Sara Maalø (22, til venstre) og Daniel Phengpan (22) fra Hegstad & Blakstad i Trondheim ble historiens første vinnere av Community Catering-NM. (Foto: Morten Holt)

Til topps i Community Catering-NM

Sara Maalø (22) og Daniel Phengpan (22) fra Hegstad & Blakstad i Trondheim ble de to første vinnerne av NM Community Catering, en videreføring av fjorårets kantine-NM.

Publisert
Alle pallvinnerne i Community Catering-NM 2018, fra venstre sølvlaget fra bRest, vinnerne fra Hegstad & Blakstad og bronsevinnerne fra Toma. (Foto: Morten Holt)

Christopher Jarodd og Baldur Kristinsson fra bRest sikret sølvet, mens Toma med Pål Gøran Anda og Christian Mathiassen ble bronsevinnere.

Konkurransen har pågått på KIT-akademiet de to siste dagene, med tre tomannslag i aksjon i går, og tre nye lag på kjøkkenene i dag.

Sara Maalø (22) og Daniel Phengpan (22). (Foto: Morten Holt)

Fra restaurant til kantine

– Vi jobber tett sammen hele tiden, og har øvd mye for å være best mulig forberedt til denne konkurransen, sier de to vinnerne, som begge har restaurantbakgrunn.

Maalø gikk læretiden på Røst Teaterbistro, mens Phengpan hadde sin læretid hos Heidi Bjerkan og Credo.

Maalø innrømmer også at hun er blant de 20 kandidatene som er aktuelle for det kommende Community Catering-landslaget, som tas ut senere i september.

– Nivået i NM Community Catering 2018 har vært ekstremt høyt, sier hoveddommer Nikolaj C.H. Clemmensen (nærmest). Videre Kjetil Gundersen og Svein Magnus Gjønvik. (Foto: Morten Holt) 

Se vinnermenyen til Maalø og Phengpan lengre ned i saken.

Skyhøyt nivå

Den danske hoveddommeren, Nikolaj C.H. Clemmensen mente at nivået var meget høyt i historiens første NM Community Catering. Selv har han erfaring som VM-deltaker i 2016, og i VM nå i november skal han være dommer.

– Nivået i dette norgesmesterskapet har vært ekstremt høyt, og mye høyere enn det jeg hadde regnet med – i og med at det var den aller første utgaven. Det som ble levert her, er bedre enn det jeg har sett i Danmark, Finland og Sverige, så de andre skandinaviske nasjonene skal virkelig få konkurranse i Community Catering-konkurranser i årene som kommer, sa hoveddommeren under premieutdelingen.

Sara Maalø legger siste hånd på verket før servering. (Foto: Morten Holt)

De andre lagene som var med i konkurransen, og som fikk delt fjerdeplass, var Studentsamskipnaden i Oslo Mat & Drikke (Morten Korsnes og Niklas Trondsen), De 3 Stuer, Oslo (Håkan Torstensson og Tobias Nordin) og Compass Group, Oslo (Anita Widerberg og Ljubisa Babic).

Les også: De 3 Stuer vant kantine-NM i 2017

Trøndersk kantinegruppe i ekstase

– Dette er helt vilt. Vi er i ekstase hele gjengen. Vi hadde allerede fått en seier i form av å være blant de seks finalistene i kantine-NM, men nå kan vi virkelig slippe jubelen løs, sier kokk og en av eierne i Hegstad & Blakstad, Mads Risan.

Daniel Phengpan gjør klart for servering. (Foto: Morten Holt)

– Konkurransen var hard, men vi hadde et håp om at vi skulle ta dette hjem. Vi har stor tro på vårt eget konsept, sier Risan.

Han roser de to finalekokkene Sara Maalø og Daniel Phengphen.

– De har øvd hardt og målrettet inn mot dette, så da smaker det ekstra godt å få denne utmerkelsen, sier Risan.

Hegstad & Blakstad i vekst

På kort tid har Hegstad & Blakstad etablert seg som en ettertraktet bedrift i Trondheim.

Her ligger kantinekjedens fire kantiner I trondheimsområdet:

* NINA-huset, Høgskoleringen.

* Abels hus, Abelsgate 9.

Daglig leder i NKL, Espen Wasenius. (Foto: Morten Holt)

* Abelsgate 5.

* Rosenborggården, Industriveien (åpner i neste uke, uke 38 2018).

