Du er her

64 norske restauranter med i White Guide

Den tredje utgaven av White Guide Nordic ble sluppet i dag. 64 norske restauranter har fått plass i 2017-guiden, der Maaemo er rangert som den tredje beste restauranten i Norden.
Av Morten Holt
Publisert 01.11.2016 08:35

Svenske Esperanto og Fäviken er henholdsvis nummer én og to på listen. Geranium (som sammen med Maamoo ble den første restauranten i Norden med tre stjerner tidigere i år) og Kadeau, begge i København, deler fjerdeplassen.

Restaurant-boom i Norge

325 nordiske restauranter – fra Sverige (92), Danmark (85), Island (15), Finland (61), Grønland (2), Færøyene (5) og Norge - inkludert Svalbard (64), har fått plass i guiden.

I tillegg har også de 60 beste restaurantene i Estland, Litauen og Latvia fått plass i 2017-guiden.

Gastronomien i Norden fortsetter å imponere og er i voldsom utvikling. Dette året har vi vært vitne til en «restaurant-boom» i Norge – med 16 nye restauranter på lista, sier sjefredaktøren for White Guide Nordic, Lena Ilkjær.

Topp-30 i Norden


RE-NAA er rangert som Norges nest beste restaurant av White Guide Nordic. (Foto: RE-NAA)

Likevel er bare tre norske restauranter er å finne på den nordiske topp-30-listen. Foruten Maaemo, er både RE-NAA og Sabi Omakase i Stavanger nye på nye på topp-30-listen i 2017-utgaven. RE-NAA fikk sin første Michelin-stjerne tidligere i år, mens sushi-restauranten Sabi Omakase skiller seg ut ved bare å ha ni sitteplasser.

Svenskene topper listen, men Danmark har flest restauranter blant de 30 beste (13).

1) Esperanto, Stockholm, Sverige – 40/94

2) Fäviken, Magasinet Järpen, Sverige – 39/96

3) Maaemo, Oslo, Norge – 39/94

4) Geranium, København, Danmark – 38/95

4) Kadeau, København, Danmark – 38/95

6) Gastrologik, Stockholm, Sverige – 38/92

7) Oaxen Krog, Stockholm, Sverige – 38/91

7) Restaurant AOC, København, Danmark – 38/91

9) Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, Sverige – 38/90

10) Kong Hans Kælder, København, Danmark – 37/93

11) Mielcke & Hurtigkarl, København, Danmark – 37/91

11) Søllerød Kro, Holte, Danmark – 37/91

13) Alchemist, København, Danmark – 37/90 (NY)

13. Slotskøkkenet/Dragsholm slot Hørve, Danmark – 37/90 (NY)

13) PM & Vänner, Vaxjö, Sverige – 37/90

16. Restaurant Koch Århus, Danmark – 37/89 (NY)

17) Koks Kirkjubøur, Torshavn, Færøyene – 37/87

18) Restaurant Vollmers, Malmö, Sverige – 37/86

19) Operakällaren, Stockholm, Sverige – 36/93

20) Koka, Göteborg, Sverige – 36/93

21) Frederikshøj, Århus, Danmark – 36/90

21) Studio, København, Danmark – 36/90

23. Adam/Albin, Stockholm, Sverige – 36/89 (NY)

24) Kadeau Bornholm, Aakirkeby, Danmark – 36/88

25) Re-Naa, Stavanger, Norge – 36/86 (NY)

26) Omakase Köttslöjd, Stockholm, Sverige – 36/85 (NY)

26) Falsled Kro, Millinge, Danmark – 36/85

26. Sabi Omakase, Stavanger, Norge – 36/85 (NY)

29. Ask, Helsinki, Finland – 36/84 (NY)

30) Ti Trin Ned, Fredericia, Danmark – 36/83

Se alle de norske restaurantene i White Guide Nordic 2017 under

Dette er den norske rangeringen


Sabi Omakase i Stavanger er overraskelsen på lista. Restauranten, med bare ni sitteplasser, er rangert som Norges tredje beste restaurant av White Guide Nordic. (Foto: Sabi Omakase)

Frem og med 2014 ble White Guide kun omtalt svenske restauranter, men de tre siste årene har hele Norden vært med i guiden. Det første året var 44 norske restauranter med i guiden, mens i 2016-utgaven var det 56 norske restauranter med. Nå har Norge altså hele 64 restauranter med. 16 av dem er nye i guiden.

Under kan du se hvilke norske restauranter som er funnet verdig en plass i White Guide Nordic 2017. Maaemo er rangert øverst. Videre nevnte Re-Naa og Sabi Omakase i Stavanger. De tre er alle nevnt under «Global Masters Level».

På fjerdeplass finner vi trondheimsrestauranten Credo, mens Kontrast er nummer fem, Bokbacka i Oslo nummer seks og Lysverket i Bergen nummer sju. VI må helt ned til 10. plassen i Norge for å finne Norges Michelin-restaurant gjennom en årrekke (siden 1998), Statholdergaarden. 10 norske restauranter får benevnelsen Masters Level.

«Global Masters Level»

1) Maaemo, Oslo – 39/94

2) Re-Naa, Stavanger – 36/86

3) Sabi Omakase, Stavanger – 36/85

«Masters Level»


Credo i Trondheim er rangert som Norges fjerde beste restaurant, ifølge White Guide Nordic 2017. (Foto: Morten Holt)

4) Credo, Trondheim – 35/80

5) Kontrast, Oslo – 34/81

6) Bokbacka, Oslo – 33/78

7) Lysverket, Bergen – 32/82

8) Pjoltergeist, Oslo – 32/79

9) SentralenMat, Oslo – 32/78

10) Colonialen, Bergen – 32/77

10) Statholdergaarden, Oslo – 32/77

12) Arakataka, Oslo – 32/75

12) Le Benjamin, Oslo – 32/75

«Very fine level»


Huset i Longyearbyen er rangert som Norges 22. beste restaurant av White Guide Nordic. (Foto: Arkiv)

14) Pileredet - Engø Gård Hotel & Restaurant, Tjøme – 30/77

15) Astral, Oslo – 31/76

16) Happolati, Oslo – 31/75

17) Ekebergrestauranten, Oslo – 30/75

18) Smalhans, Oslo – 30/74

19) Funktionärsmässen, Longyearbyen – 29/74

20) Restaurant 1877, Bergen – 29/74

21) BA 53, Oslo – 28/74

22) Huset, Longyearbyen – 28/73

23) Tango bar & kjøkken, Stavanger – 32/72

24) Palace Grill, Oslo – 31/72

25) Røst Teaterbistro, Trondheim – 33/71

26) Eik Annen Etage (Hotel Continental), Oslo – 31/71

27) Egget, Stavanger – 30/71

28) Strand Restaurant, Stabekk – 30/71

29) Hallingstuene, Geilo – 29/71

30) Festningen Restaurant Oslo – 28/71

31) Bass Oslo, Oslo – 30/70

31) Renaa:Matbaren Bistro, Stavanger – 30/70

31) Umami, Harstad – 30/70

34) Publiko, Oslo – 29/70

35) Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen – 28/70

35) Marg og bein, Bergen – 28/70

35) Trattoria Popolare, Oslo – 28/70

38) Brasserie France, Oslo – 29/69

38) De 4 roser, Harstad – 29/69

38) Kolonialen Bislett, Oslo – 29/69

41) Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll – 28/69

41) Buøy Gård, Salsbruket – 28/69

41) Feinschmecker, Oslo – 28/69

44) Restaurant Slippen, Fredrikstad – 28/68

44) Spiseriet, Stavanger – 28/68

44) To Rom og Kjøkken, Trondheim – 28/68

47) Mathallen, Tromsø – 29/67

48) Bon Lío, Oslo – 28/67

48) Mares, Oslo – 28/67

48) Vaaghals, Oslo – 28/67

«Fine level»


Brasserie Paleo på Thon Hotel Rosenkrantz er en av få hotellrestauranter som er med på den norske lista i White Guide Nordic 2017.

51) Brasserie Paleo (Thon Hotel Rosenkrantz), Oslo – 28/65

52) Cru Vin & Kjøkken, Oslo – 25/65

53) Statholdergaardens Mat & Vinkjeller, Oslo – 28/64

54) Baltazar, Oslo – 25/64

55) Restaurant Eik, Oslo – 25/64

56) Alex Sushi, Oslo – 28/63

57) Cafe Tekehtopa, Oslo – 27/63

57) Fjord, Oslo – 27/63

59) Plah Restaurant, Oslo – 25/63

60) Kamai, Oslo – 22/63

61) Bare Vestland, Bergen – 28/62

62) Mathall Trondheim, Trondheim – 27/60

63) Folk & Fe, Trondheim – 26/60

64) Smak, Sandefjord – 23/60

Les mer om de norske restaurantene i White Guide Nordic her

Les mer på Whiteguidenordic.com

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Faktaboks

White Guide Nordic

White Guide Nordics første utgave kom på markedet 15. desember 2014. 31. oktober 2016 ble den tredje nordiske utgaven lansert, samtidig som også 60 restauranter fra Baltikum er tatt med i guiden.

Norge hadde med 44 restauranter i den første utgaven (2015), 56 i den andre (2016) og 64 restauranter i 2017-utgaven. Totalt er 325 nordiske restauranter nevnt i White Guide Nordic 2017. Av disse er 92 fra Sverige, 85 fra Danmark, 15 fra Island, 61 fra Finland, 2 fra Grønland, 5 fra Færøyene og 64 fra Norge (inkludert Svalbard).

White Guide skrives av et knippe anonyme testere som reiser rundt til et mangfold restauranter og bedømmer hele restaurantopplevelsen. Restaurantene kan oppnå maksimalt 100 poeng (40 for mat, 20 for service, 20 for drikke og 20 for atmosfære). Poengsummen for mat (maks 40 poeng) er den viktigste, og blir nevnt på listene (den første poengsummen).

Guiden inkluderer også praktisk informasjon rundt priser og betalingsmetoder, samt hvem som styrer gulvet, kjøkkenet og vinkjelleren. I tillegg skrives det en underholdende tekst om stedet, slik at potensielle gjester har best mulig informasjon når de skal velge sin neste restaurantopplevelse.

White Guide arbeider for å utvikle den nordiske restaurantkulturen og legger vekt på å opprettholde sin integritet som en uavhengig kritiker av bransjen ved å ha total åpenhet og transparens rundt poengsystemet; og ved at måltidene betales av guiden selv, og ikke sponses av restaurantene selv eller andre aktører i bransjen.

Les mer på Whiteguide-nordic.com