og daglig leder Sigrid M. Jansen og interiørarkitekt Hege Ødegård gjorde grundige undersøkelser på forhånd, ved å intervjue tidligere ansatte på fabrikken, og ikke minst ved å mobilisere familien Krog, som beredvillig har bidratt med alt som finnes fra ullvarefabrikkens 81-årige liv i annaler og gjemmer: spoler og gjenstander fra produksjonen, gamle fotos, avisartikler, brev, fakturaer, attester og annen dokumentasjon. Et utvalg av dette materialet er så konvertert til dekorasjoner, bilder og illustrasjoner som er bærende i utsmykningen: Patinaen og tidskoloritten er ivaretatt, samtidig som innredningen er moderne og funksjonell, uten at det blir stil- eller kulturbrudd.

Håndmalte fonter

Fabrikknavnet har ruvet på fasaden bokstavelig på toppen av Røros, et blikkfang som er et element i verdensarven: – Til de grader at vi har laget en ny font av håndmalte logoen som går igjen på alle skilter, opplyser Jansen. Naturlig nok brukes ull i de fleste tekstilene.

Fra 1914

Brødrene Krogs Uldvarefabrik innledet det moderne industrieventyret på Røros, og var en periode større enn kobberverket med hensyn til sysselsetting. Fabrikken produserte ulltepper, vadmel og andre ullvarer fra 1914 til den ble nedlagt i 1995. Røros Hotell eier den halvparten av bygget som i år er ombygd til hotell.

 

BRØDRENE KROGS ULDVAREFABRIK

 

er inkorporert i Vertshuset Røros, selv om det er separate bygg, som er så nærliggende at Vertshuset tar hånd om all food&beverage. 15 multirom har alle dobbeltseng, og kan kompletteres med ytterligere to sengeplasser (sovesofa). 8 rom har kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin for selvhushold. 7 av dem kan koples sammen med vanlige dobbeltrom til kombinerte leiligheter, for å kunne huse familier i f/f-markedet. Til sammen er det 50 sengeplasser.

 

Vertshusets Røros har 17 rom og 58 sengeplasser.