Oppstarten var på NINA-huset i 2013, og nå er deres fjerde kantine like rundt hjørnet. I tillegg spiser de stadig større andeler av cateringmarkedet i trønderhovedstaden.

– Konseptet vårt er kortreist kvalitetsmat, og vi leverer noe annet enn det man vanligvis forbinder med ord som «kantine» og «catering». Hos oss får du en matopplevelse med noe ekstra, laget av kokker som virkelig brenner for å gjøre måltidet til et høydepunkt. Nå skal vi ta med oss energien fra denne prisen videre, og fortsette å utvikle oss som en annerledeskantine, sier Mads Risan.

Nå blir det landslag

Sara Maalø fra Hegstad & Blakstad serverer saus til dommerne. (Foto: Morten Holt)

– Det har vært to flotte dager på KIT-akademiet, med prestasjoner av høy klasse. Jeg er utrolig stolt over det deltakerne har levert, sier daglig leder for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Espen Wasenius. NKL er hovedarrangør for NM, med god hjelp fra KIT-akademiet.

Vinnerlagets levering til dommerne. (Foto: NKL)

Han forteller at Norges tredje kokkelandslag, Community Catering-landslaget, skal offentliggjøres under NM i kokkekunst i Trondheim i slutten av september.

– Vi har hatt en prosess rundt dette siden mai, og hatt over 20 kandidater til vurdering. Kandidatene er fra 22 til 54 år gamle. Nå er det seks som er tatt ut, og gjennomsnittsalderen er nok rundt 30 år. Foruten manager og kaptein, skal også fire andre kokker være på laget. Jeg kan avsløre at det er tre menn og tre kvinner blant dem som er med på det første norske Community Catering-landslaget, sier Wasenius.

Les også: Norge får sitt tredje kokkelandslag

Les mye mer om det kommende Community Catering-landslaget i den kommende utgaven av magasinet Horeca (nummer 6 2018)

Vinnermenyen

Dette er vinnermenyen til laget fra Hegstad & Blakstad i NM Community Catering 2018.

Foto: Morten Holt

Suppe

Kyllingsuppe

Kyllingboller med persille- og cayenne, karamellisert skjærgårdsløk fra Åsgårdstrand og timian

Salat

Bakte- og syltede beter fra Hasle gård

Grønn salat, posjert egg og pisket kremost med brønnkarse

Foto: Morten Holt

Dressinger

Chili- og brønnkarsevinagrette

Purreløk- og sennepsemulsjon

Vegetar

Kikertrull med spisskummen og paprika

Asiatisk pannekake, syltet rødløk og chili, radicchio rosso, ruccola og urteolje

Kjøttrett

Kyllingrullade «Liveche»

Potetpure med dijonsennep, stekt hjertesalt, reddik, potetchips og smørsaus med kyllingkraft

Fiskerett

Bakt sei

«Byggotto» med erter, selleri og gulrot og eplesjy

Dessert

Plommeterte, posjert plomme, rømmeis og plommesirup

Juryen

NM Community Catering 2018 hadde følgende dommersammensetning;

Hoveddommer er Nikolaj Crump Hedegaard Clemmensen, Danmark.

Smaksdommer Kjetil Gundersen, Norge, høyeste dommersertifisering, internasjonal erfaring.

Smaksdommer Svein Magnus Gjønvik, Norge, med lang erfaring fra inn- og utland.

Plassdommer Kim Håvard Larsen, landslagsbakgrunn og nestleder i NKL.

Fagdommer Simon Husth Marling, Unilever Food Solutions, klimasmart matfokus.

Du kan lese mye mer om det NM Community Catering og det nye norske landslaget i magasinet Horeca, nummer 6 2018, med utgivelse i oktober.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Community Catering

* Konkurransen Community Catering er åpen for faglærte kokker fra institusjon, kantine, personalrestaurant og catering.

* Det første NM Community Catering ble arrangert 11. og 12. september på KIT-akademiet hos Asko i Oslo.

* Tidligere i år ble det kjent at Norge nå skal stille landslag i Community Catering. Laget, som består av manager, kaptein og fire andre kokker, blir kjent i slutten av september.

*  Norges landslag skal på «studietur» når VM Community Catering arrangeres i Luxembourg i slutten av november. Der skal de bli kjent med konkurransen. Senere skal laget delta i sin første store offisielle konkurranse under OL i Stuttgart i februar 2020.

Powered by Labrador CMS