Du er her

Vinnere av Det Norske Måltid 2010 kåret

Dypvannstorsk fra Ytre Oslofjord, kotelett av svin fra Jæren smak og Akevittis fra Løten er årets beste matprodukter og nasjonale vinnere i konkurransen Det Norske Måltid. Hommelost, en innovasjon fra Inderøy i Nord-Trøndelag, er kåret til Årets godbit.
Av ct_admin
Publisert 29.11.2010 07:35

Felles matglede for prisvinnere og prisutdelere: (f.v.) Vidar Kvittem på vegne av Hynne Bær, Erling Haugan, Norway King Crab; Kurt Allan Hansen, Fjordfisk AS; Audun Rake, Innovasjon Norge; Anneke Liesker, Inderøy økologiske gårdsmeieri; Miriam Hulsbeek, Iveland Gårdsysteri; Leif Otto Edvardsen, Fjordfisk AS; Ole Martin Kildahl, Bakken Øvre Gardsmat; Anbjørn Øglend, Prima Jæren; Tove Anita Steen Jense, Austlid Frilandsgartneri; Nina Haugland, Bekkereinan AS; Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag; Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen; Nils T. Bjørke, Norges Bondelag; Karin Bing Orgland, DnB NOR (Foto: Philip Tornes/Bitmap)

Med festmaten klar i bakgrunnen og smakfulle appetittvekkere i hånden fulgte fem hundre festtemte gjester ivrig med da vinnerne i årets jakt på smaken av Norge ble ropt opp i Stavanger Forum torsdag kveld.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sto for prisutdelingen på vegne av Regjeringen.


Fjordfisk fra Østfold

Prisen for Årets råvare sjø gikk til Fjordfisk AS, Hvaler i Østfold, for dypvannstorsk. Denne torsken som lever et hemmelig liv på 3-400 meters dyp er et biprodukt ved tråling etter reker. Den har i følge juryen en fantastisk kvalitet med smak av skalldyr. Også fiskeri- og kystministeren lot seg overraske over vinnerproduktet.

Juryleder Bent Stiansen. (Foto: Morten Holt)

Juryens leder Bent Stiansen, som har tatt denne oppgaven på største alvor for tredje år på rad, er forundret over at dypvannstorsken får leve sitt liv i stillhet.

- Det er utrolig at Østlandet har denne fantastiske delikatessen rett utenfor vår stuedør. Produktet har en meget ren og delikat smak som frister til å skape de deiligste retter.


Kjøtt fra Jæren

Årets råvare land kommer fra produsenten Prima Jæren og er utviklet gjennom bevisst nysatsing fellesbildepå svinekjøtt.: Carré kotelett av svin under navnet Jæren Smak er nasjonal vinner fra land.

Om Årets råvare land, Carré av svin fra Prima Jæren sier den tidligere verdensmester Stiansen:

- Vinnerproduktet er et godt resultat av innovativt og faglig dyktig håndverk, helt fra bondens fjøs, via skjærebordet, innom kreative markedsførere og frem til forbrukeren.


Årets Produkt

Årets produkt er fra Hedmark, fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten Skogbygd. Familien Kildahl hadde stadig fløte til overs etter pultostproduksjonen og kom på ideen om å prøve seg på iskrem. I dag har de rundt 30 smaksvarianter der cirka halvparten er basert på fløte og resten sorbeter. Å bruke akevitt som smak falt naturlig i Løten, og når juryens poeng er talt opp er Akevittis Årets produkt.

- Her kombinerer en flere gode landbruksprodukter, og skaper en vare som er heilnorsk, men identitet og meget god smak. En sann nytelse til alle dessertelskere, uttaler Stiansen og juryen.

Juryen tildelte videre hederlig omtale til seks produkter, to i hver kategori. Noen av disse produktene var svært nær vinnerne i poengsum.


Ost på melk og øl

Årets godbit er en ny pris av året der 16 utvalgte produkter med utpreget potensial for videreutvikling er vurdert av en jury i Måltidets Hus i Stavanger.

Premien er 20 000 kroner, som er ment som ett tilskudd til bedriften for å løfte produktet videre. Juryens valg falt på Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri. Osten er en laget på økologisk melk i kombinasjon med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri.


Matgalla for hele nasjonen

Fra 2011 planlegges Det norske måltid i Stavanger som et direktesendt show på en riksdekkende TV-kanal – en matens Oscar-utdeling i Norge.

Harald Osa, (t.h.) daglig leder i Stiftelsen Norsk Matkultur og adm.dir. Jostein Soland i Næringsforeningen i Stavanger-regionen slår kreftene sammen for en matgalla på landsdekkende tv neste år. (Foto: Philip Tornes,/Bitmap)

Konseptet for TV-produksjonen er utarbeidet i samarbeid med Tellus Works. Spørsmål knyttet til TV-planene rettes til Jostein Soland  i Næringsforeningen i Stavanger-regionen eller Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur.

Her er vinnerne:

Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler i Østfold

Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren i Rogaland

Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gardsmat, Løten i Hedmark

Hederlig omtale råvare sjø: Kongekrabbe fra Norway Kingcrab, Bugøynes i Finnmark og kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen i Nordland

Hederlig omtale råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene i Aust-Agder og Vellagret spekeskinke fra ”norsk gammeltypisk gris” fra Bekkereinan AS i Kvinesdal, også i Vest-Agder

Hederlig omtale produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynne Bær, Inderøy i Nord-Trøndelag og Gylden, ekstra vellagret (halvfast hvitost), fra Iveland Gårdsysteri, Iveland i Aust-Agder

Årets godbit: Hommelost fra Inderøy Økologiske Gårdsysteri, Inderøy, Nord-Trøndelag

Heidi Bjerkan satt i juryen for Det Norske Måltid 2010. (Foto: Morten Holt)

Se alle nominerte fra hvert fylke lenger ned


Juryen

Den nasjonale juryen for Det Norske Måltid 2010 har bestått av Bent Stiansen (juryleder), Karin Bing Orgland (DnB NOR), Solveig Linge Stakkestad (Norges Bygdekvinnelag), Anne Siri Høiland (NCE Culinology), Heidi Bjerkan (kjøkkensjef Det kongelig Hoff), Jarle Baer (Oslo Spiseforretning), Marit Strand (Norges Bondelag), Anne Magnussøn (Fiskeri- og kystdepartementet), Sven Erik Knoff (NHO Reiseliv), Sigurds Karlstad (Innovasjon Norge), Torild Jacobsen (landbruks- og matdepartementet MD), Marta Helland (Næingsforeningen i Stavanger-regionen) og Knut Eriksen (Norges Fiskarlag).


Fylkesvinnere Det Norske Måltid 2010


VESTFOLD

Årets råvare land: Stangekylling fra Stanges Gardsprodukter, Stange i Tønsberg

Årets produkt: Grovt flerkornsbrød fra Ragnas Hjemmebakeri, Steinsholt


BUSKERUD

Årets råvare land: Eplemost av aromaepler fra Bagstevold Gård; Darbu

Årets produkt: Camembert Eiker fra Eiker Gårdsysteri AS, Hokksund


TELEMARK

Årets råvare sjø: Varmrøkt ørret fra Aketun Fisk, Fyresdal

Årets produkt: Gaustadtoppen XO konfekt fra Stoa chokolade, Skien


HEDMARK

Årets råvare land: Lårtunge av norsk kronhjort fra Løiten hjorteoppdrett, Løten

Årets produkt: Akevittis fra Bakken Øvre Gårdsmat, Løten


OPPLAND

Årets råvare sjø: Vellagret rakfisk fra Noraker Rakfisk, Aurdal i Valdres

Årets råvare land: Eine, naturtørket spekepølse av reinsdyr med karve fra Bagn Pølsemakeri AS


FINNMARK

Årets råvare land: Reinsdyrbiff fra Varanger Vilt as, Bugøynes

Årets råvare sjø: Kongekrabbe fra Norwat Kingcrab, Bugøynes

Årets produkt: Kjelekokt Fløtemysost fra Ostemaker Øverli, Pasvik


TROMS

Årets råvare sjø: Boknafisk fra Halvors Tradisjonsfisk, Tromsø

Årets produkt: Blåbærsirup fra Reisa AS, Sørkjosen


HORDALAND

Årets råvare sjø: Ørretpålegg fra Lerøy Fossen, Valestrandsfossen

Årets råvare land: Flytende økologisk sommerhonning fra Honning & Design, Garnes i Indre Arna

