Polarsirkelvin Svein Jæger Hansen1

Jæger Hansen med Polarsirkelvin

I fjor ga han ut kokeboka Polarsirkelmat. Nå lanserer kjøkkensjefen på Meyergården Hotell i Mo i Rana, Svein Jæger Hansen, Polarsirkelvin, en 2004-årgang fra La Mancha i Spania. – Ideen har vært å skape en folkelig og anvendelig vin som passer til våre råvarer her i nord, der vi har et fantastisk arktisk spiskammer, sier Jæger Hansen. Vinen lanseres lørdag 7. november.

Publisert

Kjøkkensjef på Meyergården, Svein Jæger Hansen, har funnet vinen som passer Polarsirkelmat. Den siste uka i oktober besøkte han vingården som lager Polarsirkelvinen – og lot seg imponere. (Foto: Klaus Solbakken, Rana Blad)

– Jeg har jobbet et lite år for å finne en god vin som smaker godt til vår lokalmat fra Nord-Norge. Samtidig har det vært viktig for meg å finne en vin du kan kose deg med også etter måltidet, sier Jæger Hansen.

Les mer om boka Polarsirkelmat her

Og vinen har han funnet – sammen med Øystein Brevik og Harald Giske i Haugen-Gruppen.

Polarsirkelvinen har fått en etikett med bilde av polarsirkelstøtten på Vikingen i Lurøy, og på baksiden har kjøkkensjefen på Meyergården sitt navn og anbefaling

Spansk fra La Mancha

Det hele dreier seg om en vin fra Spania, vinprodusenten Familia Martinez Bujanda og deres Finca Antigua i La Mancha.

– Dette er en vin jeg trygt kan sette navnet mitt på, sier Svein Jæger Hansen til Rana Blad.

"

Ideen har vært å skape en folkelig og anvendelig vin som passer til våre råvarer her i nord, der vi har et fantastisk arktisk spiskammer, sier Svein Jæger Hansen. (Foto: Klaus Solbakken, Rana Blad)

To timers kjøretur sørvest for Madrid, midt i det enorme slettelandskapet, troner vinfabrikken på toppen av en åsrygg – nesten 1000 meter over havet.

Så langt øyet kan se er det vinranker i sirlig opparbeidede parseller. Hver druesort for seg – i alt 14 forskjellige druesorter blir dyrket på familiebedriften til Familia Martinez Bujanda, som har valgt merkenavnet Finca Antigua til sine viner.

De begynte sin virksomhet i Rioja for fire-fem generasjoner siden, men har satset sterkt på en mer moderne vin i La Mancha-distriktet, der vi finner verdens største vinmarker – større enn både Chile, Australia og Argentina til sammen...

Anvendelig

Svein Jæger Hansen var åpen både for italienske og spanske viner. Etter en rekke smakstester fant de ut at de italienske ikke passet så godt – og havnet dermed i Spania.

Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen mottar Polarsirkelvin av eksportdirektør Marta S. Martinez Bujanda og vinmaker Lauren Rosillo, og får boka Polarsirkelmat og snacks av reinkjøtt fra Rana av Jæger Hansen. (Foto: Klaus Solbakken, Rana Blad)

– Tempranillobasert vin er det som går mest til rødt kjøtt og vilt. Den har utrolig god fruktighet, og er anvendelig. Flere viner ble testet, og valget falt på en unik vin som ikke har vært tilgjengelig i Norge tidligere. Den har finesse, eleganse, fruktighet og de mategenskaper

som passer beste, pluss at man kan drikke den videre etter måltidet, sier Harald Giske. Han forteller at denne vinen var en vin som produsenten også tippet at de ville lande på.

Den gamle, spanske stilen er for øvrig på vei ut. Nå går også spanjolene mer og mer bort fra den gamle, rustikke, overeikede stilen til mer drikkevennlige viner.

Matche arktiske råvarer

– Det viktigste er at vi har funnet en vin som matcher råvarene – og samtidig er en allroundvin, sier Svein Jæger Hansen. Grunnlaget for kokeboka Polarsirkelmat, som er solgt i hele 7000 eksemplarer, ble lagt gjennom Arktisk Meny, hvor nordnorske bedrifter satset på lokal mat. Her er også Meyergården Hotell med.

Ole Tom Sjule, leder i Arne Sjule AS, Servicegrossistene AS, synes Polarsirkelvin er en artig idé. Her sammen med Svein Jæger Hansen i en av de mange barene hvor du kan få kjøpt tapas og vin. Her er skinke spesialiteten. (Foto: Klaus Solbakken, Rana Blad)

Nylig besøkt Jæger Hansen vingården i Spania for å få mer kunnskap om vinen, som nå skal lanseres i nord. Dermed har han fått førstehånds kunnskap om jordsmonn, produksjon og de forskjellige druesortene.

Skrukork

Vinflaskene er utstyrt med skrukork. Det er noe importøren håper folk vil sette pris på.

– Skrukork på vinflaskene reduserer feilkildene. Det er fem til ti prosent feil på vin med naturkork – det slipper man med skrukork. Dessuten slipper man å lete etter korkopptrekkeren, sier Harald Giske, som forteller at det nesten ikke tas inn vin med naturkork lenger i Skandinavia, USA, Tyskland og England.

Lanseres i helga

Lørdag 7. november lanseres vinen på Vinmonopolet. Kjøkkensjefen på Meyergården er spent på hvordan den blir mottatt.

– Jeg håper folk vil prøve den, og at de liker den, sier han. På Meyergården vil den bli brukt til forskjellige selskap sammen med lokal mat, opplyser Jæger Hansen.

Vinen har ligget 12 måneder på amerikanske eikefat. Den nye ”nordnorske” vinen har en mørk rød farge. Du finner aromaer av bjørnebær, solbær og plommer, hint av urter, pepper og vanilje. Anbefalt serveringstemperatur er 16 grader.

Polarsirkelvin

Produsent: Cosecheros y Criadores, (Familien Martinez Bujanda som driver vingården Finca Antigua)

Område/land: Castilla-La Mancha, Spania

Druetyper: 60 % Tempranillo, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 5% Syrah

Årgang: 2004

Bruksområder: Drikkevin, okse, lam, reinsdyr, hjort, grillretter, viltfugl, pizza, tapas, ost.

Alkoholprosent: 13,5

Deler av artikkelen er hentet fra Rana Blad

Les mer i Horeca nummer 8 2009

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS