Du er her

Tidenes eggrekord til påske

Fra palmesøndag til andre påskedag kommer vi til å sette til livs nærmere 40 millioner påskeegg. Det blir tidenes rekord.
Av ct_admin
Publisert 13.03.2008 03:00

 

Eggforbruket i Norge har økt det siste året, og i påsken spiser vi dobbelt så mange egg som resten av året.

- De fleste eggene spises til frokost, og på fridagene i påsken spiser vi i gjennomsnitt ett egg hver, sier direktør Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Kjøp i tide

Norske eggprodusenter har de siste årene strevd hardt for å levere nok egg til påske. En av grunnene er at EU har redusert holdbarheten på egg. Men i år lover leverandørene nok egg.

- Norske egg holder seg friske og gode lenge etter at datostemplingen har gått ut. Kort best før-stempling skyldes kun et EU-regelverk. I matlagingen er ofte egg som har ligget noen uker bedre enn helt ferske egg, sier Kringlebotn.

I år kommer hver av oss til å spise rundt 20 flere egg enn vi gjorde for fem år siden, totalt drøyt 180 egg hver.

- Egget er tilbake for fullt. Jeg tror folk har gjenoppdaget den fantastiske matvaren egget er; sunt, proteinrikt og med mange viktige næringsstoffer, sier Åse Kringlebotn.

Påskesymbol

Gjennom generasjoner har egget vært et symbol på påsken, fordi egget symboliserer nytt liv. I Norge er historien enda mer spesiell.

- Hos oss har det sammenheng med at hønene sluttet å verpe i den mørke årstiden. Da vårsola kom tilbake, begynte de å verpe igjen. Dermed ble egget et påskesymbol. I dag sørger elektrisk lys for at hønene verper hele året.

Både i Norge og resten av Europa er maling av egg til påske noe både voksne og barn beskjeftiger seg med.

Små egg egner seg best til eggmaling, fordi de har hardest skall. Det er nemlig like mye skall på store og små egg. Derfor er skallet på de små tykkere enn på de store.

- På Norsk Folkemuseum har vi i flere år har hatt eggmalingskonkurranse og utstilling av eggene. Det er voldsom interesse for dette, og i maleverkstedet ser vi ofte at foreldrene overtar penselen. Alle synes det er moro å male egg, sier Kringlebotn.

Romtemperert best

Enten du skal dekorere eller spise egg, er det lurt å temperere egget først og ikke ta det rett ut fra kjøleskapet.

- Ha en skål med egg stående på kjøkkenbenken. Romtempererte egg sprekker ikke så lett som kalde, sier Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret.

Newswire