Anne-Lise og Bjørn Viken nyter et bad, midt i matfatet. (Foto: Heidi Fjelland)

Bader i matfatet

Det ekle du skyver til side når du bader i fjæra, ønsker disse to å lære deg å lage deilig hverdagsmat av.

Publisert

Denne saken er skrevet av Heidi Fjelland

Anne-Lise og Bjørn Viken driver Ting med Tang fra Engelsviken utenfor Fredrikstad. (Foto: Heidi Fjelland)

Ekteparet Anne-Lise og Bjørn Viken har virkelig fått øynene opp for hva som finnes av ressurser langs kysten vår. De har lest, sanket, smakt og prøvd seg frem. Nå holder de kurs for å lære oss andre om hvilke muligheter som virkelig finnes der ute.

– Havets grønnsaker er fulle av nyttige næringsstoffer og de smaker godt. Dette handler om bærekraftig mat rett fra havet, sier en entusiastisk Bjørn Viken fra firmaet Ting med Tang på Engelsviken Brygge, like utenfor Fredrikstad.

Deltok på kurs, endte opp som kursholdere

Det hele startet da de to deltok på et kurs arrangert av Nyttevekstforeningen. En del omhandlet det å bruke tang og tare i hverdagsmaten.

– Det traff oss og vi tenkte umiddelbart, hvorfor gjør ikke flere dette? Skal vi? Folk må skjønne hva dette er! Og dermed begynte ballen å rulle, forteller Bjørn Viken ivrig.

Bjørn Viken plukker "havets grønnsaker". (Foto: Heidi Fjelland)

Etter å ha slukt alt de kom over innenfor og rundt temaet tang og tare i matlaging, tilegnet de to seg en formidabel mengde kunnskap de ønsket å dele. Firmaet Ting med Tang ble etablert, og de første kursene ble avholdt. Interessen har vært stor og tilbakemeldingene er positive.

Tang - både i knekkebrødet og oppå knekkebrødet. (Foto: Heidi Fjelland)

Egensanking skaper engasjement

I november 2017 fikk de i havn en avtale om bruk av lokaler på bryggekanten i Engelsviken, utenfor Fredrikstad. Et egnet sted fordi de noen år tidligere hadde kjøpt seg hytte i samme område. Kursene holdes her, i tillegg reiser de rundt på bestilling andre steder i landet.

– Det er mange kokker, biologer, ernæringsinteresserte og friluftsfolk på våre kurs, men også mange som kommer kun av egen interesse, forteller Anne-Lise Viken.

– På våre kurs/tangsafarier har vi først en teoridel om tang og tare, deretter sanker vi dette i strandkanten, for så å lage de herligste måltider sammen, forteller de to og fortsetter:

– Selve sankingen gjør at kursdeltakerne får en aha-opplevelse i forhold til hva som faktisk finnes i sjøkanten og hvordan dette skal behandles for å bevare det. Det å lete etter tang og tare av forskjellig slag, klippe, samle og deretter lære i praksis hvordan dette skal behandles som hverdagsmat, skaper en unik forståelse for ressursene vi har.

Havets grønnsaker er bærekraftig mat

– I Asia er inntaket av tang og tare 12 prosent av det totale næringsinntaket, i Europa har det ligget på beskjedne 0,2 prosent fram til 2016. I 2018 har inntaket økt til 1,6 prosent som kan sies å være en formidabel økning, vi er i starten av noe helt nytt, sier Bjørn Viken.

Trond Svendgård. (Foto: Linda Marie Krabberød)

I havet vokser maten vår åtte ganger raskere enn på land, det er utrolig store ressurser å forsyne seg av. Grønnsakene fra havet kan brukes i supper, brød, salater, kjeks og som smaksforsterkere, det er kun fantasien som setter grenser. Tang og tare bør ikke lenger kun brukes til pynt, her kan alt spises, enten rått, tørket, kokt, stekt eller syltet, supplerer Anne-Lise Viken.

Ekteparet er fra Oslo og har sine faste jobber der, men drømmen er og etter hvert drive Ting med Tang som heltidsjobb. Akkurat nå jobber vi 200 prosent og det føles veldig riktig, sier Bjørn Viken med et smil, og fortsetter, så drømmen om å drive dette på heltid er så absolutt reell.

– Denne virksomheten har vokst fort og interessen har vært overveldende, nå har vi ventelister på kursene våre, forteller en fornøyd Anne-Lise Viken, før hun igjen dykker ned i matfatet.

– Burde vært pensum på kokkeskolen

Kokken Trond Svendgård, kjent fra blant annet Flying Culinary Circus, mener at råvarekunnskap om tang og tare, samt alt spiselig i norsk natur, burde være pensum på kokkeskolen.

– Da ville mange norske menyer sett annerledes ut enn i dag, sier han.

– Generelt vet nok kokker for lite om dette i Norge, men nå er det en kunnskapshunger og en trend blant unge kokker rundt dette temaet, derfor har nok mange fordypet seg litt og begynner å få mer og mer kunnskap, forteller han videre.

Skaper et bærekraftig restauranttilbud

Selv deltok han på kurset til Ting med Tang i 2017, da de var i sin oppstartsfase.

– Kurset gir en god basiskunnskap om de vanligste artene langs Norges kyst, hvordan de bør sankes, hvor de vokser og utstyr som er smart å benytte. Jeg kunne litt fra tidligere, men lærte absolutt noe nytt. Kunnskapen om tang og tare bruker jeg i mitt arbeid, og flere at deres tips har jeg igjen delt videre, sier Svendgård.

– Denne typen kurs er med på å bygge opp interessen for og kunnskapen om råvarene og smakene som finnes rundt oss lokalt. Det igjen kan på sikt skape et bedre og mer bærekraftig restauranttilbud i Norge, med en signatur som skiller seg ut, mener han.

– De første som skaper en tang og tare-restaurant, vil nok pryde de fleste aviser og blader nasjonalt og internasjonalt en tid. Sett meg på ventelisten for å få bord, sier den fremtidstenkende kokken.

Les mye mer i september-utgaven av magasinet Horeca (nummer 5 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS