Du er her

Skal bli best i kjøttbransjen på bærekraft

Kjøttbedriften Jæder Ådne Espeland AS ønsker å være best i bransjen på bærekraft, og har nå installert et 576 kvadratmeter stort solcelleanlegg på fabrikktaket.
Av Redaksjonen
Publisert 03.04.2019 10:20


Daglig leder Guro Espeland (til høyre) og markeds- og bærekraftansvarlig Gry Surdal Espeland ved hamburgerlinjen. (Foto: Brand Studio)

– Det er viktig å være tidlig ute med trender og ny teknologi, sier daglig leder Guro Espeland, og trekker også frem viktigheten av at kjøttbransjen utfordrer hverandre til å bli bedre på bærekraft og samfunnsansvar. 

Jæder ble Miljøtårnsertifisert i 2016, som en av de aller første innen kjøttbransjen. Sertifiseringen hjelper bedriften å være bevisst, samt å sette seg nye mål for å tenke langsiktig bærekraft.

Landbruks- og matministeren på besøk


Guro Espeland (fra venstre) og Gry Surdal Espeland sammen med landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad, som nylig besøkte Jæder Ådne Espeland. (Foto: Brand Studio)

I forbindelse med etableringen av solcelleanlegget har bedriften hatt besøk av landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad. Ministeren kom ifølge med fylkesordføreren og et utvalg av lokalpolitikere og departementsmedlemmer.

Daglig leder Guro Espeland presenterte firmaet og pilotprosjektet med Lyse Energi. Espeland er fjerde generasjon i familiebedriften, som ble etablert i 1896. Ny fabrikk bygd på Skurvemarka på Ålgård i 2014.

Bevisst satsing på bærekraft

Markeds- og bærekraftansvarlig hos Jæder Ådne Espeland, Gry Surdal Espeland, benyttet muligheten til å fronte Jæders bevisste satsing på å være best i kjøttbransjen på bærekraft. Utsagnet ble etterfulgt av ønskede mål og allerede iverksatte tiltak. Det var særlig fire av FNs 17 bærekraftsmål hvor bedriften opplevde at de hadde best påvirkningsmuligheter:

* God helse

* Ansvarlig forbruk og produksjon

* Stoppe klimaendringene

* Samarbeid for å nå målene

Gir energi til hamburgerlinjen


Solcelleanlegget på taket til kjøle- og fryselageret hos Jæder Ådne Espeland. (Foto: Jæder)

Bollestad utrykte sin begeistring over Jæders satsing på bærekraft. Hun ble forskriftsmessig løftet opp på taket for å beskue solcelleanlegget, som for anledningen var dekket av vestlandsregn.

Solcellanlegget som nå er montert på fabrikktaket, kan gi energi som tilsvarer timeforbruket av strøm for ordinær drift av Jæders hamburgerlinje. Hamburgerlinjen kjører stort sett alltid på dagtid mens solen er oppe, og produksjonen økes ytterligere på sommeren. De håper derfor på mange solskinnsdager på Ålgård fremover.

Fakta om solcelleanlegget

Solenergianlegg: 91,20 kWp for næringsbygg.

Antall solpaneler: 320 stk.

Benyttet areal vil være ca. 576 kvadratmeter, og anlegget dekker dermed taket på fryse- og kjølelageret.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca