Du er her

Thaimat på kantinemenyen

Matomsorgsvinner Harald Birkeland i ISS brukte premiesummen til å studere det thailandske kjøkkenet nærmere. I hele oktober blir det thaimat i personalrestauranten Happy Landing på Fornebu.
Av ct_admin
Publisert 05.10.2007 07:10

 

Harald Birkeland (56) ble tildelt Matomsorgsprisen 2007, som Horeca og Kost- og ernæringsforbundet står bak, i februar. Premien ble brukt til et kokkekurs i Bangkok i Thailand.

- Jeg mente at dette var et kjøkken det var verdt å se nærmere på, og nå overføres det til Sceneskifte-konseptet, forklarer Harald Birkeland.

Sunne råvarer

 

- Thaimat er basert på sunne råvarer, og samtidig enkelt å få lagd til kantinebruk. Jeg er fascinert av enkelheten, legger han til.

Hele oktober er det thaitema i kantina. Da vises det både med plakater og annen informasjon at maten er thaiinspirert.

Da byttes blant annet sitronen ut med lime, en helt naturlig og sentral ingrediens i det thailandske kjøkken. Like sentral som kokossmaken som du finner igjen i de fleste rettene. Og palmesukkeret. Peanøtt-, raps- og soyaolje brukes i stedet for olivenolje. Samtidig brukes det minimalt med fløte og smør.

Bestemmer styrken

- Og at thaimat er sterkt, er bare en myte. Vi bestemmer jo selv hvor mye og hvilken av de tre typene chili vi tilsetter maten, og norske ganer er ikke vant til så altfor mye. Derfor lager vi rettene milde, men setter samtidig fram en bolle med currypasta, slik at de som spiser, selv kan tilsette det slik som hvilket som helst annet krydder, sier Birkeland.

Så med thai på menyen blir det mer kylling, svinekjøtt, and og skalldyr i menyene enn det gjestene er vant til. Dessuten serveres det suppe hver eneste dag. Suppen er også sentral i thaikjøkkenet.

Sceneskifte

Harald Birkeland står bak konseptet Sceneskifte, som er variasjon satt i system og som går ut på å endre både menyen og omgivelsene i personalrestauranten. Sceneskifte ble tatt i bruk i Happy Landing i 2002, og har vært en suksess. Personalrestauranten på Fornebu regnes i dag som en av landets aller beste.

Men også den andre personalkantinen som Birkeland har ansvar for på Fornebu, Variatio Delectat (Forandring Fryder), har fulgt det samme konseptet.

Variasjon en utfordring

- Jeg ønsket å skape noe nytt i bransjen. Variasjon er en stor utfordring. Og variasjonen skal ikke bare være tilfeldig. Bakgrunnen for et helt nytt konsept er at mange store bedrifter, deriblant Telenor, sier at kantinen skal være det aller beste verktøy for å trekke til seg de beste medarbeiderne, sier Birkeland, med bakgrunn fra både Hotel Continental, Theaterkafeen og Vraadal Hotell. Siden 1996 har han vært ansatt i ISS.