Du er her

Våren – høysesong for riesling

6 favoritter blant et hav av riesling

Denne artikkelen er hentet fra Vinofil.no

Rieslingboomen startet på begynnelsen av 2000-tallet og har vokst seg frem til en folkebevegelse. Lysten på riesling viser en enorm popularitet og antall viner tilgjengelig er formidabel. Av polets 1.137 varelinjer fra Tyskland står riesling bak 859 av dem.

Mosel Foto Svein Lindin

Mosel Foto Svein Lindin

Vinmonopolet har selvfølgelig langt mer å by på enn bare riesling. 12.701 viner er tilgjengelig og av dem er 4.104 stille hvite viner. Riesling er kommet for å bli, utvilsomt. For de spesielt interesserte er det til og med en egen messe i Oslo i mai

Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland. Den regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd og det er knapt noen annen druesort som bedre gjenspeiler vinmarken i den ferdige vinen. Vel er den en edel drue, og det er overraskende for dens tilhengere at den aldri har blitt hyllet på samme måte som Chardonnay.
600riesling
Riesling benyttes praktisk talt overalt i den vinproduserende verden, men den er først og fremst Tysklands fremste drue hvor den danner grunnlaget for store viner langs Mosel – Saar-Rüwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessishce Bergstrasse. Men den er også en meget viktig drue i Alsace i Frankrike, hvor den plasseres øverst på rangstigen. Reiser vi lengre østover i Europa finner vi den blant annet i Østerrike og Ungarn. Riesling trives spesielt godt i områder med kjølig klima, noe Tyskland og Alsace er spesielt gode eksempler på. Men den kan også finne seg til rette utenfor Europa, i varmere områder. Et godt eksempel er Australia (Clare Valley og Eden Valley), som regnes som den fremste eksponent for denne druen utenfor Europa. For å nå sitt høyeste potensial krever Riesling perfekt, beskyttede sydvendte skråninger der hver eneste solgløtt kan benyttes. Høstingsutbyttet bør nok holdes relativt lavt, men selv der finnes store variasjoner, som eksempel at avkastningen i Mosel-Saar-Ruwer ligger betydelig høyere enn i Rheingau. Den er kjent som druen som best bevarer sin egenart, selv under ulike klima-forhold. Resultatet gjenspeiler et bredt spekter av stilarter som spenner fra helt knusktørr til intens edelsøt vin. Det er en grunnpilarene for suksessen i Norge. Alle segmenter av kunder finner en de liker.

På vei til Mosel

På vei til Mosel

I Norge hadde Tyskland  tiårsjubileum i 2015 som mestselgende hvitvinsland i Norge. Utviklingen har vært formidabel. I 2005 ble det solgt 3,8 millioner liter tysk hvitvin. I de siste årene har det ligget stabilt på  rundt  5,5 millioner liter. Opptil rundt millenniumskiftet handlet det om lavkvalitetsvin i Norge. Halvtørre intetsigende viner som Reiler vom Heissen og Liebfraumilch var bestselgere på midten av åttitallet og nittitallet. I dag er fortsatt halvtørre på toppen av salgsstatistikken. Vinene har bare blitt mer raffinert og balansert mot syrlighet, samtidig dreier det seg kun om en drue: Riesling. Dessuten er det viktigere for forbrukerne enn tidligere at druen er Riesling, og at dette er synlig på etiketten. Tysklands andre druer som for eksempel Silvaner, Weissburgunder og Grauburgunder ligger langt etter populariteten til Riesling. I Norge kan du betrakte alt annet fra Tyskland som mislykket. Salgstallene for andre typer tysk vin, som rødvin, rosévin og musserende er svært lave. Salgsmessig dreier tysk vin på det norske markedet seg nesten utelukkende om Riesling. Vi har plukket noen viner  som viser gode prisgunstige kjøp i anmarsjen av våren og sommeren, høysesongen for fansen av riesling.

 

2149001
Clemens Busch Riesling vom Roten Schiefer 2014
Fra Mosel, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Eple, floral og sitrus på duft. Rik fruktighet og mineralitet i ettersmak. Balansert sødme og syrlighet Flott matvin Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 214,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

381901
Grans-Fassian Trittenheimer Apotheke Riesling Trocken Alte Reben 2014
fra Mosel, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Gul frukt , modnet eple og markerte mineraler. Saftig og fruktdrevet med markert balansert syrlighet. God matvin
kr 269,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Chaeos Wine & Spirits AS

1659301
Geil Rosengarten Riesling Trocken 2013
Fra Rheinhessen, Tyskland
Middels gulgrønn farge. Konsentrert. Mineraler, sitrus og tropisk frukt på duft. Velbalensert og fruktdrevet utgang. Et kupp! Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 265,- (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Brand Wine Estates AS

3796201
Van Volxem Wiltinger Braunfels Riesling 2014
Fra Mosel, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Aromatisk gult eple, moden frukt på duft. Markant syrlighet. God lengde Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 229,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

3566801
Rings Freinsheim Riesling Trocken 2015
Fra Pfalz, Tyskland Lys gulgrønn farge.
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineralsk og sitrusfrukt på duft. Velbalansert med flott syrlig utgang. Favorittvin! Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 235,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

502901
Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Erstes Gewächs 2015
Fra Rheingau, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Eple, mineraler og skifter på duft. Markant syrlighet i anslag. Balansert sødme og syrlighet i ettersmaken. Luft gjerne 1 time i dekanter Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 299,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Record Vinimport AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 25. mars 2017

Kilde: Magasinet Vinofil