Du er her

Bringer norsk matkultur ut i den store verden

- Bocuse d'Or bringer norsk matkultur ut i den store verden. Kåringen av Årets Kokk på Smak09 er første viktige skritt fram mot først den europeiske finalen i Sveits i 2010, som er kvalifisering for Bocuse d'Or i Lyon i 2011, sier Harald Osa.
Av ct_admin
Publisert 03.12.2008 06:20

Vinneren av "Årets Kokk"-konkurranse blir den norske deltakeren i Sveits.

Harald Osa, sjef for Stiftelsen Norsk Matkultur, skal være konferansier under den store kokkekonkurransen på Norges Varemesse i Lillestrøm 5. februar.

Han er en av våre aller fremste chefs, blant annet som mangeårig leder av det norske kokkelandslaget.


Respekt for norske råvarer

- Norske toppkokker i dag har mye større respekt og sans for gode norske råvarer, enn de hadde bare for få år siden. Det er en meget gledelig utvikling, mener Osa, som i dag brenner for norsk matkultur på heltid.

Noen av de beste norske råvarene har vært på Bocuse d'Or-menyene nærmest obligatorisk siden 1990-tallet. En større anerkjennelse av norsk matkultur er det knapt mulig å få, fremholder han.


Stolt av det norske kjøkken

Likevel glimrer norske klassiske retter med sitt fravær på de beste norske restaurantene? Harald Osa innrømmer at det fremdeles er en noenlunde riktig virkelighetsbeskrivelse:

- Det er ikke mange år siden for eksempel fårikål ikke var en god nok rett i finere matlaging. Men dette endrer seg nå. Det franske kjøkken og Middelhavskjøkkenet er vel og bra, men sannelig har vi et eget norsk kjøkken det er all grunn til å være stolt av, poengterer Harald Osa.


Seks kandidater

Det er stiftelsen Bocuse d'Or Norge, som består av de tidligere norske Bocuse d'Or-deltakerne, som har tatt ut de seks kandidatene som skal konkurrere om å bli Årets Kokk på Lillestrøm 5. februar 2009:

Alexander Berg, født 1982, fra Vestfossen i Øvre Eiker. Han er soussjef på NB Sørensen i Stavanger.

Even Ramsvik, født 1983, fra Sjøholt i Ørskog kommune. Even er kokk og medeier på Restaurant Oscarsgate i Oslo.                                  

Gunnar Hvarnes, født 1977, fra Larvik. Matfaglig konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Heidi Bjerkan, født 1970, fra Trondheim. Kjøkkensjef ved Det Kongelige Hoff.

Kari Innerå, født 1982, fra Andørja i Troms. Kjøkkensjef på Cru i Oslo, som åpner i slutten av november.  

Sebastian Myhre, født 1983, fra Oslo, er assisterende kjøkkensjef på Spisestedet Feinschmecker i Oslo.


Neste runde

Like før Smak09, i slutten av januar, skal Geir Skeie forsvare Norges farger i Bocuse d'Or 2009.

Vinner av Årets Kokk-konkurranse 2009 kvalifiserer seg for neste runde, som ender opp i det uoffisielle VM i kokkekunst i 2011 - altså neste runde.

Pressemelding