BocusejubelØrjanJohannessen2
BocusejubelØrjanJohannessen2

Vil prøve seg i Bocuse d'Or igjen

De to tidligere Bocuse d'Or-deltakerne Gunnar Hvarnes og Ørjan Johannessen prøver seg igjen. Det blir definitivt hard kamp om hvem som skal få æren av å representere Norge i Bocuse d’Or de neste to årene. Åtte sterke kandidater har meldt sin interesse.

Publisert

Gunnar Hvarnes (bildet), som var Norges Bocuse d'Or-deltaker i 2010 og 2011, har meldt seg på Årets Kokk 2013. Det samme har Ørjan Johannessen, som var Norges deltaker i 2012 og 2013. Vinneren av Årets Kokk 2013 blir Norges Bocuse d'Or-deltaker i 2014 og 2015. (Foto: Morten Holt)

Fredag 15. mars gikk fristen ut for påmelding til Årets Kokk 2013. Fire av kandidatene som nå har meldt seg på konkurransen, skal plukkes ut av en jury til den avgjørende finalen i Mathallen i september.

Vinneren av konkurransen blir Norges deltaker i Bocuse d’Or Europe i Stockholm 7. og 8. mai i 2014. og Bocuse d’Or i Lyon i slutten av januar 2015.

Både Johannessen og Hvarnes bekrefter overfor Horeca/Horecanytt.no at de har sendt inn oppskrifts- og menyforslag til Bocuse d’Or Norge innen fristens utløp.

Les mer om invitasjonen til Årets Kokk 2013 her

Erfarne Bocuse d’Or-deltakere

Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d’Or Europe i 2013, men havnet utenfor pallen i Bocuse d’Or tidligere i år. Gunnar Hvarnes tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010, mens han sikret norsk bronsemedalje i hovedkonkurransen året etter.

Nå ligger det an til an morsom fight mellom de to kompisene om Bocuse d’Or-plassen i 2014 og 2015. Men de kommer ikke til dekket bord. Andre norske toppkokker vil også ha et ord med i laget.

Les også: Beste fisk, med nedtur for Ørjan i Bocuse d’Or 2013

Les også: Gull til Ørjan Johannessen i Bocuse d’Or Europe 2012

Les også: Bronse til Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or 2011

Les også: Sølv til Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or Europe 2010, to poeng unna seieren

– Vil prøve å nå målet

"

Ørjan Johannessen jubler sammen med commis Julie Ekse Jenssen og Eyvind Hellstrøm etter seieren i Bocuse d'Or Europe 2012. (Foto: Impuls)

Rett etter Bocuse d’Or i Lyon i januar uttalte Ørjan Johannessen at han var usikker på om det ble mer deltakelse i den store kokkekonkurransen, men nå har han gjort helomvending.

– Jeg vil prøve å nå det målet jeg satte meg; å ta medalje i selve hovedkonkurransen i Lyon. Samtidig er jeg jo ute etter en revansje etter at jeg ikke kom på pallen nå i januar. Og dette er jo gøy! sier Ørjan Johannessen, som vant Europa-utgaven av i Belgia i mars 2012.

– Men først og fremst dreier det seg nå om Årets Kokk 2013 – og å kvalifisere seg dit. Der blir det i så fall like hard kamp som i Bocuse d’Or, presiserer Ørjan Johannessen.

Har klødd i fingrene

Gunnar Hvarnes med Bocuse-statuetten i sølv etter andreplassen i Bocuse d'Or Europe i 2010. (Foto: Morten Holt)

Også Gunnar Hvarnes er klar for ny dyst.

– Det har klødd veldig i fingrene. Jeg melder meg absolutt ikke på fordi jeg føler at jeg må. Nå har jeg virkelig lyst til å prøve meg en gang til. Men jeg vet inderlig godt, at selv om jeg har deltatt i Bocuse d’Or tidligere, så ligger det ingen automatikk i klare å gå videre. Det er mange gode kokker som skal kjempe om tittelen i Årets Kokk 2013, sier Gunnar Hvarnes, som innrømmer at han var litt "mett" da han deltok i konkurransene sist.

Lyst og overskudd igjen

– Jeg deltok i 10 store konkurranser i løpet av fem år, og det ble kanskje litt mye. Jeg manglet kanskje det lille ekstra for å gå helt til topps. Men da jeg så Ørjan i aksjon de to siste gangene, fikk jeg veldig lyst på å prøve igjen. Nå har jeg igjen overskudd, sier Hvarnes, som nå leder Spiseriet i Stavanger Konserthus.

Han fikk støtte og klarsignal for å prøve fra assisterende kjøkkensjef Andreas Myhrvold, soussjef Christian André Pettersen – og fremfor alt samboeren Birthe, og nå er 35-åringen igjen med i kampen om å bli norsk Bocuse d’Or-deltaker.

Les også: Har komponert et spennende kjøkkenteam på Spiseriet

Fordel med tidligere deltakelse

Det er vel liten tvil om at tidligere Bocuse d’Or-deltakelse er god ballast å ha i konkurransen. Norge har aldri tidligere stilt med samme deltaker flere ganger, men det gjorde Danmark – med stort hell i 2010 og 2011. Rasmus Kofoed, som nylig ble belønnet med to Michelin-stjerner for sin restaurant Geranium, hadde deltatt to ganger tidligere da han forsøkte bok en gang. Det endte med to gullmedaljer.

"

Ørjan Johannessen i aksjon i Lyon i januar i år.

– Jeg kjenner Rasmus godt, og har lært flere ting av ham. Han mener blant annet at det er viktig å fokusere på andre ting enn bare Bocuse d’Or i oppkjøringsfasen. Ta pauser. Porsjonere ut treningen. Slik sett er Spiseriet en utmerket arbeidsplass. Etter to Bocuse d’Or-konkurranser tidligere, vet jeg jo hva dette handler om, og vet hva som må til, sier Hvarnes, som igjen presiserer at han langt fra er automatisk kvalifisert blant de fire som blir plukket ut til finalen i Årets Kokk 2013 selv om han har representert Norge tidligere.

Trangere om finaleplassene

De siste gangene har seks deltakere kjempet i finalen i Årets Kokk. Ørjan Johannessen vant sist gang, i 2011, foran Even Ramsvik og Roger Malmin.

Les mer om Årets Kokk 2011 her

I år er nåløyet for finaleplass enda trangere. Blant de åtte som nå har meldt sin interesse for å delta, skal en jury nå plukke ut kun fire kandidater som skal kjempe om tittelen. Det meldes om veldig høyt nivå på alle kandidatene.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"