Du er her

Snart premiere på Smaken av Norge

Onsdag kveld, 18. mars, er det premiere på matprogrammet Smaken av Norge på TV2. Programleder Sigurd Sollien og mesterkokk Erling Stenersen Sundal har reist landet rundt for sanke inn de beste råvarene Norge har å by på, og for å lage en fireretters meny med fem lokale kokker. Charlotte Mohn (bildet) på Opaker Gård representerer Østlandet i serien.
Av ct_admin
Publisert 13.03.2009 17:30

Charlotte Mohn på Opaker gård i Hedmark er en av kokkene som er med i TV-serien Smaken av Norge.(Foto: Morten Holt)

Lokale tradisjoner, økologiske råvarer og kvalitet er satt i sentrum.

Flere av våre profilerte kokker med i TV-serien, deriblant Charlotte Mohn fra Opaker i Hedmark og Mikael Forselius fra Vertshuset Røros.


Fem landsdeler konkurrerer

Landet er delt inn i fem regioner eller landsdeler, og kokker fra hver region skal konkurrere mot hverandre ved lage en fire retters middag basert på de lokale råvarene fra denne landsdelen.

Følgende regioner og kokker skal konkurrere:

Mikael Forselius. (Foto: Morten Holt

Sørlandet: Petter Klemmetsen.

Østlandet: Charlotte Mohn.

Vestlandet: Hanne Frosta.

Nord-Norge: Roy Magne Berglund.

Midt-Norge: Mikael Forselius.


Lokale spesialiteter

Charlotte Mohn på Opaker Gård i Hedmark, og også kjent fra TV-ruta i reklame for Matprat, har blant annet tatt i bruk spegris fra Åsnes, poteter fra Bjerke gård i Grue, sopp fra Tynset, og selvfølgelig ypperlige lokale råvarer som gjedde, kirsebær og rype.

Mikael Forselius er kjent fra blant annet Rica Nidelven og Stiklestad Hotel, og er nå daglig leder for Vertshuset Røros. Han har fått priser for sin innsats for fremme av lokal mat.


Profilerte kokker

Hanne Frosta er Årets Kjøkkensjef fra 2005, og nå kjøkkensjef i restauranten På Høyden i Bergen. Hun har også erfaring fra Nordens kanskje aller beste restaurant, Noma i København.

Både Forselius og Frosta har tidligere vært Årets Bondelagskokk.

Roy Magne Berglund skal åpne restaurant i Svolvær i juni i år. Han har blant annet en annenplass fra Årets Kokk i 2005 og ble også kåret til Årets Kjøkkensjef i 2004.

Petter Klemmetsen er kjøkkensjef for Apotekergården Restaurant & Bar i Grimstad


Totalt 10 programmer

Erling Sundal og Sigurd Sollien (Foto: TV2)

Etter fem programmer med reising rundt i landet, treffes de fem kokkene i studio.

I fire programmer konkurrerer de om hvem som lager den beste forretten, kjøttretten, fiskeretten og desserten.

En jury vurderer maten, og avgjør hvilke retter som vinner. De fire vinnerrettene settes sammen til en meny, Smaken av Norge.

I siste program skal vinnermenyen serveres, og vi følger da prosessen på kjøkkenet, ser tilbake på innhentingen av råvarene og er flue på veggen når måltidet blir satt på bordet.