Maaemo

Ingen nye norske stjerner - én mindre enn i fjor

Norge får enda færre stjerner i Guide Michelin. Maaemo beholder sine to, Bagatelle og Statholdergaarden beholder den ene stjerne, men ingen nye restauranter kom inn på lista. Og i og med at Restaurant Oscarsgate er borte fra fjorårets liste har vi nå bare fire stjerner. Våre naboland derimot, fortsetter å hente inn nye stjerner. Geranium i København plusset på en stjerne, og fikk to denne gang. I Norge/Oslo har vi to totalt fire stjerner. Til sammenligning er det 15 stjerner i København og 15 stjerner i Gøteborg/Stockholm, samt seks stjerner i Finland (Helsinki).

Publisert

Maaemo beholder de to stjernene restauranten fikk i "debuten" i fjor. Ellers er det tynt med Michelin-stjerner i Norge sett i forhold til andre land.

Dette er de norske restaurantene med stjerne i Guide Michelin Main Cities of Europe 2013:

To stjerner («verdt en omvei»): Maaemo (Oslo)

En stjerne («eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori»): Bagatelle (Oslo) og Statholdergaarden (Oslo)

Bib Gourmand (restauranter med vellaget mat til gunstig pris): Lille B (Oslo), Restaurant Eik (Oslo) og Oro Bar & Grill (Oslo)

Les om utdelingen av stjernene i fjor her

– Uansett om du ser etter en stjernerestaurant eller hjemmekoselig kro, har Michelins anonyme inspektører gjort ett utvalg av det beste Oslo har å tilby. Nå finnes også Guide Michelin tilgjengelig for nedlasting til de fleste mobiltelefoner, sier Carl Stenson, informasjonssjef for Michelin i Norden.

"

Geranium i København, som ledes av Rasmus Kofoed, fikk to stjerner i Guide Michelin. (Foto: Morten Holt)

To stjerner til Rasmus Kofoed og Geranium

Våre naboland derimot, Danmark og Sverige, fortsetter å hente inn stjerner. Geranium, som ledes av tidligere Bocuse d'Or-vinner Rasmus Kofoed, har fått to stjerner i den nye guiden. Geranium hadde en stjerne i fjor.

Danskene har dessuten fått en ny restaurant med én stjerne (Kadeau i København), mens svenskene har klart å få med hele tre nye med én stjerne (Sjömagasinet, Göteborg), Ekstedt, Stockholm) og Gastrologik, Stockholm)

København og Stockholm er Nordens gastronomihovedsteder. København har nå 15 stjerner, noe som er ny nordisk rekord. Stjernene er fordelt på 13 restauranter (Noma og Geranium med to). Stockholm har 10 stjerner fordelt på åtte restauranter (Frantzén/Lindeberg og Mathias Dahlgren Matsalen med to), mens Göteborg nå har flere stjernerestauranter enn Oslo.

Også Finland er bedre enn Norge med totalt seks stjerner fordel på fem restauranter.

Se den nordiske oversikten under:

Guide Michelin - Danmark 2013

Fra Restaurant Geranium. (Foto: VisitKøbenavn)

To stjerner

Noma, København

Geranium, København (ny med to stjerner)

En stjerne

Grønbech & Churchill, København

Relæ, København

Den Røde Cottage, København

AOC, København

Kokkeriet, København

Era Ora, København

Formel B, København

Kiin Kiin, København

Kong Hans Kælder, København

Søllerød Kro, København

Kadeau, København (ny)

Det skal også legges til at restaurant Herman i København, som fikk en stjerne i 2012, mistet sin i år.

Bib Gourmand Danmark 2013

Marv & Ben, Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L’Altro, Sommelier, Retour (ny) (alle København)

Guide Michelin - Sverige 2013

To stjerner

Frantzén/Lindeberg i Stockholm beholder sine to stjerner.

Frantzén/Lindeberg, Stockholm

Mathias Dahlgren - Matsalen, Stockholm

En stjerne

Fond, Göteborg

Kock & Vin, Göteborg

28+, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

Sjömagasinet, Göteborg (ny)

Mathias Dahlgren - Matbaren, Stockholm

Lux Stockholm

F12, Stockholm

Esperanto, Stockholm

Ekstedt, Stockholm (ny)

Gastrologik, Stockholm (ny)

Bib Gourmand Sverige 2013

Familjen (Göteborg), Sjögräs, Rolfs Kök, Eat (ny), Proviant, Brasserie Bobonne, Ulla Winbladh, Den Gyldene Freden, Pubologi (alle Stockholm)

Guide Michelin - Finland 2013

To stjerner

Chez Dominique er Finlands eneste restaurant med to stjerner.

Chez Dominique, Helsinki

En stjerne

Demo, Helsinki

Luomo, Helsinki

Postres, Helsinki

Olo, Helsinki

Bib Gourmand Finland 2013

Solna, Grotest, Pure Bistro (ny), Gaijin, Farang (alle Helsinki)

På vei fram

På listen over "Rising stars" er også våre naboland med i kampen - og også her mangler norske restauranter. Både G W Sundmans (Helsinki), Bhoga (Göteborg) og Operakällaren (Stockholm) er med på den listen.

Island har for øvrig ingen restauranter på stjernelistene, har heller ingen Bib Gourmand-restaurant.

Se hele listen over alle restaurantene i Europa her

Stjernene

I Guide Michelin gis maten karakter (og bare maten) med stjerner. Karakter for service, miljø og øvrige inntrykk belønnes med bestikk (1 - 5 bestikk).

Hotell belønnes på samme måte for sitt miljø/sin komfort med hussymboler i ulike størrelser. Røde bestikk og hussymboler gis til spesielt hyggelige etablissementer.

* Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er "verdt en reise i seg selv"

* To stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei"

* Èn stjerne betyr at det er en "eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori"

Systemet med stjerner ble introdusert på 30-tallet.

Les litt om historien til Guide Michelin her

Hvordan bedømmes stjernene?

Stjernene deles ut kun basert på maten som serveres. Inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen:

* Kvaliteten på råvarene

* «Håndverket» – dvs. smaken og tilberedningen

* «Personligheten» – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk

* Valuta for pengene

* Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS