104 produkter er klare for delfinalene i Det Norske Måltid 2020. (Foto: Det Norske Måltid)
104 produkter er klare for delfinalene i Det Norske Måltid 2020. (Foto: Det Norske Måltid)

Dette er delfinalistene i Det Norske Måltid 2020

Nesten 300 produkter har kjempet for å komme gjennom nåløyet. Nå er 104 mat- og drikkeprodukter plukket ut til delfinalene i Det Norske Måltid 2020.

Publisert
Juryen i Det Norske Måltid i aksjon i Stavanger. (Foto: Det Norske Måltid)
Juryen i Det Norske Måltid i aksjon i Stavanger. (Foto: Det Norske Måltid)

Etter tre dager med nøye smaking og vurdering, har en jury sammensatt av kokker, sommelierer, bakere og matambassadører utnevnt åtte delfinalister som går videre innen hver av de 13 kategoriene.

Se alle delfinalistene lengre ned i saken

I Måltidets Hus i Stavanger fikk juryen smake på et enormt variert utvalg av ost, spekemat, sjømat, iskrem, sider og mye mer. Første delmål er nå nådd for 104 av de rekordmange påmeldte til Det Norske Måltid 2020.

– Det er alltid utrolig gøy å se hvor mange forskjellige godsaker som blir presentert under denne konkurransen. Jeg skjønner godt at det er vanskelig for juryen å måtte velge vekk noe av det, men da vet vi jo at de valgte delfinalistene har kommet med noe skikkelig spesielt, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Finale i Stavanger 5. februar 2021

Årets delfinaler arrangeres på litt annerledes vis enn tidligere år, på grunn av ulike restriksjoner som følge av koronapandemien. Derfor arrangeres årets delfinaler i Oslo 15.-17. september, hvor delfinalistene skal konkurrere på nytt, og 3 finalister i hver kategori blir utnevnt, totalt 39 finalister.

Den endelige finalen arrangeres i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, fredag og lørdag 5.-6. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

Delfinalister i Det Norske Måltid, sesong 13 (2020)

Delfinalister - Årets bakst

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet – Innlandet

Lefsekling, Leveld lefsebakeri – Viken

Tortillas, Como Mexico – Rogaland

Ekte gårdsvafler, Kilnes gård – Trøndelag

Fermentert frøknekk, Lykkemat – Trøndelag

Granola, Grini hjemmebakeri – Viken

Klinglefse, Bakstelauget – Telemark

Gårdsbakeriets groviser, Bakke gård Simostranda – Viken

Delfinalister - Årets drikk

Solbærsaft, Røyse bærpresseri – Viken

Bærhyllest, Hyllest – Telemark

Bringebærgløgg, Påldtun frukt og bær – Vestland

Rabarbradrikk, Lundeby gård – Viken

Edel Musserende eplemost, Åkre Gård – Vestland

Discovery Eplemost, Hardangergutane – Vestland

Stikkelsbærlemonade, Lien gård – Telemark

Økologisk bergamott brus, Grimstad brusfabrikk – Agder

Delfinalister - Årets grønne

Gråblå østerssopp, Topp sopp – Rogaland

Svartkål, Skarstad gartneri – Innlandet

Nansen (rød potet), Sunde gårdsutsalg – Rogaland

Stripetti, Lærdal grønt – Vestland

Nebula cherrytomat, Skarstad gartneri – Innlandet

Tomatillo, Salsitas – Rogaland

Blomkarse mikrogrønt, Smågrønt – Rogaland

Æggeblomme (potet), Gydas jordepler – Rogaland

Delfinalister – Årets grønne foredlet

Plommesyltetøy, Nyhuus gard – Telemark

Chilimarmelade, Litlestøl – Rogaland

Cavalier, Grønvik gard – Rogaland

Solbærgelè, Røyse bærpresseri – Viken

Flytende sommerhonning, Gamletun gaard – Rogaland

Rabarbra og rødløk kompott, Heimstølen – Viken

Tindved sorbet med einerbær og nype, Siddis gelato – Rogaland

Eplesidereddik frå Hardanger, Ulvik frukt & cideri – Vestland

Delfinalister – Årets kjøtt

Reinsdyr Ribeye Cap, Stensaas reinsdyrslakteri – Trøndelag

Vaktel, Strand gård Ryfylke – Rogaland

Gårdsklekket kyllingfilet uten skinn, Den stolte hane – Oslo

Gårdsklekket kyllinglår med skinn, Den stolte hane – Oslo

Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv, Nyyyt – Rogaland

Entrecote av gressfora Østlandsk Rødkolle, Guldkolla – Viken

Aduktor av Limousin, Sunde gårdsutsalg – Rogaland

Lammecarrè av Klosterlam, Klostergarden – Rogaland

Delfinalister – Årets kjøtt foredlet

Nøttesalami, Skjåkmat – Innlandet

Vikedal spekeskinke einerrøykt 3,5 år, Vikedal gardsmat – Rogaland

TIND marinert og speket lammelår, Grilstad – Viken

Skakke viltgrill, Skakke Røykeri – Vestland

Hockey, Ask gård – Viken

Spekenakke av frilandsgris, Nyyyt – Rogaland

Grov Limousin, Hannes – Trøndelag

Skakke bålbacon, Skakke Røykeri – Vestland

Delfinalister – Årets meieriprodukt

Smør, Valmsnes gard – Innland

Karamell- iskrem, Reins kloster – Trøndelag

Lofot-youghurt med blåbær, Livland gård – Nordland

Saltet karamell gelato med havsnø salt, Siddis gelato – Rogaland

Rømmegraut, Heidal ysteri – Innland

Fersk gårdsmelk, Kilnes gård – Trøndelag

RørosIs Fløteis med krokan, Galåvolden gård – Trøndelag

RørosIs Fløteis med multer, Galåvolden gård – Trøndelag

Delfinalister – Årets øl

Inperial Gulrot Gose, Drum brew – Agder

Flåmsk Raud, Ægir bryggeri – Vestland

Færderpils, Færder mikrobryggeri – Vestfold

Rye Hard 1.0, Central bybryggeri – Agder

Krambuøl, Hubertus bryggeri – Innland

SURE- MIA mango og litchi, Rygr brygghus – Rogaland

Hoppy Fairytale, Hogna brygg – Trøndelag

The Next Episode, Graff brygghus – Troms

Delfinalister – Årets ost

Heidalsprim, Heidal ysteri – Innland

Heidalsost, Heidal ysteri – Innland

Holtefjell, Eiker gårdsysteri – Viken

Fønix, Stavanger ysteri – Rogaland

Snøfall, Winther ysteri – Oslo

Brilliant Brie, Thorbjornrud ysteri – Viken

Gammel Erik, vellagret, Gammel Erik – Trøndelag

Soleglad vellagra, Skarbø gård – Møre og Romsdal

Delfinalister – Årets sider

Humlepung, Aga sideri – Vestland

Skarbø Sider Prinsareple, Skarbø gård – Møre og Romsdal

Skrikjo, Ekspedisjonen bryggeri – Vestland

Edel is-sider, Åkre gård – Vestland

Sølvsider, Apal sideri – Rogaland

57/2, Store Naa siderkompani – Vestland

Lagmann sider, Aga sideri – Vestland

Sprudlande Harding, Harding – sider frå Hardanger – Vestland

Delfinalister – Årets sjømat

Krabbeklør, gigant, Hitramat – Trøndelag

Sjøkreps fra Høgsfjorden - kokt, Domstein sjømat avd. Stavanger – Rogaland

Seifilet (skinn og beinfri), Reinhartsen – Agder

Breiflabbfilet i porsjonsstykker, Frøya gourmet – Trøndelag

Ramoen sjøfryst torskeporsjon, Ramoen – Møre og Romsdal

Lerøy Torskeloins, Lerøy sjømatgruppen – Vestland

Sjøkreps, Hitramat – Trøndelag

Fylt krabbeskjell, Hitramat – Trøndelag

Delfinalister – Årets sjømat foredlet

Sikkaviar, Femundmat – Trøndelag

Gravet laks, Garnviks røkeri – Trøndelag

Strøm, tørrfiskskinn, Hrogn – Troms

Lerøy Sprøbakt torskefilet, Lerøy sjømatgruppen – Vestland

Gravet laks, Dolmøy house of seafood – Trøndelag

Varmrøkt laks med koriander og chili, Reinhartsen – Agder

Kaldrøkt ørret, Reinhartsen – Agder

Gryteklar tørrfiskfilet #lbergsonner, L. Berg sønner as – Nordland

Delfinalister – Årets søtsak

Multekrem, Trondheim sjokolade – Trøndelag

Honningdrøm, Emauspub & spiseri – Nordland

45% melkesjokolade med Undredal brunost, Fjåk chocolate – Vestland

Chili 50%, XOCO by Corina – Rogaland

Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori – Oslo

Brunost og rømme, Trondheim sjokolade – Trøndelag

Sjysprut, Emauspub & spiseri – Nordland

Tindved konfekt med hvit sjokolade, Fjåk chocolate – Vestland

I tillegg deles Det Norske Måltids hederspris ut i finalen.

Produktinnovasjon og tradisjon

Av dommere til stede i Stavanger for første juryering var blant annet: Jørn Lie - Gamle Rådhus, Code restaurant, Vaaghals (Oslo), Runa Kvendseth – Renaa (Stavanger), Frode Selvaag - Ryfylkekokken (Stavanger), Jarle Madsen - Jarles vinskole/St.13 (Stavanger), May Britt Aagaard - Spiselandslaget, dommer MasterChef (Oslo), Mette Evensen, Røst teaterbistro (Trondheim), Gunnar Bakke (daglig leder i Baker- og Konditorbransjens Landsforening) og Thomas Digervold, Fest i Kjeften (Bergen) med flere.

Det var mye som falt i smak blant juryen:

– Jul, påske og 17.mai på en gang, sier Gunnar Bakke, daglig leder Baker- og Konditorbransjens Landsforening ved forrige ukes evaluering.

– Her er det utallige muligheter til videre produktutvikling - et unikt produkt, sier Frode Selvaag, Ryfylkekokken, uten at hverken han eller de andre får avsløre hvilke av produktene de viser til, det må spares til den endelige kåringen i februar.

Deltagere får ikke stille med samme produkt som de har vunnet med tidligere, eller et produkt som er for likt en tidligere vinner.

– Disse kriteriene sikrer innovasjon og nytenkning også i matverdenen og skaper motivasjon for å tenke utenfor boksen, selv med tradisjonelle norske råvarer. Dette er utrolig viktig for å drive Norge fremover som en Matnasjon, sier Kristin Austigard.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca