Kokkelærlinger fra Statholdergaarden til Nordisk Mesterskap: Fra venstre Runa Kvendseth (kokkelærling), lagleder Torbjørn Forster, kokkelærling Andreas Gøbel, servitørlærling Amalie Lerbrukt, servitørlærling Kristian Brestrup og lagleder Mari Båserud. (Foto: Silje Heimdal Bjånes)

Statholdergaarden-lærlingene til Nordisk mesterskap

Fire lærlinger og to lagledere fra Statholdergaarden er klare for nordisk dyst på Island den kommende helga.

Publisert
Kokkelærlinger fra Statholdergaarden til Nordisk Mesterskap: Fra venstre Runa Kvendseth (kokkelærling), lagleder Torbjørn Forster, kokkelærling Andreas Gøbel, servitørlærling Amalie Lerbrukt, servitørlærling Kristian Brestrup og lagleder Mari Båserud. (Foto: Silje Heimdal Bjånes)

Tidligere i år vant både servitør- og kokkelærlingene på Statholdergaarden det norske uttaket, og skal dermed representere Norge i det nordiske mesterskapet.

Begge klasser

I kokkeklassen er det Runa Kvendseth og Andreas Gøbel som skal i aksjon, anført av lagleder Torbjørn Forster.

Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup skal konkurrerer i servitørklassen. De har med seg lagleder Mari Båserud.

Over to dager skal de fire måle krefter mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island. Konkurransen starter fredag og avsluttes med evaluering, bankett og prisutdeling lørdag.

De fire lærlingene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne NM for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger i januar.

Øvd på ulike tilberedningsmetoder

– Jeg ser veldig frem til å representere Norge og Statholdergaarden på Island. Vi er forberedt på det meste, så jeg er ikke så nervøs enda, sier kokkelærling Andreas Gøbel.

Den siste tiden har han og kollega Runa Kvendseth øvd på ulike tilberedingsmåter for grønnsaker, partert kjøtt og filetert fisk, men også terpet på råvaregjenkjenning og annen teori.

– Det har vært hard trening i flere uker, lange dager og mye å lære på kort tid. Vi har øvd hver dag, noe man merker veldig nå når nervene er på topp, men vi gleder oss veldig til å konkurrere på Island. Vi har ingen spesielle forventninger utenom å ha det gøy og gjøre det beste vi kan. Det er tøffe konkurrenter, men vi skal gi alt, lover servitørlærling Amalie Lerbrukt.

Kjente og ukjente råvarer

Før det blir annonsert en nordisk mester skal lærlingene løse teoretiske og praktiske oppgaver. Den teoretiske delen for servitørene går på råvarekunnskap, drikkekunnskap, salg- og service og økonomi. De praktiske oppgavene for servitørene går på drinkmiksing, vingjenkjenning, blomsteroppsetting, serviettbretting, transjering, flambering, oppdekking og servering.

Kokkenes oppgave er å lage en to-retters meny med kjente råvarer første dagen. Dag to skal kokkene lage en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen. I fjor var Trondheim vertskap, mens tidligere nordiske mesterskap har vært arrangert i Stockholm (2014), Helsinki (2013), København (2012) og Reykjavik (2011).

– Bygger stolthet

En delegasjon fra NHO Reiseliv reiser til Island sammen med lærlingene og deres lagledere torsdag.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å skape interesse og bygge stolthet rundt restaurant- og matfag. Samtidig er konkurranser, særlig internasjonale, en enorm læringsarena for disse unge kokk- og servitørstjernene. Å vinne NM og kvalifisere seg til det nordiske mesterskapet vitner om både talent, stå-på-vilje og stor hengivenhet til faget. Det ligger mange øvingstimer bak, sier prosjektleder Vibeke Myrstad i NHO Reiseliv i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS