Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Liora Levi)

Veien til Argentina

Med nesen dypt begravet i David Bird’s «Understanding wine technology» sitter Henrik Dahl Jahnsen på flyet over Atlanteren på vei hjem fra Argentina.

Publisert
Denne saken er skrevet av sommelier Liora Levi. (Foto: Lars M. Holand)

Denne saken er skrevet av Liora Levi

Han forsøker å fordøye inntrykkene og alt han har lært om jordsmonn, «soil pits», Malbec og Andesfjellene i løpet av de siste dagene i Mendoza.

Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Liora Levi)

Dahl Jahnsen var knapt nok tørr bak ørene før han kastet seg inn i restaurantlivet. Fra barnsben av ville han bli kokk, og da han i konfirmasjonsgave av en filletante fikk et heldags matkurs på kjøkkenet hos Bølgen & Moi i Kristiansand var det gjort. Han jobbet for Bølgen som ekstrahjelp de første årene mens han tok kokk- og servitørfagbrev. Læretiden ble selvsagt tilbrakt på samme sted, og da han i 2011 endelig var ferdig utdannet kokk ble det et sju ukers opphold på stjernerestaurant i Cognac.

Henrik Dahl Jahnsen (midten) i Argentina. (Foto: Liora Levi)

Lukter, smaker, gurgler, spytter og skriver

Vininteressen ble også vekket i restaurantsammenheng. – Det har jeg fortalt om så mange ganger at snart må vel folk være lei av å høre Chablis-historien min”.

Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Liora Levi)

Henriks sørlandsdialekt er musikk i mine ører, og han er fanatisk opptatt av alt som er lokalt både av mat og drikke.

Vinmarker i Argentina. (Foto: Liora Levi)

Med utsikt over Ny Hellesund er ni viner stilt opp og Henrik lukter, smaker, gurgler, spytter og skriver så blekket spruter. Han har fått en vin i glasset som overrasker. Dette er ikke en Chardonnay vi forbinder med «nye verden».

Den er elegant, den er mineralsk med et flott urtepreg. Hadde dette blitt servert blindt hadde tankene gått direkte til Europa.

Godt forberedt for VM

White Stones og White Bones er to helt unike viner laget på Chardonnay fra utvalgte parseller i vinmarken Adrianna i distriktet Tupungato i Uco Valley. Prosjektet ble startet i 2004 og første årgang av vinene ble sluppet i 2009. Kun 300 flasker produseres av hver.

Fast forward 3 måneder. Henrik og undertegnede er på vei til Argentina, vi skal besøke Catena Zapata og se hvor og hvordan druene dyrkes, plukkes og vinifiseres. VM står i Argentina i april og det er viktig for Henrik å få følelsen av landet, kulturen, maten og vinen i forkant av konkurransen.

«Soil pits»

En hel dag vies vinmarkene, hovedsakelig i Uco Valley. Regnet pøser ned, og kameraet mitt skriker etter regnfrakk. Det samme gjør mine gjennomvåte joggesko. Dårlig planlegging. Henrik ser ut til å være vanntett der han rusler rundt blant Chardonnay og Malbec vinranker. Presset begynner nok å kjennes på kroppen, det er mye som skal inn i kunnskapsdatabasen før både NM og VM.

Vi er fremme ved de såkalte «soil pits». White Stones er laget på stokker som vokser der det er rikt med rund slipte steiner dekket med kalsium karbonat. Her trenger røttene dypt ned mellom steinene for å hente næring fra jordlagene lenger ned. Jordsmonnet i White Bones består lagvis av sand, kalkstein og større stein i bunnen. Vi får klatre ned i jordhullet og se med egne øyne hvordan røttene strekker seg ned i dypet. De ulike lagene av sand og stein er fascinerende. Agronom og vinmarksansvarlig Luis graver dypere og forklarer inngående. Man merker forskjell på vininteresserte og vinnerder i en slik setting. Henrik lytter og stikker hodet mer eller mindre inn blant steinene, det er tydelig at han suger til seg kunnskapen.

Endret hele Argentinas vinindustri

Neste dag er det tid for å lære mer om vinifikasjonsbiten. Solen titter frem i det vi ankommer, og nordmennene forsinker hele dagen med en god halvtime for fotosession i vinmarka utenfor Catena’s imponerende pyramideformede vineri. Nesti, sjefsvinmakeren, er tålmodig og lærer oss at de nye skuddene er fulle av syre og smaker friskt.

Før vi setter i gang tar Ramiro oss med på en runde i lagringsfasilitetene og forteller historien om Catena. Nicolás Catena er tredje generasjon i Argentina. Hans bestefar, Nicola, innvandret fra Italia i 1898, og plantet sine første vinmarker allerede i 1902. Men det var først når barnebarnet kom til pers at det ble fart på saker og ting. I dag er Nicolás Catena høyt respektert og ansett som en av Argentinas fremste pionerer innen vinbransjen. Han ble kåret til «Man of the Year» av Decanter i 2009 for å ha endret hele Argentinas vinindustri til det bedre ved hjelp av radikale avgjørelser om beplanting og ved hjelp av forskning.

Les hele saken i den siste utgaven av magasinet Horeca, som har utgivelse i mars (nummer 2 2016)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS