Vin Italia Hovedbilde Brolio - nett

Vin fra Italia til topps

Italiensk vin selger som aldri før. I 2006 ble Italia for først gang det mestselgende vinlandet i Norge på bekostning av Frankrike.  

Publisert

Vinmonopolet har observert trenden lenge, og forventer at italienske viner vil fortsette å kapre markedsandeler i tiden fremover.

- Italiensk vin får fortsatt svært god omtale både i norsk og utenlands presse, og det er med på å holde interessen oppe blant kundene, sier Halvord Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Århundrets årgang

Italia var ett av de få landene hvor 2006 ble en virkelig stor årgang, og det for hele landet. Mengden vin ble noe mindre enn i 2005, men kvaliteten var til gjengjeld helt enestående. Vinteren hadde nok snø og nedbør til å gi rikelig med grunnvann. Våren var kjølig med sen knopping, men uten frostproblemer.

Juni og juli ga varme dager, ja nesten for mye av det gode, men heldigvis ble august kjøligere. Sukkermodningen ble bremset og balansert av utviklingen av syre og et svalere aromabilde. Så kom en perfekt september, varm og tørr. Modningen ble perfekt fullført, uten råteproblemer.

Noen snakker allerede om århundrets årgang.

Baron med lengst relasjon

Barone Ricasoli er en av vinprodusentene i verden med lengst relasjon til det norske markedet.

Med sin historie på eiendommen Brolio, som går tilbake til 1141, er dette kanskje ikke så merkelig, men når vinen Brolio har vært listeført på Vinmonopolet i mer enn 50 år, er dette ganske unikt.

Ricasoli er for nordmenn en av de mest kjente vinprodusentene fra Italia. Familien har bodd på slottet Brolio i 864 år, og er arkitektene bak Chianti Classico. Vingården Brolio er en av verdens eldste, og ligger mellom Firenze og Siena, midt i det sentrale Toscana.

Familien Ricasoli, eiendommen Brolio og Toscanas berømte vin Chianti Classico har fulgt hverandre i århundrer. Helt siden det syvende århundre har Ricasoli'ene vært knyttet til Toscana.

Det var "jernbaronen" Bettino Ricasoli, også kjent som det samlende Italias andre president, som kom frem til den offisielle blandingen av Chianti Classico. Etter 50 år med forskning og utvikling ble baronens sangiovese baserte "formula" anerkjent. D

et var også denne formelen som, nesten 100 år senere dannet grunnlaget for de offisielle lovene for produksjon av Chianti Classico.

Mot nye høyder

I 2002 ble Barone Ricasoli kåret til Årets Vinprodusent av Gambero Rosso, og flere ser i dag et enormt potensial i selskapets gode kvalitet. Hugh Johnson, forfatter av Vin 2005, og en av verdens mestselgende vinforfattere, har sagt at "Francesco Ricasoli har skapt en renessanse for Brolio vinene, den 864 år gamle eiendommen og det mest imponerende av Chianties mange slott".

Dette fikk han rett i da en av Ricasolis viner, Casalferro 2000, i 2003 ble kåret av Wine International som beste rødvin (The Red Wine Trophy),

Eiendommen

Den totale eiendommen består av 12 000 mål, hvor 2480 med vin. Vinranketetthet er mellom 5500/6600 per 10 mål og vingårdens beliggenhet varierer fra 240 til 490 meter over havet. Hovedsakelig består skogen av eik og kastanje, hvor man finner kaniner, villsvin, svin og hjort.

Baron Ricasoli eier den største enkeltstående eiendommen med vinstokker innenfor Chianti Classico apellasjon. Han plantet på nytt 2000 mål med ranker og gjennomførte strengere utvelgelseskrav til avlingen, dette bidro til å øke avkastningen på avlingen sammen med fremstillingen av vin i nye og mindre ståltanker og en ISO 9002 sertifisering.

En kone i husarrest...

En kone i husarrest var bakteppet da Chianti ble til. Vanligvis blir vin utviklet over tid. 2-300 år har det tatt å få frem de mest berømte, som for eksempel Bordeaux.

Men Chianti ble rett og slett funnet opp. Oppfinnelsen kan tidfestes til 1874, da grev Bettino Ricasoli hadde satt sin kone i husarrest på familieborgen Brolio. Selv trengte greven beskjeftigelse, i tillegg til å overvåke kona. Så han ga seg til å eksperimentere med vin.

Han prøvde ulike blandinger før han kom frem til sin revolusjonerende formel for Chianti: 80 prosent røde druer (Sangiovese) og 20 prosent hvite. Han fikk aksept for oppskriften. Slik ble Chianti laget i nesten 100 år. De 20 prosent hvite druene skulle gjøre rødvinen mykere. Sikkert nødvendig i 1874, men 100 år senere var det fullt mulig å få myk smak på en Chianti på bare røde druer.

Bare røde druer

Den Chianti vi drakk for 30 år siden, var laget etter baronens formel og hadde potensialet for en forbedring. De hvite druene var problemet og måtte vekk. Men å endre en tradisjon på vinens område er alt annet enn lett.

Kampen ble meget hard; man måtte nærmest redusere det hvite innslaget prosent for prosent.

Først i 1984 bestemte bransjerådet at den hvite andelen kunne reduseres til fem prosent. Men mange produsenter valgte like godt å droppe de hvite druene fullstendig. I 1995 kom frislippet: Det ble tillatt å lage Chianti utelukkende av Sangiovese-druer, eller i kombinasjon med andre italienske druer, som Canaiolo. På den måten har Chianti i dag fått en helt annen dimensjon.

Torricella 2004

Druer: 100 prosent chardonnay fra en tre hektar stor vinmark (350 moh.). Vinen er lagret 9 måneder på nye barriques.

Smaksnotat: Vinen briljant gyllengul. Nesen intens med modne sitroner, litt sjampinjong og en elegant touch av eik. I munnen er vinen tørr med utpregede eikenyanser. Smaker av masse moden sitrus. Vinen er balansert og har lang ettersmak. Varenummer 44736

Pris: Kr. 179,00

Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2003

Druer: 94 prosent Sangiovese, 6 prosent Canaiolo, fra Brolios vinmarker. Vinen blir lagret på barriques i 10-12 mnd før modning på flaske i 6-8 mnd.

Smaksnotat: Fargen er briljant og rubinrød. Distinkt og moden bouquet. Smaken er myk men kraftig, med livlig og harmonisk aroma i en lang ettersmak. Drikkemoden, men kan godt lagres i flere år.

Varenummer: 45090

Pris: Kr. 179, 90

Casalferro 2000

Druer: 100 prosent Sangiovese fra Ricasolis beste vinmarker. Vinmarkene ligger i 350 - 400 moh med et jordsmonn som er dominert av kalkrik sandstein og alberese stein. Tradisjonell vinifikasjon. Modnet på fransk eik i 16 måneder etterfulgt av flaskemodning i 10 måneder.

Smaksnotat: Duft som er ganske kraftig med toner av røde bær og lakris. Smaken er kraftig og myk, livlig og harmonisk med gode aromaer som minner og mandler og vanilje.

Varenummer: 45470

Pris: Kr. 249,00

Castello di Brolio Chianti Classico 2001

Druer: 100 prosent Sangiovese fra Brolios eldste vinmarker. Vinmarkene ligger i 350 - 400 moh og disse gamle vinmarkene har lav ytelse og gir druer av sjeldent god kvalitet.

19 dagers maserasjon ved 31 grader celcius. 18 måneder på barriques (hvorav 65 prosent nye fat). Åtte måneders modning på flaske.

Smaksnotat: Dyp rød farge, klassiske aromaer av kirsebær, krydder og lær. Fyldig og robust, god kompleksitet og lengde.

Varenummer: 41987

Pris: Kr. 299, 00

Powered by Labrador CMS