Akevittens dag feires over hele landet

For å hedre akevittens opphavsmann, Eske Bille, feires akevittens dag over hele landet 13. april.

Publisert

Med urter fra sin kones urtehage fremstilte Bille drikken som kaltes «aqua vitae» – livets vann.

Historikerne mener at brennevin var kjent i Norge allerede rundt 1350. Kildene omtaler bruk av «aqua vitae» som medisin allerede i tiden rundt Svartedauden. Den første norske fremstilling av brennevin blir ofte tidfestet til rundt 1530.

Eske Bille på Bergenhus

Den danske adelsmannen Eske Bille var høvedsmann på Bergenhus, og i et brev datert 13. april.1531 skriver han:

«Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes».

I ettertid er det derfor dansken Eske Bille som har fått æren for fremstilling av det første norske brennevinet. I år er det 485 år siden dette berømte brevet ble sendt, noe som markerer starten på den stolte, norske akevitt-tradisjonen.

Les også: Landets største utvalg av norsk akevitt

Slik feires akevittens dag 13. april over hele landet:

Oslo: Akevitt cocktails på Fuglen cocktail bar, Universitetsgata 2.

Oslo: Akevittlunsj på Café Sorgenfri, Aker Brygge

Oslo: Akevittekspedisjon arrangeres den 16. april (www.akevittruten.no)

Larvik: Foredrag av Førsteamanuensis Erik Opsahl fra NTNU kl19:00 på Gamle Brunlanes Herredshus

Toten: Foredrag ved Arve Fossum, Atlungstad Brenneris Venner, kl. 19:00 på Kjelstad Bakeri og Kafé, Lena.

Bergen: Kåseri av Per Harald Grue, president i Norske Akevitters Venner, på Femte i Andre bar

Bodø: Restaurant Bjørk med lansering av Bodø Bys 200-årsakevitt med Halvor Heuch.

Rogaland: Festarrangement på Thime station på Bryne. Togtur til Klepp med stopp og smak av ost og akevitt. Arrangementet avsluttes på Gamlaverket i Sandnes.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS