Bocuse d Or Gullvinnere Norge Foto Ingveig Tveranger
Bocuse d Or Gullvinnere Norge Foto Ingveig Tveranger

Ørjans store dag i Lyon

I dag er den store dagen til Ørjan Johannessen. Da skal han gjøre det samme som de fire bak han har gjort; vinne Bocuse d’Or for Norge. Klokka 13.30 presenteres de første rettene fra første lag Danmark, omtrent en time senere skal Ørjan Johannessens retter bringes frem for juryen, først "Piggvar Austevoll" på tallerken og deretter "Oksefilet Bekkjarvik" på fat.

Publisert

Ørjan Johannessen foran sammen med de fire kokkene som har vunnet gull for Norge i Bocuse d'Or. Fra venstre Geir Skeie, Bent Stiansen, Terje Ness og Charles Tjessem. (Foto: Ingveig Tveranger)

Nå har riktignok Ørjan allerede smakt på følelsen av seier i Bocuse d’Or, først som commis for Geir Skeie i Bocuse d’Or Europe på hjemmebane i Stavanger i 2008 og deretter som norsk hoveddeltaker i Bocuse d’Or Europe i Brüssel i mars i fjor. Men begge disse konkurransene var bare åpne for europeiske lag.

Blid og rolig Ørjan Johannessen i boks 10 i dag. (Foto: Impuls)

I dag er det lag fra hele verden med i konkurransen, og Ørjan Johannessen og commis Julie Ekse Jenssen er ubestridte storfavoritter etter at de var helt overlegne i Belgia i fjor.

Ørjan Johannessen og commis Julie Ekse Jenssen. (Foto: Morten Holt)

Les også: Går for ny seier

Les også: Ørjan Johannessen vant Bocuse d’Or Europe 2012

– Ingen gullvinner tirsdag

Sverige endte da på sølvplass og Danmark på bronseplass. Sveriges Adam Dahlberg var i

aksjon i går, og etter konkurransen uttalte Norges jurymedlem Eyvind Hellstrøm at han ikke mente å ha smakt på gullvinnerens rett den dagen. Da kan vi kanskje avskrive Norges aller hardeste konkurrent i kampen om gullet?

Se hva Ørjan Johannessen serverer juryen her

Men Danmark og Frankrike skal i ilden i dag, og Danmark, som vant sist gang (Bocuse d’Or 2011), vil nok gjøre alt for å ta hjem gullet nok en gang. Jeppe Foldager er deltaker for danskene.

Les også: Første konkurransedag er over

Kofoed i æresjuryen

Danske Rasmus Kofoed, som vant Bocuse d’Or Europe i 2010 og Bocuse d’Or i 2011, sitter for øvrig i æresjuryen i mesterskapet nå, akkurat som Geir Skeie gjorde i 2010 etter sine seiere i 2008 og 2009.

Norske gullvinnere

"

Ørjan Johannessen og Julie Ekse Jenssen i aksjon i Bocuse d'Or 2013. (Foto: Impuls)

Dagen før konkurransen møtte Ørjan Johannessen de fire norske kokkene som har vunnet Bocuse d’Or (VM) tidligere, nemlig Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie (2009).

Og som den statistikken viser; Norge har vunnet konkurransen hver gang det har vært et 3-tall bakerst i årstallet…

Les også: Statistikken sier gull

Se medaljestatistikken i Bocuse d'Or her

Over 1000 nordmenn i Lyon

"

Norske fans dominerer tribunene i Lyon i dag.

De norske gullvinnerne møttes på den norske standen på Sirha-messen (der Bocuse d’Or arrangeres), og er organisert av NCE Måltidets Hus for å bidra til suksess både for Ørjan Johannessen og Norge. De fire tidligere vinnerne hadde gode råd å dele med dagens norske deltaker.

Rundt 1000 norske supportere skal heie Ørjan Johannessen frem til gull i Bocuse d´Or Lyon. (Foto: Marit Lunde)

Over 100 nordmenn møttes tirsdag kveld til middag på det tradisjonsrike Brasserie Georges i Lyon for å lade opp til konkurransen. Bare fra Ørjans hjemkommune Austevoll, er 90 personer i Lyon, og det antas at totalt 1000 nordmenn nå befinner seg i Frankrikes gourmetby for å heie frem Johannessen til seier. I dag domineres fargene på publikumsstanden av de røde, hvite og blå fargene.

Du kan følge konkurransen her

Godt i gang

- Ørjan og Julie er godt i gang. De to har et stort press på seg med mange nordmenn i salen og stort favorittstempel. Derfor er den første timen nå viktig for å den rette flyten, slik at de føler at de har dagen. Men Ørjan har en stor force, ha er en rolig fyr og lar seg nok ikke stresse av alt oppstyret, sier coach for Norge i Bocuse d'Or 2013, Odd Ivar Solvold, som selv tok bronse i 1999.

Fornøyd med råvarene

Hovedråvarene i årets konkurranse er piggvar og europeisk blå hummer til fiskeretten, og filet av irsk okse til kjøttretten.

For Ørjan er spesielt råvarene på fisk midt i blinken siden han har lang fartstid med fisk og skalldyr fra familierestauranten i Bekkjarvik.

– Der henter vi råvarene selv rett utenfor døren, og i tillegg har vi mange fantastiske leverandører av sjømat i Austevoll, sier Ørjan Johannessen.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"