Årets produkt: Grov kjøttpølse fra Rosendal Gardsmat, Rosendal


SOGN OG FJORDANE

Årets råvare sjø: Einerrøkt laks fa Lærdalsmat Sognefjord Gourmet, Lærdal

Årets råvare land: Viltmør av hjort fra Fjordameny, Gloppen

Årets produkt: Brun Undredal fra Undredal Stølsysteri BA, Undredal


NORDLAND

Årets råvare sjø: Kråkebollerogn fra Roderick Sloan, Steigen

Årets råvare land: Lavvorøkt reinsdyrsteik fra Saltfjell Reinprodukter, Røkland

Årets produkt: Vellagret geitost fra Sæterstad Gård AS, Hattfjelldal


SØR-TRØNDELAG

Årets råvare land: Gårdsegg fra Galåvolden Gård, Røros

Årets produkt: Rørosrømme fra Rørosmeieriet AS, Røros


NORD-TRØNDELAG

Årets råvare land: Målselvnepe fra Kvittem Gård, Steinkjer

Årets produkt: Ferskrørte økologiske bær fra Hynne Bær, Inderøy


MØRE OG ROMSDAL

Årets råvare sjø: Røykt Mørelaks fra Sunnmøre Røykeri, Ørskog

Årets råvare land: Marinert og speket lammelår fra Tind Spekevarer AS, Stranda

Årets produkt: Fenarull fra Vågen Gård, Averøy


ØSTFOLD

Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS, Hvaler

Årets råvare land: Livèchebryst fra Nortura Marked

Årets produkt: Bearnaise fra Ek Gårdskjøkken, Gressvik


OSLO/AKERSHUS

(Oslo og Akershus er slått sammen i denne konkurransen)

Årets råvare sjø: Råreker fra Indre Oslofjord Fiskerlag

Årets råvare land: Hermetiserte Victoria-plommer fra Sjødalstrand Gård, Svartskog

Årets produkt: Nýr fra Grøndalen Gårdsmeieri , Auli


ROGALAND

Årets råvare sjø: Varmrøkt laks fra Mikals Laks AS, Skiftun

Årets råvare land: Carré kotelett av svin fra Prima Jæren

Årets produkt: Tomatsaus fra Ryfylke smak AS, Finnøy


VEST-AGDER

Årets råvare sjø: Saltet, tørket røkt laks fra Fiskeeksperten Reinhartsen AS, Kristiansand

Årets råvare land: Vellagret spekeskinke av " Norsk gammeltypisk gris" fra

Bekkereinan AS, Kvinesdal

Årets produkt: Paprikapølse fra Bekkereinan AS, Kvinesdal


AUST-AGDER

Årets råvare sjø: Marmoraure fra Setesdalmat AS, Evje

Årets råvare land: Syltet gresskar fra Austlid Frilandsgartneri, Rykene

Årets produkt: Gylden, vellagret hvit ost fra Iveland Gårdsysteri, Iveland


Det Norske Måltid

Det Norske Måltid setter fokus på råvarer og produkter i regionene. Kåringen av Årets råvare land og sjø, samt Årets produkt ble gjennomført for første gang i 2008. Næringsforeningen i Stavanger-regionen eier prosjektet, DnB NOR er hovedsponsor og Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder.

Viktige støttespillere for øvrig er Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Norges Bygdekvinnelag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv. Representanter for de lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder gjennomføringen av konkurransene i regionene og har med seg representanter fra DnB NOR, bondelaget, fiskarlaget og andre med engasjement for lokale matprodukter i arrangementskomiteene.

Det har vært avviklet juryering i åtte regioner med kåring av vinnere i hvert fylke. Oslo og Akershus er slått sammen i denne konkurransen.

Les mer på www.detnorskemaltid.no

Pressemelding


Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"